Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever gransking

Fagforeningen SAFE krever nå at det blir opprettet en uavhengig granskingskommisjon etter Dagbladets avsløringer om kreftsyke, giftskadde og døde oljearbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det som slår oss etter Dagbladets fokus på kjemisk helsefare, er at oljeindustrien prøver å hindre kjennskap til helsefare offshore. I mine øyne lukter det av arbeidskriminalitet, sier HMS-ansvarlig i SAFE, Roy Erling Furre.

Fagforeningen SAFE, tidligere Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS), organiserer rundt 5000 norske oljearbeidere. De har ansatt egen yrkeshygieniker og har i årevis satt et kraftig søkelys på kjemisk helsefare offshore.

Kritiske spørsmål

SAFE har gjentatte ganger reist kritiske spørsmål til bransjen i Sikkerhetsforum, som ledes av Petroleumstilsynet.

Furre viser til høye benzenmålinger som ikke er blitt fulgt opp og avslørende eksponeringsrapporter som bransjen har holdt skjult for offentligheten.

-  Vi kommer til å avvente eventuelle nye avsløringer i Dagbladet. Deretter skal vi sette oss ned og vurdere om det foreligger grunnlag for politianmeldelse. Når det gjelder arbeidsgivers plikter foreligger det meget klare regelverkskrav, påpeker Furre.

Fagorganisasjonen reiser et umiddelbart krav om nedsettelse av en granskingskommisjon.

-  Denne kommisjonen må bestå av uavhengige fagfolk. Vi har ingen tillit til at selskapene skal granske seg selv, sier Roy Erling Furre.

 KREVER GRANSKING: Fagforeningen SAFE krever uavhengig gransking etter Dagbladets avsløringer av oljebransjen. -  Jeg er veldig skuffa over HMS-arbeidet i industrien, sier 2. nestleder og HMS-ansvarlig i SAFE, Roy Erling Furre. Foto: Kristin Svorte
KREVER GRANSKING: Fagforeningen SAFE krever uavhengig gransking etter Dagbladets avsløringer av oljebransjen. - Jeg er veldig skuffa over HMS-arbeidet i industrien, sier 2. nestleder og HMS-ansvarlig i SAFE, Roy Erling Furre. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Resolusjoner

Forrige helg hadde SAFE årskongress og fattet to resolusjoner direkte knyttet til kjemisk helsefare offshore: «SAFE-kongressen 2005 krever at arbeidsmiljøet blir kartlagt, og at Petroleumstilsynet tar håndheving av kjemikalieregelverket med større alvor. Industrien må kartlegge omfanget av eksponering, slik at det kan settes i gang effektive vernetiltak.» «Varmt arbeid påfører mange arbeidstakere alvorlige helseskader. Haukelandprosjektet «Varmt arbeid: Luftveis- og hudsykdommer i verksteds- og petroleumsindustrien» har møtt stor motstand fra deler av oljeselskapene som ikke har ønsket fokus på dette området. SAFE kongressen 2005 krever at oljeselskapene straks fullfinansierer Haukelandprosjektet.»

-  Oljebransjen bruker millioner av kroner på banale tiltak som å lære ansatte å gå trygt i trapper, men vegrer seg for å støtte tiltak som kan trygge ansattes helse. Dette viser hvor feil fokus oljeindustrien har i HMS-spørsmål, sier Roy Erling Furre.

-  Jeg er helt enig i at dette må granskes. Og selvfølgelig må granskingen utføres av uavhengige. Det er fint at fagforeningen nå kommer på banen, sier Jan-Erik Tandberg.

GIFTSKADD: Slik så Jan-Erik Tandberg ut etter maling jula 2004. Han tåler ikke lenger å bli eksponert for kjemikalier.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media