Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bydel Bjerke

Krever gransking av Inga Marte Thorkildsen: - Presset bydelsdirektør til å gå av

Lokalpolitikere i Bjerke bydel angriper oslobyråd.

ANKLAGES: Bydelsutvalget i Bydel Bjerke i Oslo mener byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har utsatt ledelsen og bydelsdirektøren i oslobydelen for utilbørlig press. Foto: NTB Scanpix
ANKLAGES: Bydelsutvalget i Bydel Bjerke i Oslo mener byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har utsatt ledelsen og bydelsdirektøren i oslobydelen for utilbørlig press. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bydelsutvalget i Bjerke bydel i Oslo har kontaktet Kontrollutvalget og Kommunerevisjonen i Oslo kommune med krav om gransking av byråd for helse-, eldre- og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV) og hennes kommunaldirektør Endre Sandvik.

«Det er på uriktig grunnlag lagt utilbørlig press på bydelens administrative ledelse, spesielt bydelsdirektøren», heter det i brevet fra bydelsutvalget.

Bakgrunn for feiden er Dagbladets avsløringer i Villa Eik-saken og fostermorsaken som førte til at kommunens internrevisjon ble koblet inn for å titte Bydel Bjerke i kortene.

I Villa Eik-saken har Dagbladet dokumentert at beboerne Jonas og Lars, to unge menn med alvorlig autisme, ikke har fått forsvarlig omsorg gjennom flere år, til tross for at tilsynsmyndighetene gjentatte ganger har krevd at bydelen skal rydde opp.

Fostermorsaken handler om en 15 år gammel gutt med autisme og Downs syndom som i februar i år ble skilt fra sin fostermor gjennom 14 år fordi fostermora og barnevernet ikke kom til enighet om ny kontrakt.

Dette til tross for at barnevernet mente at guttens beste ville være å forbli hos fostermora. Stridens kjerne har vært at barnevernet ikke har kunnet gå med på fostermoras krav om å forplikte seg til å sette inn såkalte BPA-kontakter i hjemmet dersom fostermora skulle bli syk.

SISTE FARVEL: 29. februar ble fostermor Gro Mikalsen skilt fra sin fostersønn (15) med autisme og Downs syndrom som hun hadde hatt omsorgen for i 14 år. Foto: Bjørn Langsem 
SISTE FARVEL: 29. februar ble fostermor Gro Mikalsen skilt fra sin fostersønn (15) med autisme og Downs syndrom som hun hadde hatt omsorgen for i 14 år. Foto: Bjørn Langsem  Vis mer

Bjerke-poltikerne, som også tidligere har stilt seg kritisk til Dagbladets dekning av oslobydelen, hevder det er «meget stor avstand» mellom Dagbladets framstillng og virkeligheten i både Villa Eik-saken og fostermorsaken og omtaler Dagbladets artikler som «tendensiøse» og «spekulative».

Kritiserer byråden

Overfor Kontrollutvalget hevder bydelsutvalget at byråd Inga Marte Thorkildsens analyse av sakene framstår som svært ukritisk, og hevder «det er grunn til å stille spørsmål om hva som egentlig har vært byrådens agenda når hun har uttalt seg til Dagbladet».

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) har uttrykt seg svært kritisk mot Bydel Bjerke-ledelsen, også på Facebook.

I sitt brev til Kontrollutvalget kritiserer bjerkepolitikerne Inga Marte Thorkildsen for å ha deltatt i kommentarfeltet under et kritisk facebookinnlegg fra de Ruiter, og mener at hun som byråd burde ha holdt seg langt unna.

- Presset bydelsdirektøren

Videre tar Bjerke bydelsutvalg for seg prosessen som førte til at bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen valgte å gå av med pensjon 1. desember, midtveis i et åremål på seks år, og viser til at kommunaldirektør Endre Sandvik satte bydelsdirektøren under press.

«Ifølge Sandvik skjer dette som følge av «politiske signaler». Kommunaldirektøren har ved flere anledninger gitt uttrykk for at det har vært en politisk prosess med henblikk på å fremtvinge en situasjon som har medført at bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen foretrekker å gå av med pensjon før åremålstiden utløper», skriver bjerkepolitikerne som mener det er Inga Marte Thorkildsen som står bak:

«For bydelsutvalget er det nærliggende å oppfatte Sandviks uttalelser slik at det er byråden for helse-, eldre og sosiale tjenester som står bak. Vi ser i så fall på dette som et grovt overtramp».

Nylig avgått bydelsdirektør i Bjerke bydel, Kari-Anne Mathisen, ønsker ikke å kommentere saken.

