Dyrevelferd:

Krever «hjemme med sykt dyr»-dager

- Vil ha noe å slå i bordet med hvis dyret er sykt, men sjefen sier nei, sier Jeanette Buraas.

KJEMPER: Jeanette Buraas, her sammen med katten sin Nure, mener at det trengs et nytt regelverk for dyreeiere. Foto: Privat
KJEMPER: Jeanette Buraas, her sammen med katten sin Nure, mener at det trengs et nytt regelverk for dyreeiere. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Jeanette Buraas (29) mener at det er på høy tid at det kommer et regelverk som beskytter arbeidstakere med dyr.

Nannestad-kvinnen mener at dyreeiere burde ha krav på fri hvis dyrene blir utsatt for akutt sykdom.

- Jeg synes at dyreeiere skal ha rett på permisjon uten lønn når de for eksempel kommer et par timer forsinket, eller trenger en dag fri, ved akutt sykdom hos dyra, sier hun til Dagbladet.

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

Ikke betalt

29-åringen sammenlikner dyrehold med det å ha barn.

- Det beste hadde vært en ordning lik egenmelding ved sykt barn. Et dyr er også et liv, sier hun, og understreker at dette ikke burde være en betalt ordning, sier hun.

En krabbe ble overrasket da en blekksprut plutselig dukket opp. Non Stop TV med Sondre og Christian. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vis mer

- Noe å slå i bordet med

Buraas viser til dyrevelferdsloven § 14, som sier at man ikke skal hensette dyr i hjelpeløs tilstand.

- Jeg vil at man skal ha noe å slå i bordet med hvis dyret ditt er sykt, men sjefen din sier nei. At sjefen ikke kan nekte deg fri hvis dyret blir akutt sykt, sier hun til Dagbladet.

Fri når det trengs

Selv har Jeanette Buraas katten Nure, som er fem år gammel.

- Jeg har aldri hatt problemer med å få fri når han er syk. Tidligere jobbet jeg på en dyreklinikk, og da kunne jeg ta ham med på jobb, sier hun.

Nannestad-kvinnen jobber nå som butikkmedarbeider i Hønefoss.

- Nå har jeg en snill sjef som gir meg fri når jeg trenger det, sier hun.

Ville vente selv om det var akutt

Buraas forteller at da hun jobbet på dyreklinikken, fikk de stadig telefoner fra folk som ikke kunne ta med seg akutt syke dyr på hverdagene.

Årsaken, mener hun, er mangelen på et lovverk som ivaretar dyreeiernes rettigheter.

- Folk ringte tidlig i uka for å bestille timer til helga fordi de ikke hadde mulighet til å gå fra jobb. Dette til tross for at det var snakk om akutte tilfeller. Det var da jeg begynte å tenke på at det burde finnes et regelverk som gir dyreeiere rett til fri, hevder hun.

ENGASJERT: Jeanette Buraas har laget seg denne genseren i påvente av en genser med trykk på. Foto: Privat
ENGASJERT: Jeanette Buraas har laget seg denne genseren i påvente av en genser med trykk på. Foto: Privat Vis mer

Samler inn underskrifter

Buraas har opprettet en underskriftskampanje på Opprop.net for å sette søkelys på tematikken.

Dette skriver hun på nettstedet:

«Hjelp meg å hjelpe dyrene! Dersom barnet ditt våkner med 42 i feber, venter du ikke til etter jobb med å ta dem til legevakten, du gjør det med en gang. Det samme burde også gjelde for dyrene. Dyrene kan ikke kjøre seg selv til legen, de er avhengige av at vi hjelper dem når det trengs. Mange skader og sykdommer kan ikke vente til helgen eller til du er ferdig på jobb.»

I skrivende stund har det kommet inn 210 underskrifter.

- Jeg er litt overrasket over at det ikke har kommet inn flere underskrifter. Etter at lokalavisa skrev om meg, har i hvert fall 300 kommentert på Facebook at de støtter dette, sier hun til Dagbladet.

Hun har også opprettet ei side på Facebook hvor hun stadig legger ut innhold, JA til rett på fri ved sykt dyr.

- Vesentlig forskjell på barn og kjæledyr

Statssekretær Tomas Norvoll (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet bekrefter at det ikke finnes regler som tilrettelegger for at dyreeiere kan ta seg fri på den måten Buraas ønsker.

«Det er ingen regler i folketrygdloven som gir rett til lønnet omsorgspermisjon ved syke dyr. Det er heller ingen planer om å innføre en slik ordning,» skriver han i en e-post til Romerikes Blad.

Statssekretæren skriver at han ikke er særlig positiv til dette.

«Det er en vesentlig forskjell mellom det å ha omsorg for barn og det å være kjæledyreier. Å ha kjæledyr er å betrakte som en fritidsaktivitet, og det er da rimelig at man bruker ferie og avspasering dersom denne innebærer at man må være borte fra arbeidet. Det er ikke noe i veien for at arbeidsgiver gir ansatte ulønnet permisjon i slike tilfeller,» skriver han.

Slår tilbake

Jeanette Buraas stiller seg uforstående til at kjæledyr av departementet anses som en fritidsaktivitet.

- En fritidsaktivitet er noe du gjør på fritida. Et dyr er ikke en aktivitet eller hobby - det er et liv, sier Buraas til Dagbladet, og fortsetter:

- Nå håper jeg at mange engasjerer seg i dette, og at det snart blir innført et regelverk som gir arbeidstakere rett til fri ved akutt sykdom hos dyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer