VIL HA HJELP TRUSSEL-HJELP: - Hvor er Amundsen? Han må vise at han bryr seg, sier Mimmi Kvisvik, leder for Fellesorganisasjonen (FO).
 Foto: Nina Hansen/Dagbladet<div>
</div><div><br></div>
VIL HA HJELP TRUSSEL-HJELP: - Hvor er Amundsen? Han må vise at han bryr seg, sier Mimmi Kvisvik, leder for Fellesorganisasjonen (FO). Foto: Nina Hansen/Dagbladet

Vis mer

Krever hjelp etter trussel-flom: - Hvor er Amundsen? Han må vise at han bryr seg

- Samfunnet har sviktet de barnevernansatte, sier FO-leder Mimmi Kvisvik. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvor er Amundsen? Han må vise at han bryr seg, sier Mimmi Kvisvik, leder for Fellesorganisasjonen (FO), som organiserer 80 prosent av de ansatte i barnevernstjenesten.

Livredde barnevernledere raste mot politiet i en artikkel i Dagbladet sist tirsdag.

28 av 104 barnevernledere Dagbladet har snakket med sier politiet ikke tar truslene nok på alvor. Flere melder at trusler ikke blir etterforsket, og mange har opplevd at politiet eller kommuneledelsen har sagt at «dette må dere tåle».

I Tønsberg har barneverntjenesten leid inn den kjente advokaten Carl Bore for blant annet å få politiet til å forstå alvoret.

FOR LANGT: - Når barn til de barnevernansatte må gå med voldsalarm, og det trues med kidnapping av dem, så har det gått alt for langt, sier Mimmi Kvisvik. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
FOR LANGT: - Når barn til de barnevernansatte må gå med voldsalarm, og det trues med kidnapping av dem, så har det gått alt for langt, sier Mimmi Kvisvik. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

- Massive tall

Leder av LO-forbundet FO krever nå at justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) kommer på banen:

- Dette er massive tall. Det viser at politiet ikke tar de barnevernansatte nok på alvor, og at de har en for høy terskel på å gripe inn. Jeg leser i Dagbladet og høre fra medlemmer at politiet ofte er usikre på hva de skal gjøre. Da må justisminister Per Willy fjerne den usikkerheten, sier Kvisvik, som synes det er sjokkerende å lese om trusselnivået mot hennes medlemmer.

- Når barn til de barnevernansatte må gå med voldsalarm, og det trues med kidnapping av dem, så har det gått alt for langt, sier Kvisvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver tredje barnevernansatt som Dagbladet har snakket med melder at de har fått trusler mot sine egne barn. De har blitt truet med at barna deres skal kidnappes, drepes og misbrukes seksuelt.

- Hvis ikke vi som samfunn klarer å beskytte barna til de som skal ta vare på de mest sårbare barna, så har vi sviktet som samfunn, sier forbundslederen.

- For stor aksept

I kjølvannet av Dagbladets artikler har barne- og likestillingsminister Solveig Horne kalt inn til møte med barnevern og politi for å se hva de kan gjøre med trussel-flommen.

Kvisvik roser Horne for å ha engasjert seg for sikkerheten til de ansatte.

- Men jeg savner at hun i dette sikkerhetsperspektivet også sørger for at de innfører både bemanning- og kompetansenorm, sier Kvisvik.

Flere barnevernledere melder at deres ansatte er i ferd med å slutte i jobben. De orker ikke lengre trussel-presset.

- Jeg tror det har vært en alt for stor aksept av trusler mot barnevernansatte. Nå er det på tide at vi markerer at vi har nulltoleranse for slike trusler, sier Kvisvik.

- Trengs handling

FO-lederen synes det er deprimerende og skremmende å både lese i Dagbladet og høre fra medlemmer og tillitsvalgte at truslene mot barnevernansatte har økt.

- Men nå bør det være mer en nok fakta på bordet for justisministeren slik at han forstår at det trengs handling, sier Kvisvik, som kommer med følgende oppfordring:

- La oss stå opp for de barnevernansatte - sammen. Utsatte barn og deres familier har behov for et godt barnevern - et barnevern som er der når de og deres familie trenger hjelp og oppfølging, sier FO-lederen.

Dagbladet har vært i kontakt med Justisdepartementet, men Amundsen har så langt ikke hatt mulighet til å kommentere saken.