HVERDAG MED KRIG: Noen jemenittiske gutter sjekker ut et bilvrak etter at to biler ble sprengt i lufta i hovedstaden Sanaa denne måneden. En saudi-arabisk ledet koalisjon har kriget i Jemen i halvannet år nå. Norge har solgt ammunisjon og materiale til militær sluttbruk til en rekke av de krigsførende landene. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix
HVERDAG MED KRIG: Noen jemenittiske gutter sjekker ut et bilvrak etter at to biler ble sprengt i lufta i hovedstaden Sanaa denne måneden. En saudi-arabisk ledet koalisjon har kriget i Jemen i halvannet år nå. Norge har solgt ammunisjon og materiale til militær sluttbruk til en rekke av de krigsførende landene. Foto: Mohammed Huwais / Afp / ScanpixVis mer

KRIGEN I JEMEN:

- Krever granskning av norsk våpeneksport til Saudi-Arabia og landene som bomber i Jemen

Organisasjoner ønsker eksportforbud. Behandles i Stortinget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det høring om Norges våpeneksport på Stortinget. Da vil en rekke organisasjoner be om å få vite hvorfor Norge fortsetter å selge våpen til saudi-ledede koalisjonen som kriger i Jemen. Saudi-Arabia, Emiratene, Kuwait og Egypt bomber nå i Jemen.

Våpeneksportmeldingen for 2015 viser at Norge har mer enn fordoblet salg av såkalt A- og B-materiell (våpen, ammunisjon og utstyr til militær sluttbruk), til tross for at både FN, Amnesty og Human Rights Watch advarer om at krigsforbrytelser antagelig er begått i Jemen.

Vil ha granskning

MÅ UNDERSØKES: Norsk våpensalg til koalisjonen som bomber i Jemen bør granskes, mener Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for Utvikling og Miljø. Foto: UNDP
MÅ UNDERSØKES: Norsk våpensalg til koalisjonen som bomber i Jemen bør granskes, mener Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for Utvikling og Miljø. Foto: UNDP Vis mer

- Regjeringen mener de driver en føre-var-politikk, men vi er ikke enig. Vi er redd for at både norske og internasjonale regler blir brutt, og vil i dag be om en uavhengig granskning av eksporten for å vurdere regelbrudd og konsekvenser, sier påtroppende daglig leder Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for Utvikling og Miljø (ForUM), et nettverk av 50 norske organisasjoner.

SULTER: Situasjonen i Jemen er svært vanskelig, og det er er barna som lider mest. De siste månedene har det kommet en rekke rapporter om at mange av landets barn sulter og er feilernært, som gutten på bildet. Foto: Afp / Scanpix 
SULTER: Situasjonen i Jemen er svært vanskelig, og det er er barna som lider mest. De siste månedene har det kommet en rekke rapporter om at mange av landets barn sulter og er feilernært, som gutten på bildet. Foto: Afp / Scanpix  Vis mer

Tønnessen-Krokan, Redd Barna, Changemaker, Norges Kristne Råd, Norges Fredslag, Røde Kors og en rekke aktører deltar på høringen på Stortinget. ForUM vil be om å få granske norsk våpeneksport til landene som er med og kriger i Jemen.

LO og våpenindustrien deltar også.

- Vi reagerer på at Norge har solgt både ammunisjon og militærmateriell som kan ha blitt brukt i krigen i Jemen. Regjeringen var kjent med bombingen av sykehus og anklagene om krigsforbrytelser, sier Tønnessen-Krokan.

Tidligere i år ba ForUM om å få innsyn i hva Norge faktisk eksporterer av utstyr til Saudi-Arabia, Emiratene, Kuwait og Egypt. De fikk avslag.

- Det er mange dilemmaer i sikkerhetspolitikken, men vi tror neppe den norske eksporten av militærutstyr til land som Saudi-Arabia gjør verden tryggere, sier Tønnessen-Krokan.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Human Rights Watch og Amnesty har gått langt i å si at den saudi-ledede koalisjonen ikke følger krigens regler i Jemen, der både skoler og sykehus har blitt bombet.

Undertrykker også

Hun viser også til at Saudi-Arabia gjør mer enn å bombe i Jemen. De er også «beryktet for middelalderske straffemetoder som pisking og halshugging».

- Vi ber Norge stanse eksporten av militærmateriell til undertrykkende regimer. Dersom man virkelig mener at det er viktig å beskytte menneskerettighetene bør man som et minimum avstå fra å utruste noen av de aller verste undertrykkerne militært, sier Tønnessen-Krokan.

Klare regler

I den norske eksportkontrollregelverket står det at «Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig».

Militærutstyr skal heller ikke eksporteres dersom det er «åpenbar fare» for at utstyret kan bli brukt til intern undertrykking.

Les Dagbladets saker: