GODKJENT: I november overleverte psykiater Torgeir Husby rapporten om Breiviks psyke til tingrettsdommer Nina Opsahl. Rapporten er nå faglig godkjent av Den rettsmedisinske kommisjonen. Foto: Jacques Hvistendahl
GODKJENT: I november overleverte psykiater Torgeir Husby rapporten om Breiviks psyke til tingrettsdommer Nina Opsahl. Rapporten er nå faglig godkjent av Den rettsmedisinske kommisjonen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Krever håndsopprekning om Breivik-rapport

Oslo tingrett vil ha svar på hvem som egentlig ønsker en ny vurdering av Anders Behring Breivik - og hvem som ikke ønsker det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett har i dag mottatt konklusjonen fra Den rettsmedisinske kommisjonen. Kommisjonen har ingen vesentlige ting å utsette på rapporten fra de sakkyndige som ble oppnevnt av tingretten.

I rapporten på 243 sider konkluderer psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby med at Breivik er paranoid schizofren og dermed strafferettslig utilregnelig.

Krever oppklaring Flere har i forkant av konklusjonen fra kommisjonen kommet med skarp kritikk, og uttalt at de ønsker nye sakkyndige oppnevnt. Blant dem er bistandsadvokatene John Arild Aasen og Brynjar Meling.

Nå har Oslo tingrett øyensynlig fått nok av usikkerheten rundt hvem som krever hva - og hvor stor makt det egentlig er bak kravet. I et brev til alle involverte parter, ber tingretten de respektive gjøre det klart for retten hva det er de mener.

Ønsker begrunnelse - Retten ber partene uttale seg om det er ønskelig at retten oppnevner nye sakkyndige for å foreta en rettspsykiatrisk undersøkelse og avgi en ny rettspsykiatrisk erklæring om siktede Anders Behring Breivik, heter det i brevet.

Retten ber også om svar på hva forsvarere, statsadvokater og bistandsadvokater mener om andres eventuelle krav til nye sakkyndige.

- Det bes om at standpunkter begrunnes, heter det i brevet fra tingrettsdommer Anne Margrethe Lund. 

- Nei takk Overfor Dagbladet har koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen gjort det klart at de koordinerende bistandsadvokatene ikke vil be om nye sakkyndige. En avgjørende årsak er den store uenigheten som råder mellom de 170 bistandsadvokatene. Ikke alle har de samme interessene.

- Vi finner at det ikke blir riktig av oss å fremme krav om nye sakkyndige så lenge ikke alle bistandsadvokatene er enige om det. Det får da heller bli opp til hver og en hvorvidt man på vegne av sine klienter fremmer krav om ny sakkyndig-vurdering, uttalte Larsen til Dagbladet.

Ønsker ny vurdering Hun overlater til hver og én av de over 170 bistandsadvokatene å fremme egne krav på vegne av sine respektive klienter.
Blant dem er advokat John Arild Aasen.

- Vi vurderer sterkt å be om at det oppnevnes nye sakkyndige som kan gi en second opinion, har han uttalt til Klassekampen.

- Bør legges inn I et brev til Oslo tingrett ber Aasen om at Breivik blir lagt inn på lukket avdeling til observasjon og ytterligere utredning. Oslo tingrett ber partene i saken ta spesielt stilling til forslag fra Aasen.

Til Dagbladet sier statsadvokat Svein Holden at man foreløpig ikke har tatt stilling til hvordan psykiatrirapporten skal håndteres videre. Det samme har forsvarer Geir Lippestad uttalt.

ER DET NOK? Tingretten ber partene gjøre det klart hvem som egentlig ønsker en ny vurdering av Breivik og hvem som ikke ønsker det.   Foto: Jacques Hvistendahl
ER DET NOK? Tingretten ber partene gjøre det klart hvem som egentlig ønsker en ny vurdering av Breivik og hvem som ikke ønsker det. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Oslo tingrett har satt svarfrist til 5. januar 2012.

Les også: Derfor ble Breivik erklært utilregnelig.

-NEI TAKK: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen kommer ikke til å be om noen ny vurdering av Breivik på vegne av bistandsadvokatene som gruppe.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
-NEI TAKK: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen kommer ikke til å be om noen ny vurdering av Breivik på vegne av bistandsadvokatene som gruppe. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer