i UFØRE: Guvernør Paul LePage sier han nå akter å søke «åndelig veiledning» i forsøket på å dempe bråket rundt ham. Foto: Robert F. Bukaty / AP / NTB Scanpix
i UFØRE: Guvernør Paul LePage sier han nå akter å søke «åndelig veiledning» i forsøket på å dempe bråket rundt ham. Foto: Robert F. Bukaty / AP / NTB ScanpixVis mer

Krever guvernør fjernet etter grov sjikane i talebeskjed

Mente politisk motstander beskyldte ham for rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lille delstaten Maines republikanske guvernør Paul LePage er ikke fremmed for kontroverser. Men den siste skandalen truer med å presse ham ut av politikken, skriver Reuters.

I forrige uke kritiserte den demokratiske delstatsrepresentanten Drew Gattine LePage, etter uttalelser om at svarte og latinamerikanere har hovedansvaret for narkohandelen i delstaten. Guvernøren la deretter igjen en svært oppildnet beskjed på Gattines svarer:

«Jeg har brukt hele livet på å hjelpe svarte, og du, lille drittsekk, sosialistkuksuger. Du, jeg vil at du, jeg vil at du tar opp dette og offentliggjør dette, fordi jeg er ute etter deg. Takk.»

Foreslo duell

Som sagt, så gjort. Gattine publiserte hele talebeskjeden, og la til at han aldri har ment å kalle LePage for rasist, ifølge Portland Press Herald.

Guvernøren gjorde lite for å dempe sjokket da han kort tid etter uttalte at han ønsket å stille i duell med demokraten.

- Jeg ønsker det var 1825 og vi kunne ha en duell, det er så sint jeg er. Og jeg ville ikke skutt i lufta, det garanterer jeg deg. Jeg ville ikke vært [Alexander] Hamilton (tidligere finansminister som døde i duell i 1804). Jeg ville siktet rett mellom øynene på ham, for han er ei snørrete pingle, sa han ifølge Portland Press Herald.

Ber om fordømmelse

Reaksjonene har, ikke uventet, vært sterke. Borgermesteren, byrådslederen og styreformannen i skolekomiteen i byen Westbrook skrev et åpent brev der de ba folket i Maine om å fordømme sin egen guvernør.

Demokrater i delstatssenatet og representanthuset benyttet samtidig anledningen til å erklære at LePage ikke var skikket til å være guvernør, ifølge Wall Street Journal.

Guvernøren ble også kalt inn på teppet av ledende republikanere i delstatsparlamentet, som mandag hadde et møte med ham bak lukkede dører for å diskutere hans politiske framtid.

Forvirrende

Men etterspillet har vært forvirrende. Tirsdag uttalte guvernøren på radiostasjonen WVOM-FM at han vurderte ikke å fullføre guvernørperioden, som slutter i 2018. Men i går tvitret han følgende:

«Ryktene om min politiske død er betydelig overdrevet», en hentydning til Mark Twains berømte dødsdementi.

- Jeg akter ikke å si at jeg ikke vil fullføre; jeg akter ikke å si at jeg vil fullføre. Hva jeg vil gjøre nå, er å ta ett steg om gangen. Jeg vil møte herr Gattine, så vil jeg møte medarbeiderne mine, og så skal vi se på hva som er den riktige måten å bringe delstaten framover på, utdypet han.

I intervjuet unnskyldte han seg også overfor folket i Maine, Gattines familie og sin egen familie. Forslaget om duell kalte han «metaforisk».

- Ikke alvorlig ment

Den politiske forskeren Michael Franz sier til Reuters at radiouttalelsen kan ha vært en forsnakkelse.

- Det er mulig at han på sparket skapte oppfatningen om at han tenkte slik, uten å innse at det ville bli fokuset. Min første innskytelse er at dette ikke er alvorlig ment, og at han bare forsøker å etablere at han angrer, sier Franz.

LePage har sittet som guvernør i seks år, og har ei lang rekke kontroverser bak seg. Tidligere i år fikk han rasismeanklager mot seg for å ha uttalt at narkolangere «som heter D-Money, Smoothie, Shifty» kommer til Maine for å gjøre hvite jenter gravide.

I 2013 sa han på TV at en politisk motstander «hevder å jobbe for folket, men han er førstemann til å gi det til folket uten å tilby vaselin».

Seinest i forrige uke kalte han Khizr Khan, faren til den falne amerikanske soldaten Humayun Khan, for «en bedrager» fordi han kritiserte presidentkandidat Donald Trump, i et intervju med radiostasjonen MPBN.