Frode Berg

Krever handling: - Kan ikke slå hånda av Frode Berg når det går galt

Flere politikere er bekymret etter Dagbladets avsløring om at Frode Berg har fortalt at han var på oppdrag for E-tjenesten.

FENGSLET: Frode Berg risikerer 20 års fengsel for spionasje i Russland. Han sier selv han var i landet på oppdrag for den norske etterretningstjenesten. Nå etterlyser flere handling for å hjelpe Berg. Foto: Privat / NTB scanpix
FENGSLET: Frode Berg risikerer 20 års fengsel for spionasje i Russland. Han sier selv han var i landet på oppdrag for den norske etterretningstjenesten. Nå etterlyser flere handling for å hjelpe Berg. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det slo ned som ei bombe i går da Dagbladet kunne fortelle at spionsiktede Frode Berg har fortalt sine advokater at han var på oppdrag for norsk etterretningstjeneste da han ble pågrepet i Russland i desember.

Berg, som risikerer 20 år i fengsel, sier han har utført flere oppdrag på vegne av Norge i Russland, og russiske sikkerhetsmyndigheter mener Berg bidro til å samle inn russiske statshemmeligheter på vegne av Norge allerede sommeren 2015.

Norske myndigheter er fortsatt tause om Berg var på etterretningsoppdrag i Russland. Samtidig er det politiske miljøet nærmest tause om hvordan de reagerer på Bergs forklaring.

- Problematisk

Andre nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp) har følgende kommentar:

- Jeg vet ikke hva han gjorde der eller hvilket oppdrag han eventuelt hadde. Men at Russland er involvert er spesielt problematisk. Russland er et land vi ønsker å bygge et bedre forhold til. Dette gjør det vanskeligere, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Liv Signe Navarsete (Sp) mener det er viktig at Stortinget nå blir orientert om Berg-saken.

- Vi har nå ikke fått noe informasjon fra myndighetene. Jeg vil avvente en grundigere orientering til komiteen før jeg er bastant i denne saken, sier Navarsete til Dagbladet.

- Det er viktig at Stortinget blir orientert så langt man kan. Det handler om å finne en løsning for Berg, slik at han kan komme hjem igjen. Det er vanskelig å si hvordan uten skikkelig orientering, sier Navarsete.

Flere av de andre partiene på Stortinget er foreløpig tause. Både KrF og SV avstår fra å kommentere saken nå.

- SINT: Frode Bergs advokat, Ilja Novikov, sier til Dagbladet at han er «ganske sint av det faktum at han ble forlatt». Video: Henning Lillegård / Reporter: Eiliv Flydal Vis mer Vis mer

Krystallklar Rødt-leder

Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes, er krystallklar.

- Det viktigste nå er at regjeringen gjør alt den kan for å få Frode Berg hjem. Hvis det stemmer at Berg har jobbet for norske myndigheter, så må norske myndigheter ta ansvar og stille opp for Berg. Da framstår det underlig om Søreide fortsetter å si at dette er en konsulærsak, som om det handla om en nordmann som har mista passet på charterferie, sier Moxnes til Dagbladet.

Han understreker at det er viktig og riktig at Norge driver etterretningsvirksomhet overfor Russland. Samtidig mener han det må skje på en profesjonell og ansvarlig måte.

- Dersom det som står i pressen er riktig, så kan ikke myndighetene slå hånda av Frode Berg når det går galt. Da må de stille opp og ta ansvar. Dersom det pressen skriver er riktig, så kan det fort bli sånn at folk oppfatter det som at de som jobber for norsk etterretning blir latt i stikken av regjeringen. Det kan svekke norsk etterretningskapasitet og er uheldig, sier Moxnes.

Han mener Solberg-regjeringen har gjort Norge til en del av USAs kaldkrigs-politikk.

KREVER HANDLING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KREVER HANDLING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Russerne oppfatter norsk etterretningsvirksomhet overfor Russland som mer fiendtlig enn før. Det kan ha mange uheldige konsekvenser for Norge, også for nordmenn som russerne mistenker for å være spioner eller agenter, sier han.

Ap ber om bistand

Arbeiderpartiets leder for utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, sier følgende til Dagbladet.

- Vi forutsetter at Utenriksdepartementet yter nødvendig bistand til Frode Berg og også følger opp hans pårørende her hjemme.

Partikollega Martin Kolberg regner med at norske myndigheter opplyser politikerne dersom det er nødvendig.

- Jeg har ingen konkret informasjon om denne saken, og dermed få forutsetninger for å uttale meg konkret. Jeg forutsetter at hvis det er omstendigheter i saken norske myndigheter og E-tjenesten bør fortelle Stortinget om, så regner jeg med at det blir gjort, sier Kolberg til Dagbladet.

- Følte seg presset

Berg har fortalt sine advokater om personene han hadde kontakt med før den skjebnesvangre reisen til Russland. De to skal ha rekruttert ham og deretter sendt ham på oppdrag til flere byer i Russland.

Ifølge Bergs kollega Trine Hamran skal han også ha følt seg presset av etterretningstjenesten.

Hårek Elvenes, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen for Høyre, sier følgende i dag.

- Sakens sider er for uoversiktlige til at jeg vil kommentere dette nærmere. Norge og Russland samarbeider godt på mange områder. Det er et samarbeid som begge landene har interesse av å opprettholde. Jeg kjenner ikke til E-tjenestens arbeidsmetoder i detalj. En sak har gjerne flere sider, kommenterer han.

UD har sagt følgende om Frode Berg-saken etter Dagbladets avsløring:

- Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter, svarte utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i går, søndag.

Frode Berg-saken

  • Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg (62) ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB på gata utenfor luksushotellet Metropol, like ved Kreml i Moskva 5. desember 2017.
  • Han er siktet for spionasje. Spionsiktelsen er etter paragraf 276 i den russiske straffeloven, og har en minstestraff på ti års fengsel.
  • Berg jobbet i mange år som inspektør i Grensekommissariatet i Kirkenes. Kommissariatet har som hovedoppgave å føre tilsyn med at avtaler som regulerer grenseforholdene blir overholdt av begge parter.
  • Berg skal ha operert som kurer med penger og informasjon mellom Norge og Russland, ifølge FSB. Han skal ha reist fra Norge til Russland flere ganger på oppdrag.
  • Russiske myndigheter mener de kan bevise at Berg leverte konvolutter med penger og elektroniske til en person som ga hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten.
  • Berg har siden arrestasjonen sittet i varetekt i Lefortovo-fengselet, et høysikkerhetsfengsel som det russiske sikkerhetspolitiet bruker. Nordmannen bistås av advokatene Ilja Novikov (Russland) og Brynjulf Risnes (Norge).
  • Tjenestemenn fra den norske ambassaden i Moskva bidrar med konsulære tjenester.
  • I Norge har Berg kone, barn og barnebarn. I Kirkenes har Berg vært aktiv i lokalsamfunnet, blant annet i Menighetsarbeidet. Lokalbefolkningen i Sør-Varanger har engasjert seg, og dannet støttegruppe for Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer