Krever hellig krig

Kledd i hvite seremoniklær og med trukne dolker og sverd ropte muslimer i Indonesia på hellig krig mot den kristne delen av befolkningen på Molukkene. Den norske ambassaden i Jakarta anbefaler nordmenn å oppdatere seg på situasjonen før de reiser til Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øygruppa Molukkene, som også er kjent som «Krydderøyene», er bare en av de ytre regionene i gigantstaten Indonesia som preges av etnisk og religiøs uro. De kristne var tradisjonelt i flertall på øygruppa, men innflytting fra resten av Indonesia har forrykket de kristnes dominans, og skapt grobunn for adskillig uro.

Den siste måneden har ropene om hellig krig mot den kristne delen av befolkningen på Molukkene blir stadig kraftigere. I dag krevde nok en gang mellom 500 og 1 000 hvitkledde unge muslimer å få reise til øygruppa 2 000 kilometer nordøst for Jakarta for å slåss mot de kristne.

- Vil bli martyrer

- Vi er bare en liten gruppe av mange som ønsker å bli martyrer i kampen for å forsvare Islam, sier lederen av dagens demonstrasjon, Jafar Umar Thalib til Associated Press.

- Mange flere kommer til å slutte seg til oss snart.

Sist torsdag samlet muslimene 10 000 demonstranter på Jakartas kommunale stadion som forlangte at president Wahid gjør noe raskt for å stanse uroen på Molukkene. De siste 15 månedene har flere 2 000 mistet livet i kampene mellom kristne og muslimer.

Mindre uro nå

President Wahid som selv er en moderat muslim, har tatt avstand fra kravet om hellig krig mot den kristne minoriteten Han har hardnakket hevdet at uroen vil ta av i april, og så langt har han fått rett.

Rundt 85 prosent av befolkningen i Indonesias befolkning på 210 millioner er muslimer, men Islam er ikke statsreligion i verdens største muslimske land.

Ifølge den engelskspråklige indonesiske avisen The Jakarta Post skal det være bygd opp en militæraktig treningsleir sør for hovedstaden hvor frivillige muslimer blir trent opp for å forberede seg til å delta i kampene på Molukkene.

Den norske ambassaden i Jakarta anbefaler nordmenn som skal til Indonesia å oppdatere seg på situasjonen i landet før de reiser avgårde. Foruten Molukkene er situasjonen spent i Aceh-provinsen på Sumatra, på Vest-Kalimantan (Borneo) og på Lombok.

Alle reiser til disse områder bør begrenses til det strengt nødvendige og nær kontakt med ambassaden og lokale myndigheter anbefales, skriver den norske ambassaden på sine internettsider.

KREVER HELLIG KRIG: Indonesiske muslimer viser sverd og dolker og roper på hellig krig. Rundt 500 muslimer demonstrerte utenfor parlamentsbygningen i hovedstaden Jakarta i dag tidlig for å få lov å reise til Molukkene for å sloss mot den kristne delen av befolkningen der.