Krever gravsøk for henrettede motstandshelter

Gravene til minst 31 henrettede nordmenn er aldri blitt funnet.

LETER ETTER GRAVER: Helge G. Simonsen begynte å lete etter seks krigsgraver. Nå har han ei liste på 31 norske helter som aldri fikk ei grav. Her er han fotografert på Hjemmefrontmuseet i Oslo foran bildene av de tre første som ble henrettet - og som aldri fikk en grav. Foto: Asbjørn Svarstad
LETER ETTER GRAVER: Helge G. Simonsen begynte å lete etter seks krigsgraver. Nå har han ei liste på 31 norske helter som aldri fikk ei grav. Her er han fotografert på Hjemmefrontmuseet i Oslo foran bildene av de tre første som ble henrettet - og som aldri fikk en grav. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): - Det foregikk flere henrettelser under krigen, der gravene aldri ble oppsporet, sier Helge G. Simonsen. For flere år siden startet han arbeidet med å identifisere gravene etter de seks nordmennene om bord på skøyta «Isbjørn», som i 1941 ble anholdt under forsøk på å rømme til England. 

Karene var i alderen 22 til 30 år og ble fryktelig mishandlet av Gestapo i Tromsø, før de ble brakt til Oslo og stilt for en tysk militærdomstol.

Der fikk de sine dødsdommer, og den 2. november 1941 ble de satt ut på ei øy i Oslofjorden, der de ble henrettet ved skyting.

Nye søk Etter krigen ble det gjort mislykkede forsøk på å finne gravene. Blant annet ble den tyske feltpresten som var med, hentet tilbake til Norge.  Men ut over å anta at det den gangen dreide seg om Håøya, hadde han få informasjoner å by på.

- Vi støvsuger nå arkiver i Tyskland og Norge, for å lete etter detaljopplysninger som kanskje kan hjelpe oss videre, sier Helge G. Simonsen.  Han har tilbrakt uka i Berlin, der han blant annet har holdt møte med hjelpsomme diplomater på den norske ambassaden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.