KRIGEN I JEMEN:

- Krever granskning av norsk våpeneksport til Saudi-Arabia og landene som bomber i Jemen

Organisasjoner ønsker eksportforbud. Behandles i Stortinget i dag.

HVERDAG MED KRIG: Noen jemenittiske gutter sjekker ut et bilvrak etter at to biler ble sprengt i lufta i hovedstaden Sanaa denne måneden. En saudi-arabisk ledet koalisjon har kriget i Jemen i halvannet år nå. Norge har solgt ammunisjon og materiale til militær sluttbruk til en rekke av de krigsførende landene. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix
HVERDAG MED KRIG: Noen jemenittiske gutter sjekker ut et bilvrak etter at to biler ble sprengt i lufta i hovedstaden Sanaa denne måneden. En saudi-arabisk ledet koalisjon har kriget i Jemen i halvannet år nå. Norge har solgt ammunisjon og materiale til militær sluttbruk til en rekke av de krigsførende landene. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det høring om Norges våpeneksport på Stortinget. Da vil en rekke organisasjoner be om å få vite hvorfor Norge fortsetter å selge våpen til saudi-ledede koalisjonen som kriger i Jemen. Saudi-Arabia, Emiratene, Kuwait og Egypt bomber nå i Jemen.

Våpeneksportmeldingen for 2015 viser at Norge har mer enn fordoblet salg av såkalt A- og B-materiell (våpen, ammunisjon og utstyr til militær sluttbruk), til tross for at både FN, Amnesty og Human Rights Watch advarer om at krigsforbrytelser antagelig er begått i Jemen.

Vil ha granskning

- Regjeringen mener de driver en føre-var-politikk, men vi er ikke enig. Vi er redd for at både norske og internasjonale regler blir brutt, og vil i dag be om en uavhengig granskning av eksporten for å vurdere regelbrudd og konsekvenser, sier påtroppende daglig leder Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for Utvikling og Miljø (ForUM), et nettverk av 50 norske organisasjoner.

Tønnessen-Krokan, Redd Barna, Changemaker, Norges Kristne Råd, Norges Fredslag, Røde Kors og en rekke aktører deltar på høringen på Stortinget. ForUM vil be om å få granske norsk våpeneksport til landene som er med og kriger i Jemen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.