Krever gransking av de drepte

PRAHA (Dagbladet): Liket av albaneren Adem Jashari tyder på at han kan ha fått strupen skåret over da han ble drept. Nedover brystet ligger en elv av størknet blod. Serbiske myndigheter påstår at Jashari var leder av KLA-geriljaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med titalls andre drepte kosovoalbanere ligger liket av Jashari på en fuktig byggeplass i byen Srbica. Likene er lagt i to rader. De har allerede startet med å gå i forråtnelse. Stanken er fryktelig.

De serbiske myndighetene maser om at likene skal tas hånd om av de pårørende og begraves så snart som mulig. Skikken på Balkan tilsier at de døde gravlegges allerede neste dag.

Beskyldninger

Kosovoalbanerne nekter å etterkomme kravene. De beskylder serberne for å forsøke å skjule forbrytelser ved å få de døde hastig i jorda.

Albanerne krever at likene skal undersøkes av internasjonale eksperter.

- Det serbiske regimet har gjort seg skyldig i ugjerninger. Noen av likene var så forbrente at de ikke kunne identifiseres, sier Enver Maloku fra kosovoalbanernes informasjonssenter i provinshovedstaden Pristina.
Maloku hevder at albanere hadde muligheter til å se likene før de søndag ble fraktet til Srbica fra Pristina, der de foreløpig ble oppbevart på likhuset.

52 lik

En fotograf fra nyhetsbyrået Associated Press og en kameramann fra byråets TV-tjeneste fikk i går fotografere Jashari, men ikke de andre likene i Srbica.

Albanske kilder sier at de har registrert til sammen 52 lik. Av dem var 13 barn, 12 kvinner og fire gamle mennesker.

Serberne har hevdet at de har drept bare halvparten så mange under fire dagers operasjoner mot det de kalte «albanske terrorister og separatister».

- Vi er ikke terrorister! ropte de 50000 albanerne som i går formiddag marsjerte fredelig gjennom gatene i Pristina.

Tungt væpnede enheter fra det serbiske politiet voktet sidegatene. Politimenn med maskingeværer og skuddsikre vester dannet en kjede langs marsjruta, men de grep ikke inn.

- Vi har ordre fra Beograd om ikke å banke dem opp, sa en politimann.

Gummikøller

Det var tydelig at oppmerksomheten fra utenlandske journalister og Kontaktgruppas møte, som pågikk i London samtidig, hadde sin preventive virkning.
Annerledes var det i byene Pec, Klina, Lipljan og Istok. Der ble demonstrantene stanset av politi som brukte tåregass og gummikøller, forteller det uavhengige serbiske nyhetsbyrået Beta med albanere som kilder.

- Situasjonen er under kontroll, men vi fortsetter jakten på terrorister, sier Bosko Dlobnjak, som er serbisk informasjonssjef i Pristina.