Krever gransking av Statoil og ConocoPhillips

- Grove brudd på arbeidsmiljøloven, sier medlemmer av Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Første nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen, Kenneth Svendsen (Frp), mener statsråd Bjarne Håkon Hanssen må gripe inn og beordre uavhengig gransking av både Statoil og ConocoPhillips, etter Dagbladet.nos avsløringer i MS-saken og Ekofisksaken.

- Grove brudd

- Det som har kommet fram om Statoils håndtering av den såkalte MS-saken tyder på grove brudd på arbeidsmiljøloven. Det er ikke akseptabelt at selskapet bryter loven på denne måten, og jeg ser behovet for en uavhengig gransking, sier Svendsen og utdyper:

- Dette må vi komme til bunns i. Jeg forventer at statsråden tar tak i dette, og sjekker ut de rene fakta. Hvis ikke kommer jeg til å forfølge dette i Stortingets spørretime, sier Svendsen.

Komiteens saksordfører for HMS-meldingen offshore, Åse Gunhild Woie Duesund (Krf), har tidligere engasjert seg og tatt til orde for gransking.

- Jeg har kjempet lenge for en uavhengig gransking av oljeselskapene, og er glad for at andre partier nå ser alvoret i saken, sier Woie Duesund.

MS-saken

Dagbladet.no har avslørt at flere arbeidere i en liten turbinavdeling på Statfjord A opplevde å få MS-diagnose eller andre nerveskader tidlig på 90-tallet.

BER STATSRÅDEN TA AFFÆRE: Medlemmer av Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vil ha uavhengig gransking av Statoil og ConocoPhillips. Fra venstre: Lise Christoffersen (Ap), Åse Gunhild Woie Duesund (Krf), Kenneth Svendsen (Frp). Foto: Scanpix/Arkiv
BER STATSRÅDEN TA AFFÆRE: Medlemmer av Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vil ha uavhengig gransking av Statoil og ConocoPhillips. Fra venstre: Lise Christoffersen (Ap), Åse Gunhild Woie Duesund (Krf), Kenneth Svendsen (Frp). Foto: Scanpix/Arkiv Vis mer

Dagbladet.no har avslørt hvordan Statoil stanset undersøkelsen som kunne gitt svar på hvorfor turbinarbeiderne blir syke.

Statoil visste om flere MS-syke. Dagbladet.no har avslørt at turbinarbeider Charles Aase ble akutt syk på Statfjord C og fikk MS-diagnose i 1990, uten at han ble tatt med i undersøkelsen av syke turbinarbeidere i 1992.

Dagbladet.no kan dokumentere at minst åtte personer i en liten turbinavdeling på Statfjord A opplevde symptomer på MS eller fikk MS-diagnose.

- Påført mennesker dårligere livskvalitet

Komitemedlemmene er ikke mer nådige overfor ConocoPhillips, som tilbakeholder giftinformasjon slik at skadde oljearbeidere risikerer å bli frarøvet sine lovfestede rettigheter.

- Etter min mening er også dette grovt brudd på loven og fullstendig uakseptabelt. Her er det snakk om syke mennesker som kan ha krav på erstatning. Jeg forventer at statsråden griper inn, sier Kenneth Svendsen.

- Grove lovbrudd har pågått over lang tid og påført mennesker dårligere livskvalitet. Vi har pratet mye om korrupsjon og varslere i Stortinget. Nå er det på tide å prøve ut dette i praksis, sier Woie Duesund og utdyper:

- Det er uhørt i vårt land å holde tilbake informasjon. Kortene må på bordet, sier Åse Gunhild Woie Duesund.

Krever gransking av Statoil og ConocoPhillips

Ekofisksaken

Flere skadde oljearbeidere har fortalt om hvordan gassdetektorer ble satt av spill på det ConocoPhillips-opererte Ekofiskfeltet for å unngå produksjonsstans og milliontap.

Dagbladet.no har også avslørt at ConocoPhillips tilbakeholder giftinformasjon, slik at skadde oljearbeidere risikerer å miste sine lovfestede rettigheter og gå glipp av millionerstatning.

ConocoPhillips har også svart de arbeidsmedisinske avdelingene på sykehusene med advokat.

Avisa har også avslørt at Ekofiskarbeiderne utførte svært farlige oppdrag, uten tilstrekkelig verneutstyr, til langt ut på 90-tallet.

Krever undersøkelse

Andre nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen, Lise Christoffersen (Ap), sier det er politikernes ansvar å bringe klarhet i hva som faktisk har skjedd i MS-saken og Ekofisksaken.

- Vil vil i møte med departementet be om at det blir iverksatt en undersøkelse, sier Christoffersen.

Leder Karin Andersen (SV) i Arbeids og sosialkomiteen har i dag vært i møte med Bjarne Håkon Hanssen og øvrig politisk ledelse i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Dagbladet.nos avsløringer var et tema på dette møtet, fortalte hun Dagbladet.no klokka 15.15 i dag.

- Departementet kommer til å gå nøye gjennom hva som er kommet fram i denne saken. Det lovet statsråden på møtet, sier Karin Andersen.

- Selv er jeg enig i at det som er kommet fram er så alvorlig at man, om nødvendig, må nedsette en uavhengig granskingskommisjon overfor Statoil og ConocoPhillips.

Dagbladet.no har bedt Bjarne Håkon Hanssen om kommentar.

Lise Christoffersen var også i møtet med statsråden.

- Vi har tatt opp saken med statsråden. Han hadde ikke fanget opp henvendelsen din ennå. Han lovte å følge opp saken, spesielt det som gjaldt påstandene om brudd på arbeidsmiljøloven og lokk på tidligere undersøkelser, sier hun.

KJEMISKADD: Tidligere Ekofiskarbeider Jan Terje Biktjørn fikk hudsykdom godkjent som yrkesskade i 1997.
GIFTIG: Eksponeringskildene har vært mange offshore.
<B>MS-SYK: Charles Aase ble akutt syk på jobb på Statfjord C.
GASSTURBIN OFFSHORE
NERVESKADD: Harry Stiegler Brevik mener skadene på nervesystemet skyldes jobben på Statfjord A.
<B>GIFTSKADD: Tidligere Ekofiskarbeider Jan-Erik Tandberg tåler ikke lenger kjemikalier.