- Jeg har registrert at Bydel Bjerke har sendt et brev til Kontrollutvalget og forholder meg til det. Det vil nå bli foretatt en vurdering og beslutning i Kontrollutvalget som jeg avventer. Det er hva jeg kan si på nåværende tidspunkt, sier kommunaldirektør Endre Sandvik i en epost til Dagbladet.

I en sms til Dagbladet skriver Inga Marte Thorkildsen at også hun vil avvente Kontrollutvalget før hun eventuelt uttaler seg.

Angriper internevisjonen

Internrevisjonen i Oslo kommune er underlagt byrådleder Raymond Johansens (Ap) kontor.

Bydel Bjerke fikk hard medfart i internrevisjonens rapport som kom i juni. Ansatte rapporterte at de ikke tør melde fra om feil og om en bydelsledelse som ikke er mottakelig for kritikk.

- En rekke pårørende uttrykker at de opplever bydelens administrasjon som rigid, lite fleksibel og lite opptatt av individuelle brukeres behov og velferd, heter det i rapporten.

I sitt brev til Oslo kommunes kontrollutvalg, går bjerkepolitikerne til kraftig angrep på internevisjonens rapport.

Bydelsutvalget mener rapporten bærer preg av å være utarbeidet på grunnlag av instrukser fra Inga Marte Thorkildsens byrådsavdeling «om hvilke spørsmål som skulle stilles og hvilke personer som skulle intervjues».

«Det kan se ut som hensikten med dette har vært å skulle stille bydelsadministrasjonen i mest mulig kritisk lys», skriver bjerkepolitikerne.

Bydelsutvalget viser til at Bydel Bjerke-ledelsen får «skarp kritikk» i internrevisjonens rapport, og «i den forbindelse vil bydelsutvalget sette spørsmålstegn ved hvilken rolle kommunaldirektør Endre Sandvik har spilt i forbindelse med gjennomføringen av internrevisjonens undersøkelse».

Bjerkepolitikerne hevder at en av de ansatte som ble valgt ut for intervju er en person som på grunn av tjenesteforsømmelser er blitt internt omplassert i bydelen, og bydelsutvalget anser det ikke som usannsynlig at vedkommende kan ha «et horn i siden» til bydelsdirektøren.

«Direkte suspekt blir dette når det avdekkes at denne personen privat er nær nabo til kommunaldirektør Sandvik», skriver bydelsutvalget.

Leder for Bjerke bydelsutvalg, Bjørn Arild Lundberg (Ap), ønsker ikke å la seg intervjue av Dagbladet om brevet til Kontrollutvalget.

- Vi har sendt over saken til Kontrollutvalget og Kommunerevisjonen. Utover det, ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Lundberg til Dagbladet.

Tilbakeviser

Internrevisjonssjef Ellen Cecilie Braathen velger også å avstå fra å kommentere.

Dagbladet er imidlertid kjent med at det har vært korrespondanse mellom Bjerke bydelsutvalg og Byrådslederens kontor i saken.

I et brev til Bydelslederens kontor, datert 5. september, kommer Bjerke bydelsutvalg med sine merknader til internrevisjonens rapport.

I brevet framsetter bjerkepolitikerne sine påstander om at «rapporten bærer preg av å være utarbeidet på grunnlag av instrukser om hvilke spørsmål som skulle stilles og hvilke personer som skulle intervjues», og antyder at intensjonen med revisjonen og utformingen av rapporten skal ha vært å stille bydelsadministrasjonen i et mest mulig kritisk lys.

Svarbrevet fra Byrådslederens kontor ble ikke sendt før tirsdag denne uka. Det forklares i brevet med at de «ved en inkurie» ikke fikk brevet fra bydelsutvalget i hende før 23. november.

Byrådslederens kontor tilbakeviser beskyldningene fra bjerkepolitikerne.

«Dette er alvorlige beskyldninger som fremkommer uten nærmere dokumentasjon eller begrunnelse (…) Revisjonen er utført på fritt grunnlag med utgangspunkt i mandat som er omforent med oppdragsgiver.»

Videre påpeker Byrådslederens kontor at rapportens vurderinger og konklusjoner bygger på en samlet vurdering av mottatte dokumenter, intervjuer, samt resultater fra spørreundersøkelser.

«Det er ikke konkludert på bakgrunn av enkelthendelser eller enkeltpersoners uttalelser», heter det.

Byrådslederens kontor retter også kritikk tilbake til Bjerke bydelsutvalg.

«Det kan synes som bydelsutvalget i sin bemerkning underkjenner tilbakemelding fra både ansatte og brukere når det gjelder opplevelser og erfaringer i forbindelse med hvordan bydelens ledelse reagerer på og håndterer kritikk. Selv om respondenter med negative opplevelser er i mindretall, er det likevel noe som bør tas på alvor.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!