ENDA EN RUNDE: Opposisjonen i Oslo gir seg ikke, og vil ha svar fra Thorkildsen nå som varslersaken er over. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ENDA EN RUNDE: Opposisjonen i Oslo gir seg ikke, og vil ha svar fra Thorkildsen nå som varslersaken er over. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Krever høring for å presse fram Inga Marte-svar

- Vi krever en høring for å komme til bunns i om det er etaten som ikke gjør jobben sin, eller om det er byråden som rett og slett ikke snakker sant, sier Oslo Høyre.

- Det er nå to måneder siden byråden uttalte offentlig at Utdanningsetaten ikke gjør jobben sin. I to måneder har vi bedt Inga Marte Thorkildsen dokumentere denne påstanden. Vi har ikke fått et eneste eksempel, sier Saida Begum (H) til Dagbladet.

Varslersaken mot Inga Marte Thorkildsen ble avsluttet forrige uke. Men den politiske sagaen er ikke over av den grunn: Høyre og Venstre brukte mandag sin mindretallsrett til å kreve høring i komiteen. Forslaget har ikke nødvendigvis støtte fra de andre partiene.

Formålet er å komme til bunns i SV-byrådens forhold til Utdanningsetaten og konflikten dem imellom.

- Dette handler om fag og politikk, ikke om personalspørsmål. Byråden har sagt at samarbeidsforholdet med etaten er krevende, og da lurer vi på hvordan den faglige styringen av etaten faktisk er. Gjøres ting som de skal, følges politisk styring opp, og så videre. Det handler om den daglige driften av Norges største etat og hva som eventuelt ikke er som det burde være, sier Venstre Odd Einar Dørum til Dagbladet.

- Det er jobben vår å spørre om dette. Fram til nå har vi ikke fått noe svar fra Thorkildsen på hva som eventuelt er krevende i samarbeidet hun har med etaten.

- Begge deler er uholdbart

Det er spesielt Thorkildsens utspill om at politiske styringssignaler ikke ble fulgt fullt ut av Utdanningsetaten som Dørum og Begum krever svar på.

- Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen. Dessverre har vi opplevd for mange eksempler på det motsatte og det er problematisk for videre utvikling for Oslo-skolen, skrev Thorkildsen i en epost til NTB tidligere i høst.

Saida Begum (H) mener byråden fortsatt ikke har redegjort for hvilke signaler etaten ikke følger opp.

- Vi kan ikke ha det slik at en ansvarlig byråd beskylder landets største kommunale etat med 15 000 ansatte og ansvaret for nesten 90 000 elever for ikke å gjøre jobben sin uten at det dokumenteres. Vi kan heller ikke ha det slik at Utdanningsetaten ikke gjør jobben sin. Vi krever derfor en høring for å komme til bunns i om det er etaten som ikke gjør jobben sin, eller om det er byråden som rett og slett ikke snakker sant. Begge deler er uholdbart, sier Begum.

KREVER HØRING: Saida Begum er Høyres ordførerkandidat i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
KREVER HØRING: Saida Begum er Høyres ordførerkandidat i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Tidspunktet for høringen er ikke avklart.

-

Raymond frikjente Inga Marte

Det var byrådsleder Raymond Johansen som behandlet de tre varslene mot Thorkildsen, som kom fra anonyme kilder i Utdanningsetaten i Oslo. Johansen sa fredag at han har kommet fram til at Thorkildsen ikke var inhabil i behandling av hennes tidligere arbeidsgiver Forandringsfabrikken.

Thorkildsen ble i varslet også beskyld for trakasserende oppførsel blant annet i møter med ledelsen i Utdanningsetaten, samt å ha framsatt usanne og trakasserende påstander i mediene. Heller ikke dette fant Johansen dokumentasjon som støttet.

Johansen bekreftet i september at Inga Marte Thorkildsen har bedt omstridte Astrid Søgnen om å gå av som utdanningsdirektør i Oslo. Dette skal ha skjedd på et møte 6. september. Det var like etter dette møtet at det første varselet mot Thorkildsen kom.