Bjørnar Moxnes vil ha ny krisepakke mot corona

Krever hastevedtak

Stortinget må hastebehandle en rekke forslag som hjelper vanlige lønnsmottakere å komme igjennom den nye nedstengningen av landet, krever Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

KRISEPAKKE: Rødt krever hastebehandling av en rekke forslag som skal bøte på konsekvensene av smitteverntiltakene statsminister Erna Solberg redegjorde for i stortingssalen torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
KRISEPAKKE: Rødt krever hastebehandling av en rekke forslag som skal bøte på konsekvensene av smitteverntiltakene statsminister Erna Solberg redegjorde for i stortingssalen torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag legger regjeringen fram en såkalt tilleggsproposisjon til statsbudsjettet. Der skal det inngå en rekke avbøtende tiltak som skal forhindre et ras av konkurser og permitteringer i næringslivet.

Men opposisjonen på Stortinget vil ha mer. Rødts Bjørnar Moxnes frykter nemlig at regjeringen glemmer arbeidsfolk og dem som sitter nederst ved bordet.

- Rødt stiller forslag til hastebehandling på Stortinget om at regjeringen umiddelbart legger fram en krisepakke, slik at vi kan sikre inntekt for arbeidsfolk, sier Moxnes til Dagbladet.

Krisepakke

Første anledning for å fremme et slikt forslag er tirsdagens stortingsmøte. Hvor vidt det får flertall gjenstår å se, men både SV og Ap flagget bekymring rundt de sosiale sidene ved krisepakkene til regjeringen etter å ha hørt statsministerens coronaredegjørelse i Stortinget torsdag.

- Smitten sprer seg, og vi må nå følge rådene som kommer fra både stat og kommuner. Det blir en tøff tid for mange, og nå er det avgjørende at regjeringen umiddelbart følger opp med kraftfulle tiltak for folk som ikke får jobbe og bransjer som må stenge, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Verken Lysbakken eller Moxnes er tilfreds med regjeringens leveranser på dette området så langt.

- Regjeringa sviktet arbeidsfolk da den la fram de første krisepakkene i mars. Derfor må Stortinget nå raskt få på plass inntektssikring for arbeidsfolk som nå rammes med full kraft igjen, sier Moxnes.

Ti krav

Forslaget som Rødt vil fremme for hastebehandling i Stortinget, omfatter ti konkrete punkter. Øverst står kravet om å redusere inntektsgrensen for retten til dagpenger til 0,75 av folketrygdens grunnbeløp.

Rødt ber også regjeringen redusere kravet til redusert arbeidstid for å få dagpenger under permittering, til 20 prosent samt å forlenge stønadsperioden for mottakere av dagpenger og arbeidsavklaringspenger.

Full i minimun 20 dager fra permittering, fjerning av ventedagene og gjeninnføring av ferietillegget i dagpengeordningen samt egne tiltak for permitterte lærlinger står også på lista.

Det samme gjør økning av den midlertidige pengestøtten til selvstendig næringsdrivende og frilansere samt en forlengelse av kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører i kultursektoren.

Skal bruke helgen

Finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) sier regjeringen skal bruke helgen på å vurdere nye tiltak og vurdere de økonomiske konsekvensene av de nye smitteverntiltakene.

- Helt siden mars har Høyre-Venstre-KrF-regjeringen jobbet nesten døgnet rundt for å gjøre det som trengs for at hele Norge skal komme ut av denne krisen på best mulige måte. Det gjelder fortsatt, sier Kapur i en kommentar til Dagbladet.

- Vi skal fortsette å gjøre alt vi kan for å trygge jobber og hjelpe de som har mistet jobben tilbake i jobb. Vi har nettopp varslet at vi forlenger ordningene med utvidet rett til sykepenger, omsorgspenger og dagpenger. Dette er å ta grep, og det blir ikke det siste, fortsetter Høyre-representanten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer