- FULL GJENNOMGANG: Hadia Tajik krever en fullstendig gjennomgang av politiets praksis. Vi kan ikke ende opp med at kultur- og idrettsarrangement ikke kan gjennomføres fordi politiregningen blir for stor, sier Hadia Tajik. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
- FULL GJENNOMGANG: Hadia Tajik krever en fullstendig gjennomgang av politiets praksis. Vi kan ikke ende opp med at kultur- og idrettsarrangement ikke kan gjennomføres fordi politiregningen blir for stor, sier Hadia Tajik. Foto: Hans Arne Vedlog/ DagbladetVis mer

Politiregninger

- Krever gjennomgang av politiets praksis

Hadia Tajik vil ha en full gjennomgang av ordningen med at idrettslag, foreninger og ideelle organisasjoner må betale for polititjenester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kunne Dagbladet fortelle at Sykkel-VM i Bergen har fått en regning på hele 13,4 millioner kroner fra politiet. Med hjemmel i politilovens § 25 krever politiet at arrangøren av Sykkel-VM må dekke deler av politiets merutgifter ved arrangementet.

Sykkelpresident og sjef for Sykkel VM – Bergen 2017 – Harald Tiedemann Hansen, vedgår overfor Dagbladet at de ikke har penger til å betale regningen.

- Krevende politiregninger

Hadia Tajik, Arbeiderpartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité, ønsker en fullstendig gjennomgang av politiets praksis.

- Det er ingen tvil om at regningene fra politiet i enkelte sammenhenger blir høye og krevende for mange arrangører.

- Det er grunn til å foreta en gjennomgang av denne praksisen, og jeg vil foreslå dette for justisministeren, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

Sykkel VM

Lederen av Stortingets justiskomité frykter for at kultur- og idrettsarrangementer kan få økonomiske problemer, hvis regningene fra politiet blir for store.

- Regningene fra politiet blir krevende for mange arrangører. Spesielt for dem som har lave budsjetter, og hvor det i all hovedsak er frivillighet og egeninnsats som får hjulene til å gå rundt.

- Vi kan ikke sette oss i situasjon der vi ender opp med at kultur- og idrettsarrangement ikke kan gjennomføres fordi politiregningen blir for stor, sier Hadia Tajik.

- Politiet burde betale selv

Sykkel-VM i Bergen er ikke alene om å få store regninger fra politiet. Barnas Holmenkolldag ble pålagt å betale for tre MC-patruljer – til sammen 30.000 kroner. Øyafestivalen i Oslo må betale vel 200.000 kroner årlig.

Også fotballklubber må ut med betydelige beløp til politiet.

- BURDE VÆRT GRATIS: - Polititjenester burde vært gratis, sier Cato Haug, styreleder i Sarpsborg 08. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
- BURDE VÆRT GRATIS: - Polititjenester burde vært gratis, sier Cato Haug, styreleder i Sarpsborg 08. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Vi betaler om lag en halv million kroner årlig for tjenester politiet har pålagt oss. Etter vår oppfatning er det en regning politiet burde dekket, sier styreleder i toppklubben Sarpsborg 08 Cato Haug.

- Sarpsborg 08 har et budsjett på rundt 45 millioner kroner. 500.000 kroner er et betydelig beløp for klubben, sier Cato Haug.

- Ingen dialog

Heller ikke arrangementet Styrkeprøven slipper unna en stor regning fra politiet.

Hvert år arrangeres det tradisjonsrike sykkelløpet fra Trondheim til Oslo. De siste tre åra har Styrkeprøven A/S – en ideell organisasjon – årlig betalt 525.000 kroner til politiet.

-DYRT: - Det er noe galt når vi må betale over en halv million kroner årlig til politiet, sier Morten Mørk, daglig leder i Den Store Styrkeprøven. Foto: privat
-DYRT: - Det er noe galt når vi må betale over en halv million kroner årlig til politiet, sier Morten Mørk, daglig leder i Den Store Styrkeprøven. Foto: privat Vis mer

- Dette for tjenester Politiet pålegger oss uten dialog eller forhandlinger. Politiet beslutter hva vi trenger og vi er i tillegg pålagt forskuddsbetaling. Inkludert i prisen er og transport, overnatting og diett for tjenestemenn- og kvinner, sier Morten Mørk, daglig leder i Styrkeprøven.

Samtidig med at Den Store Styrkeprøven Trondheim–Oslo arrangeres, kjøres Vätternrundan i Sverige.

- Mens vi har rundt 5.500 deltakere og betaler 525.000 kroner til politiet, er de rundt 17.000 som sykler Vätternrundan. Deres politikostnad er null, sier Morten Mørk.

- Bukken og havresekken

- Vi har ingen ting å utsette på selve tjenesten og samarbeidet med politiet. Men når politiet selv fastsetter prisen er det svært vanskelig å ikke få følelsen av bukken og havresekken, sier Morten Mørk.

Den Store Styrkeprøven har forsøkt å ta saken opp med Politidirektoratet (POD).

- Vi har sendt brev til POD, men ikke fått svar. I brevet ba vi om innsyn i all dokumentasjon, prosess og beregningsgrunnlag for fastsettelse av timesats for særlig politioppsyn.

- Det er underlig for oss at timeprisen på politiets tjenester - som de har pålagt oss - har steget med nesten 19 prosent fra i fjor til i år, mens prisstigningen ellers er beregnet 2,8 prosent, til sier Morten Mørk.

Mørk er svært glad for at lederen av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik, nå ønsker en fullstendig gjennomgang av reglene.

- Etter vår oppfatning burde disse polititjenestene være gratis, sier Morten Mørk.

Viser til politiloven

Avdelingsdirektør Frede Hermansen viste til politiloven, da Dagbladet tidligere denne uken stilte spørsmål om betalingen til politiet.

- Dette er i henhold til politilovens §25, som regulerer dekning av utgifter til særskilt politioppsyn som utføres i umiddelbar tilknytning til arrangementer, svarte avdelingsdirektør Frede Hermansen.

Program Sykkel VM