Krever gransking av promille-ulykker

Alkohol er inne i bildet i minst en av fire trafikkulykker i Norden. Men Norge mangler en oversikt over omfanget av disse ulykkene, mener Trygg Trafikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er svært kritiske til at myndighetene ikke sørger for å skaffe nødvendig kunnskap om promillekjøring, sier plan- og utredningssjef Tori Grytli i Trygg Trafikk, som har deltatt i arbeidsgruppen som står bak en ny nordisk rapport om promille i trafikken.

Rapporten slår fast at Norge er dårligst i klassen når det gjelder kunnskap om omfanget av alkoholrelaterte ulykker og dødsfall i veitrafikken.

– Manglende kunnskap om promilleulykker i Norge representerer en stor blindsone i arbeidet for å redusere antall liv som går tapt i trafikken. Myndighetene lukker øynene for et betydelig problem ved å ikke sørge for nødvendig viten på dette området, sier Tori Grytli.

I Finland og Danmark undersøkes alle trafikkulykker med hensyn til alkohol. Danmark kan derfor med sikkerhet si at 106 personer omkom i promilleulykker i 2004.

Dette er ikke tilfelle i Sverige, og enda mindre i Norge. SSB har ikke laget statistikk over trafikkulykker med alkoholpåvirkede førere siden 1996, og vil heller ikke gjøre det uten ekstra bevilgninger.

(ANB)