- PRESSET: KrF-leder Knut Arild Hareide er i en svært presset situasjon, og problemene for partiet vil trolig fortsette, mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- PRESSET: KrF-leder Knut Arild Hareide er i en svært presset situasjon, og problemene for partiet vil trolig fortsette, mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Homobråket i KrF:

Krever Hareides avgang: - Nå må vi redde partiet

KrF-veteran krever at Knut Arild Hareide går av som partileder. «Lenge siden jeg har sett Hareide så presset, om noen gang», sier Dagen-redaktør.

- Jeg sier det klart og tydelig: Knut Arild Hareide må gå av som partileder.

Det sier KrF-veteran Anne Ma Timenes fra Kristiansand til NRK. Hun viser til den opprivende striden internt i partiet i forbindelse med den mye omtalte homovielsen, men også KrFs vegring mot å gå inn i regjering og en fallende velgeroppslutning.

- Nå må vi redde partiet, sier hun til rikskringkasteren.

Saken er sentrert rundt stortingsrepresentant og KrFs familie- og kulturpolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold, etter at det nylig ble kjent at han tidlig i august viet partiets kommunikasjonssjef Mona Høvset og Louise-Hill Vegsund.

Masseutmelding

Over 100 partimedlemmer har meldt seg ut i protest, mens flere har tatt til orde for at Bekkevold bør fjernes som partiets familie- og kulturpolitiske talsperson.

Det er spesielt Knut Arild Hareides uttalelser i dag, om at han har full tillit til Bekkevold, som får Timenes til å reagere.

- Går du som partileder ut og sier slikt før et sentralstyremøte, da vil det jo være mistillit hvis de som sitter i det møtet ikke er enig, sier Timenes til NRK.

Hun jobber i dag som leder i Hovedutvalg for kultur og utdanning i Vest-Agder fylkesting, men kan se tilbake på mange år som lokalpolitiker i Kristiansand.

Like før klokka 18.00 i dag kom Hareide ut fra dagens sentralstyremøte for å snakke med pressen. Han ble da konfrontert med Timenes' krav, men unnlot å svare og kastet seg inn i en ventende taxi.

- Hareide er presset

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mener det er åpenbart, etter dagens sentralstyremøte, at Hareide er presset.

- Han er jo vanligvis glad i å snakke med pressen og tar seg god tid, men nå stakk han av i en drosje og bort fra kritiske spørsmål. Det er lenge siden jeg har sett Hareide så presset, om noen gang, sier Dagen-redaktøren til NTB.

- PROBLEMENE FORTSETTER: Vebjørn Selbekk (t.h) mener det er åpenbart at Hareide er presset, og han tror problemene i partiet vil fortsette. Her er han avbildet i diskusjon med NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- PROBLEMENE FORTSETTER: Vebjørn Selbekk (t.h) mener det er åpenbart at Hareide er presset, og han tror problemene i partiet vil fortsette. Her er han avbildet i diskusjon med NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Hvor kritisk er situasjonen for KrF?

- Partiet har løpt fra skanse til skanse i de tre ukene som har gått siden saken oppsto. Ingenting av det man har sagt og kommunisert, har vært egnet til å roe gemyttene, snarere tvert imot. Jeg ser heller ingenting her som kan være egnet til å snu situasjonen. Jeg tror problemene fortsetter, sier Selbekk.

Han mener situasjonen for Hareide blir vanskelig.

- Partiet rir to hester. På den ene siden kan de vise kjernevelgerne på Sør- og Vestlandet at de framhever ekteskapet mellom mann og kvinne. Samtidig kan de her i Oslo gi inntrykk av at de er progressive og moderne. Det er denne dobbeltkommunikasjonen som nå biter dem i halen., sier Selbekk

- Det har vi også diskutert …

Før Hareide ble kjørt bort fra pressemøtet hadde han imidlertid rukket å videreformidler sentralstyrets syn på saken.

- Sentralstyret gir partiledelsen tillit og tilslutning i saken. Et samlet sentralstyre gir tillit til Geir Jørgen Bekkevold, sa Hareide til pressen og utdypet:

- Det var et selvkritisk sentralstyre som påpekte at vi har undervurdert sprengkraften i denne saken, og at dette kunne oppleves som en politisk endring fra KrFs side. Det er ikke riktig.

Partilederen sier KrF står fast ved sin politikk.

- Som eneste parti løfter vi ekteskapet mellom mann og kvinne som en stabil ramme for barns oppvekst, og vi peker også på viktigheten av juridiske rammer for homofile.

- Hva har du gjort feil i denne saken? vil en TV 2-journalist vite.

- Det har vi også diskutert … men jeg opplevde en god diskusjon i denne saken i dag, svarte Hareide unnvikende.

- Leit at så mange har meldt seg ut

Torsdag kveld ga også Bekkevold selv et sjeldent intervju i sakens anledning. Han forteller at han er lei seg for at mange KrF-ere har meldt seg ut av partiet etter at han viet et lesbisk par.

- Jeg forstår at dette har vært vanskelig for mange, og jeg synes det er veldig leit at så mange har meldt seg ut. At så mange oppgir meg som årsaken til det, synes jeg er vanskelig å bære, sa Bekkevold torsdag kveld.

Han lot seg intervjue av NRK Dagsrevyen bare en drøy time etter at KrFs sentralstyre hadde bekreftet at partiet fortsatt har tillit til ham som familiepolitisk talsmann.

Bekkevold understreket flere ganger at han har vært opptatt av å skille sin rolle som prest og politiker.

- Ut fra mitt teologiske ståsted som prest, tok jeg den vurderingen å være deres prest på denne dagen, sa han om den mye omtalte vielsen av KrFs kommunikasjonssjef og hennes kvinnelige partner.

- I hele mitt liv har jeg vært opptatt av å skille rollene som prest og politiker. Som politiker er Knut Arild Hareide min leder, og jeg forholder meg til det partiprogrammet som jeg er innvalgt på.

Vil ikke trekke seg

Han avviste å ha gjennomført vielsen med et ønske om å flytte partiets politikk på ekteskapsområdet.

Bekkevold fremholdt samtidig at han ikke har vurdert å tre tilbake som familie- og kulturpolitisk talsperson, og understreker at han er glad for at både partilederen og sentralstyret uttrykker tillit til ham.