KRIGEN I JEMEN:

- Krever granskning av norsk våpeneksport til Saudi-Arabia og landene som bomber i Jemen

Organisasjoner ønsker eksportforbud. Behandles i Stortinget i dag.

HVERDAG MED KRIG: Noen jemenittiske gutter sjekker ut et bilvrak etter at to biler ble sprengt i lufta i hovedstaden Sanaa denne måneden. En saudi-arabisk ledet koalisjon har kriget i Jemen i halvannet år nå. Norge har solgt ammunisjon og materiale til militær sluttbruk til en rekke av de krigsførende landene. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix
HVERDAG MED KRIG: Noen jemenittiske gutter sjekker ut et bilvrak etter at to biler ble sprengt i lufta i hovedstaden Sanaa denne måneden. En saudi-arabisk ledet koalisjon har kriget i Jemen i halvannet år nå. Norge har solgt ammunisjon og materiale til militær sluttbruk til en rekke av de krigsførende landene. Foto: Mohammed Huwais / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det høring om Norges våpeneksport på Stortinget. Da vil en rekke organisasjoner be om å få vite hvorfor Norge fortsetter å selge våpen til saudi-ledede koalisjonen som kriger i Jemen. Saudi-Arabia, Emiratene, Kuwait og Egypt bomber nå i Jemen.

Våpeneksportmeldingen for 2015 viser at Norge har mer enn fordoblet salg av såkalt A- og B-materiell (våpen, ammunisjon og utstyr til militær sluttbruk), til tross for at både FN, Amnesty og Human Rights Watch advarer om at krigsforbrytelser antagelig er begått i Jemen.

Vil ha granskning

- Regjeringen mener de driver en føre-var-politikk, men vi er ikke enig. Vi er redd for at både norske og internasjonale regler blir brutt, og vil i dag be om en uavhengig granskning av eksporten for å vurdere regelbrudd og konsekvenser, sier påtroppende daglig leder Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for Utvikling og Miljø (ForUM), et nettverk av 50 norske organisasjoner.

Tønnessen-Krokan, Redd Barna, Changemaker, Norges Kristne Råd, Norges Fredslag, Røde Kors og en rekke aktører deltar på høringen på Stortinget. ForUM vil be om å få granske norsk våpeneksport til landene som er med og kriger i Jemen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer