Ap-veteran:

Krever hemmelig avstemning

Ap-veteran Knut Roger Andersen forventer og krever at Arbeiderparti-landsmøtet har hemmelig avstemning om partisekretær Kjersti Stenseng. Da får landsmøtet mulighet til å lufte sin misnøye.

PÅ VALG: Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng på pressemøtet tirsdag morgen. Nå kan det bli skriftlig avstemning i partisekretærvalget. Da kan folk følge sin egen samvittighet. Foto: Lise Åserud / NTB
PÅ VALG: Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng på pressemøtet tirsdag morgen. Nå kan det bli skriftlig avstemning i partisekretærvalget. Da kan folk følge sin egen samvittighet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Blir Kjersti Stenseng gjenvalgt som partisekretær vil hun ha noe av det svakeste mandatet i Arbeiderpartiets historie. Det eneste riktige er å gi landsmøtet mulighet til å stemme blankt. Det vil styrke partidemokratiet i Arbeiderpartiet, sier Knut Roger Andersen.

Andersen er en veteran i Arbeiderpartiet. Han har vært medlem i 42 år, har vært bystyremedlem i Oslo i 12 år, tidligere medlem av partistyret, og har hatt utallige tillitsverv og lederverv på alle nivåer i partiet.

Han er ikke delegat på landsmøtet som begynner torsdag.

Nok med én

Andersen ber nå én av de 300 om å kreve en skfitlig votering på partisekretærvervet Kjersti Stenseng er enstemmig innstilt til. Det er nok at én fremmer kravet, så krever Arbeiderpartiets vedtekter at det skjer.

En skriftlig votering er også hemmelig, slik at alle kan stemme etter egen samvittighet.

- Det er viktig at landsmøtet aktivt får uttrykt sin mening. Jeg vet ikke om det blir to blanke, ti, 100 eller 200 blanke. Men da har partiet fått gjennomført sin demokratiske plikt. Det mener jeg er en god prinsipiell løsning på situasjonen nå som er veldig urolig, sier Andersen.

BEKYMRET: Knut Roger Andersen vil ha hemmelig votering om Kjersti Stenseng for å styrke partidemokratiet. Foto: Privat
BEKYMRET: Knut Roger Andersen vil ha hemmelig votering om Kjersti Stenseng for å styrke partidemokratiet. Foto: Privat Vis mer

Det beste ville være om Stenseng selv tok ansvar, ifølge Ap-veteranen.

- Hun bør trekke seg - slik Skjæran gjorde - så kan partiet finne en ny partisekretær.

«Knekke deg som ei lus»

Andersen trekker linjene tilbake til Arbeiderpartiets landsmøte i 1967. Da var Haakon Lie enstemmig innstilt til å fortsette som partisekretær av valgkomiteen, men det ble likevel skriftlig votering.

- Da ble det 92 blanke stemmer mens 172 stemte for Lie. Den gangen flyttet man og styrket partidemokratiet. Det har vi mulighet til å gjøre igjen, sier Andersen.

1967 er forøvrig et legendarisk landsmøte i Arbeiderpartiets historie. Einar Gerhardsen tok et oppgjør med Haakon Lies lederstil fra talerstolen. Lie skal da ha gått bort til Gerhardsen etterpå og sagt - ifølge Gerhardsen - «jeg skal knekke deg som ei lus.»

Haakon Lie selv mente imidlertid at han sa «du forsøker å knekke meg som ei lus.»

- Massivt ønske om endring

Nå ber Andersen om en ny mulighet for Arbeiderpartiets øverste organ til å lufte misnøye med en partisekretær.

- Stenseng har sittet i åtte år, og det er på tide med et skifte. Partisekretæren er den daglige lederen i partiet, som skal inspirere tillitsvalgte og mobilisere velgerne. Det er langt fra virkeligheten under dagens partisekretær, sier Andersen, og fortsetter.

- Hun har håndtert - krevende - saker på en veldig uheldig møte og velgerne har forsvunnet. Det er ikke partisekretærens ansvar alene, men Stenseng har et vesentlig ansvar.

Andersen forventer og tror det blir skriftlig votering. En blank stemme vil være en mulighet til å uttrykke misnøye, som han mener partidemokratiet nå sårt trenger.

- Det er et massivt ønske om å velge en ny partisekretær, men nå er vi ikke der etter at hun har trukket seg. Da bør det bli en skriftlig votering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer