Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever handling mot epidemi i Kenya

NAIROBI (NTB-AFP): Leger og politikere i Kenya krever handling for å stanse en epidemi av Rift Valley-feber (RVF), som har krevd flere hundre menneskeliv i Nordøst-Kenya og Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tid trodde medisinerne at den ebola-liknende sykdommen var miltbrann, men nå er det fastslått at det er virussykdommen RVF som herjer. Røde Kors og Røde Halvmåne sier at sykdommen «har løpt løpsk». Epidemien har allerede krevd flere menneskeliv enn den fryktede ebola-epidemien i det tidligere Zaire for noen år siden. Rundt 350 mennesker i Kenya og 600 i Somalia skal være døde av sykdommen.

En gruppe lokalpolitikere i Kenya sa i dag at 5000 mennesker er døde av sykdommen, eller på grunn av flommen som har rammet Nordøst-Kenya og Somalia de siste månedene. De etterlyste nødhjelp til området og sa de frykter at den tiden vil komme da de gjenlevende vil misunne de døde. Det er brutt ut både kolera- og malariaepidemier i de flomrammede områdene.

RVF-epidemien brøt ut for en måned siden, men først for kort tid siden klarte man å stille diagnosen. Sykdommen spres fra dyr til mennesker med mygg, men folk kan også bli smittet ved å ta i smittede dyr, eller via luftveiene når dyr eller mennesker har sprekker i hud og skinn. Ofrene får oppkast og diaré og blør fra alle kroppens åpninger.

Det har vært svært vanskelig å bringe hjelp til de rammede områdene eller å skaffe seg et overblikk over sykdommens omfang på grunn av flommen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!