Krever Haiti-valget annullert

12 av 18 presidentkandidater mener valget er fikset av regjeringen.

I KØ FOR Å STEMME:  Velgere venter på å få avgitt stemme ved et valglokale i Port-au-Prince. Det ble meldt om en treg start på valget flere steder søndag, og etterhvert bredte frustrasjonen seg. Foto: REUTERS / Kena Betancur / SCANPIX
I KØ FOR Å STEMME: Velgere venter på å få avgitt stemme ved et valglokale i Port-au-Prince. Det ble meldt om en treg start på valget flere steder søndag, og etterhvert bredte frustrasjonen seg. Foto: REUTERS / Kena Betancur / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaotisk valgavvikling skapte frustrasjon og sinne i Haiti søndag. En rekke presidentkandidater krever at valget forkastes.

12 av 18 presidentkandidater, blant annet to av favorittene, mener valget var preget av omfattende fusk. De hevder å se en konspirasjon mellom regjeringen og valgkommisjonen som skal gagne regjeringspartiets kandidat, melder AFP.

Valggjennomføringen var preget av kaos og frustrasjon flere steder i Haiti. To steder har resultatet blitt forkastet på grunn av vold.

Det var også problemer med å få i gang stemmegivningen, og mange velgere strevde med å finne valglokalene hvor de var registrert.

Mer enn forvirring - Det er snakk om mer enn forvirring. Folk kan ikke finne navnene sine i registeret. De har ID-kort, de har rett til å stemme, men de kan ikke gjøre det, sier jussprofessor Nicole Phillips fra universitetet i San Francisco til Reuters.

I Delmas-nabolaget i Port-au-Prince begynte velgere å demonstrere utenfor et valglokale som ikke hadde åpnet dørene flere timer etter at valget startet.

Manglet lys Noen steder ble det meldt at stemmesedlene ikke hadde ankommet. I et annet lokale manglet man lys, og valgarbeidere måtte bruke mobiltelefonene til å lyse opp omgivelsene mens de forberedte avstemningen.

Nordøst i landet, i Fort Liberte, ble en person såret da væpnede menn åpnet ild ved et valglokale, ifølge en lokal radiostasjon.

Haitierne skulle velge president og ny nasjonalforsamling som skal lede den lutfattige og katastroferammede staten videre. Landet sliter fortsatt med ettervirkningene av jordskjelvet i januar som krevde over 230.000 liv, og har også blitt rammet av en koleraepidemi.

- Jeg ønsket å komme hit for å stemme fordi jeg ønsket forandring, en forandring som kan hjelpe folket, sa Cherenfant Descius, en av velgerne som sto i kø søndag.

Vold Uro og voldshendelser har også preget landet i oppkjøringen til valget. Flere hjelpeorganisasjoner mente det var best om valget ble utsatt, og i opposisjonen har kravet om boikott økt de siste dagene.

Men mange har også tatt til orde for at valget burde gjennomføres, til tross for problemene. Rådgiver i Kirkens Nødhjelp og ekspert i Haiti og Mellom-Amerika, Petter Skauen, er enig.

- Det er bedre at valget kommer nå enn at det utsettes, sier han til NTB.

Ny retning Sittende president René Préval stilte ikke til gjenvalg, og Skauen mener valget gir mulighet for en ny politisk retning for Haiti. Men han erkjenner at de store problemene landet sliter med, gjør det vanskelig å avholde valg.

Mange av de 4,7 millioner velgerne mistet ID-kortet sitt under jordskjelvet i januar. Den siste tiden er det imidlertid gjort stor innsats med å utstyre folk med nye kort slik at de kan avgi sin stemme.

Det er fortsatt store problemer med infrastrukturen, og det har vært vanskelig i å finne steder som kan fungere som valglokaler.

Stagnert hjelpearbeid Skauen mener valget nå kan gi en god mulighet for å få i gang gjenoppbyggingsarbeidet etter jordskjelvkatastrofen. Han sier avtroppende president Preval og hans regjering må ta ansvaret for at hjelpearbeidet har stagnert.

- Hjelpeorganisasjonene er der, men de gjør det samme som de gjorde helt i begynnelsen etter jordskjelvet. Skaffer vann, gir beskyttelse, sørger for helsehjelp. Preval har verken brydd seg om internflyktninger eller å bygge opp landet igjen, mener han.

De første resultatene fra valget er ventet å bli kunngjort fra 5. desember.

(NTB)