Krever gransking av gammel benådningssak

En kjent kunsthandler slapp å sone en voldtektstraff etter at psykiater Pål Herlofsen skal ha avgitt en erklæring som kan ha bidratt til at han ble benådet. Nå krever offerets advokat at benådningen blir gransket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil to ganger i uka gjennom et halvt år ble den filippinske au pairen voldtatt av den norske kunstneren og kunsthandleren. 5. desember 1995 ble nordmannen dømt til fengsel i tre år og seks måneder. I dommen går det fram at han blant annet truet henne på livet for å få det som han ville.

Kvinnen, som var i begynnelsein av tjueåra, måtte behandles på det lokale sykehuset etter skader hun fikk under den første voldtekten. Noen år tidligere hadde han også voldtatt datteren til en av sine ansatte i kunstgalleriet han drev, ifølge DN.

Sentrale roller

Ifølge Dagens Næringsliv spilte psykiateren Pål Herlofsen og psykologen John Sandstrøm en sentral rolle da han ble benådet fem år seinere, og dommen omgjort til betinget. De to er nå i myndighetenes søkelys etter at næringslivsavisa under falsk identitet kjøpte en legeerklæring ved hjelp av de to for 8500 kroner. Justisdepartementet bestemte på bakgrunn av en legerklæring at kunsthandleren var for syk til å sone. Han var til og med for syk til å bli behandlet på institusjon. Ifølge DN giftet kunsthandleren seg bare fire måneder etter at han ble benådet.

Vil ha gransking

I Dagens Næringslivs reportasje står det blant annet at Herlofsen er en gammel venn av kunsthandleren og at de har hatt jevnlig kontakt i tida før og etter at dommen falt. Politilegen Stein Ikhdal sier til avisa at han er svært overrasket over at de to er nære venner, og at han føler seg lurt.

Nå krever advokaten som representerte de to kvinnene i rettssaken mot kunsthandleren, Arild Harry Moen, at benådningen blir gransket.

-  Det er rimelig åpenbart at vi kommer til å kreve en gransking av benådningen, sier Drammens-advokaten til Dagbladet. Han understreker at han ikke tar noe standpunkt til om noe galt har skjedd. Justisdepartementet har tre ganger avslått avisas begjæring om innsyn i benådningssaken.  Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med kunsthandleren i går.