LETER ETTER GRAVER: Helge G. Simonsen begynte å lete etter seks krigsgraver. Nå har han ei liste på 31 norske helter som aldri fikk ei grav. Her er han fotografert på Hjemmefrontmuseet i Oslo foran bildene av de tre første som ble henrettet - og som aldri fikk en grav. Foto: Asbjørn Svarstad
LETER ETTER GRAVER: Helge G. Simonsen begynte å lete etter seks krigsgraver. Nå har han ei liste på 31 norske helter som aldri fikk ei grav. Her er han fotografert på Hjemmefrontmuseet i Oslo foran bildene av de tre første som ble henrettet - og som aldri fikk en grav. Foto: Asbjørn SvarstadVis mer

Krever gravsøk for henrettede motstandshelter

Gravene til minst 31 henrettede nordmenn er aldri blitt funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): - Det foregikk flere henrettelser under krigen, der gravene aldri ble oppsporet, sier Helge G. Simonsen. For flere år siden startet han arbeidet med å identifisere gravene etter de seks nordmennene om bord på skøyta «Isbjørn», som i 1941 ble anholdt under forsøk på å rømme til England. 

Karene var i alderen 22 til 30 år og ble fryktelig mishandlet av Gestapo i Tromsø, før de ble brakt til Oslo og stilt for en tysk militærdomstol.

Der fikk de sine dødsdommer, og den 2. november 1941 ble de satt ut på ei øy i Oslofjorden, der de ble henrettet ved skyting.

Nye søk Etter krigen ble det gjort mislykkede forsøk på å finne gravene. Blant annet ble den tyske feltpresten som var med, hentet tilbake til Norge.  Men ut over å anta at det den gangen dreide seg om Håøya, hadde han få informasjoner å by på.

- Vi støvsuger nå arkiver i Tyskland og Norge, for å lete etter detaljopplysninger som kanskje kan hjelpe oss videre, sier Helge G. Simonsen.  Han har tilbrakt uka i Berlin, der han blant annet har holdt møte med hjelpsomme diplomater på den norske ambassaden.

Nasjonal skam - Vi fikk 300 000 kroner av forsvarsministeren.  Dette beløpet er snart brukt opp, etter at vi har undersøkt tre fjerdedeler av øya.  Den siste delen blir gransket nå i løpet av våren. Vi er 40 frivillige i alderen 18 til 80, og vi får faglig hjelp fra fylkeskommunens arkeologer og av velutstyrte eksperter fra Forsvaret. 

Folk som blir spurt om å hjelpe, bidrar mer enn gjerne, og slik er det over hele linja.

Det virker som flere enn jeg syns det er en nasjonal skam at vi ikke har gjort absolutt alt tenkelig for å sørge for et siste hvilested til helter som mistete livet for Norges frihet.

31 ikke identifisert - Den gangen vi startet med å lete etter «Isbjørn»-gravene, fikk vi fra troverdig hold vite at alle andre var identifisert. Men etter hvert som vi har undersøkt, fortsetter uoppklarte saker å dukke opp.

HEMMELIGE STEDER: Tyske soldater tok de dødsdømte med til hemmelige steder rundt Oslo - og skjulte etterpå gravene. Foto: Privat
HEMMELIGE STEDER: Tyske soldater tok de dødsdømte med til hemmelige steder rundt Oslo - og skjulte etterpå gravene. Foto: Privat Vis mer

Vi har ei gruppe på 14 mann som få uker før krigens slutt, ble henrettet på Akershus, lagt i metallkister og dumpet på dypt vann.  Tre mann som ble skutt allerede den 11. august 1941 er aldri blitt funnet, og det samme gjelder de fem fra Torsvik-gruppa som ble henrettet 26. november samme år, og ei gruppe på tre fra Vestfold som ble drept i 1942, opplyser Helge G. Simonsen.

Håp - Er det håp om å finne noe etter så lang tid?

- Vi bruker det mest moderne søkeutstyr, og jeg er ganske sikker på at vi finner gravene etter karene på «Isbjørn». Etterpå må vi sette i gang systematiske arkivsøk for å se hva som finnes av opplysninger, sier Helge G. Simonsen.

MONUMENT: Helge G. Simonsen ved monumentet på Akershus over de norske som falt under krigen. - En skam at ikke alt er gjort for å finne de henrettede, sier prosjektlederen - som nå vil forsøke å starte søk. Foto: Asbjørn Svarstad
MONUMENT: Helge G. Simonsen ved monumentet på Akershus over de norske som falt under krigen. - En skam at ikke alt er gjort for å finne de henrettede, sier prosjektlederen - som nå vil forsøke å starte søk. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer