Barnevern, Haugesund

Krever gransking av eget barnevern

Etter ordre fra kommuneledelsen, har barnevernstjenesten i Haugesund bedt Statsforvalteren om å granske deres mangeårige befatning med en svært betent sak.

TAR BARNEVERNSGREP: Haugesund kommune ønsker at Statsforvalteren i Rogaland skal se sin egen barnevernstjeneste i kortene. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
TAR BARNEVERNSGREP: Haugesund kommune ønsker at Statsforvalteren i Rogaland skal se sin egen barnevernstjeneste i kortene. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnevernstjenesten i Haugesund kommune anmoder Statsforvalteren i Rogaland om å åpne tilsyn i en sak tjenesten har vært involvert i gjennom flere år.

Det gjør tjenesten på instruks fra kommuneledelsen i Haugesund, noe utvalgsleder oppvekst Bjørn Gunnar Husby (V) i Haugesund bystyre kan bekrefte.

- Kommunaldirektøren for oppvekst har orientert meg om at kommunen ville sende anmodning til Statsforvalteren om å åpne tilsyn i denne saken, sier Husby til Dagbladet.

BLE INFORMERT: Leder for utvalg oppvekst i Haugesund bystyre, Bjørn Gunnar Husby. Foto: Haugesund Venstre
BLE INFORMERT: Leder for utvalg oppvekst i Haugesund bystyre, Bjørn Gunnar Husby. Foto: Haugesund Venstre Vis mer

Mistillit

Kommunen ønsker at tilsynsmyndigheten skal gjennomgå saken, for å vurdere om barnevernets håndtering har vært forsvarlig.

Bakgrunnen er at en forelder i saken over tid har uttrykt mistillit til barnevernets arbeid.

Det går fram av anmodningsbrevet barnevernet nå har sendt Statsforvalteren i Rogaland.

Den aktuelle saken skal til rettslig behandling denne uka.

Etter det Dagbladet kjenner til, har det lenge stormet i kulissene i den betente saken.

«Systemfeil»

Nylig avgått ordfører Arne-Christian Mohn (Ap) har tidligere bedt kommuneadministrasjonen om å ta grep.

Dagbladet kjenner innholdet i en e-post Mohn sendte til en aktør i august i år, hvor han uttrykker glede over at barnevernets «systemfeil» er fanget på lydbåndopptak.

«Nå gir jeg dem ei uke til å grave litt i sakene, og så vil jeg ha et nytt møte med adm. (...) Jeg forventer at de er ydmyke i forhold til feilen som er påvist», skriver Mohn, som var ordfører i Haugesund fra 2015 og fram til 18. oktober i år.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få Mohn i tale.

En svikt i systemet har ført til at bekymringsmeldinger til barnevernet i flere kommuner har forsvunnet. Video: NTB Vis mer

- Ikke mulig

Kommunaldirektør for oppvekst i Haugesund, Gyda Auestad, framholder i en e-post til Dagbladet at det er svært viktig for kommunen «å ha en barnevernstjeneste som følger opp sitt mandat og ansvarsområde i henhold til gjeldende regelverk».

Dagbladets spørsmål om tidligere ordfører Mohns befatning med saken svarer hun ikke på.

Videre opplyser Auestad at barneverntjenesten selv kan anmode statsforvalteren om tilsyn i en sak for å få vurdert om saksbehandlingen er eller har vært forsvarlig, men hun ønsker ikke å uttale seg om den konkrete saken i media.

- Av hensyn til taushetsplikten og personvernet til foreldre og barn, er det ikke mulig for kommunen å gi opplysninger til media i barnevernssaker. Enhver persons tilknytning til barnevernstjenesten er å anse som et personlig forhold som er underlagt taushetsplikt, sier kommunaldirektøren.