Statsbudsjettet

Krever høyere skatt framfor kutt

Jonas Gahr Støre har lovet et stramt budsjett. SV vil kreve økte skatter for unngå kutt i velferd. Hun kaller Støres skatteløfte «meningsløst».

KREVER MER SKATT: Kari Elisabeth Kaski (SV) mener Støre, Vedum og co. må skru opp skattene i stedet for å gjøre kutt i velferden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KREVER MER SKATT: Kari Elisabeth Kaski (SV) mener Støre, Vedum og co. må skru opp skattene i stedet for å gjøre kutt i velferden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er mest opptatt av at man i den situasjonen vi er i nå vil prioriterer det som vi mener er de største utfordringene i vår tid, nemlig å bekjempe ulikhet, den økende fattigdommen og klimaendringer, sier SV finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, til Dagbladet.

Denne uka avsluttet regjeringen sitt budsjettarbeid. Statsbudsjettet for neste år er nå så godt som ferdig, og skal legges fram for Stortinget 6. oktober.

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har gjentatte ganger varslet om at neste års statsbudsjett blir svært stramt. Vedum har lovet trygghet, men understreker at de ikke skal bruke mer oljepenger.

Støre har allerede varslet at de avlyser løfter fra Hurdalsplattformen.

Etter at budsjettet er lagt fram om en drøy måned, venter budsjettforhandlinger med SV, regjeringens foretrukne budsjettpartner

Varsler tøffe krav

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, varsler nå at de vil stille harde krav om at det ikke skal gjøres kutt i velferden i budsjettet.

- Mitt budskap til regjeringen er: Det har noe å si hvor du tar ned pengebruken. Det er ikke velferden som driver opp inflasjonen i Norge. Det er blant annet investeringene i olje- og gass som gjør, sier Kaski til Dagbladet.

Kaski understreker, som SV gjorde ved sist budsjettforhandlinger, at det ikke er deres jobb å redde Arbeiderpartiets og regjeringens løfter.

- Regjeringen får svare for sine lovnader i Hurdalsplattformen. Vi valgte ikke gå inn i regjeringen blant annet på bakgrunn av at politikken var for lite ambisiøs på omfordeling og klima.

Med økte utgifter til strømstøtte, forsvar og integrering av ukrainske flyktninger samt et blikk på inflasjonen er de fleste enige om at det må brukes mindre oljepenger. Kaski mener svaret er å øke skattene.

SVs finanstopp er tydelig på at økte skatter for dem med høyest inntekt blir et krav fra partiet når de skal inn i regjeringsforhandlinger med Ap og Sp.

- Det er fullt mulig å øke skattene for landets rikeste. Du kan dra inn kjøpekraft der, og samtidig ta det ut i økt velferd for å få ned forskjellene i Norge uten at det gir en større fest i norsk økonomi, sier Kaski.

- Meningsløst

Nylig skrev Dagbladet om at Ap-toppen og fagforeningssjefen Jørn Eggum vil vrake Ap's skatteløfte. Han mener partiet helle må holde løftene i Hurdalsplattformen.

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre har imidlertid vært krystallklar på at skatteløftet ligger fast. Det innebærer at det samlede skatte- og avgiftstrykket ikke skal økes.

Kaski mener det er nødvendig å bryte skatteløftet i den helt spesielle situasjonen Norge og verden står i.

- Det er helt meningsløst å stå fast på et sånt skatteløfte som blir gitt før valget i fjor. Da var Norge i en helt annen situasjon enn de er i nå. Også Arbeiderpartiet må oppdatere sin økonomiske politikk ut fra den situasjonen vi står i. Da er det en sånn selvpåført tvangstrøye som ikke gir mening, og som gjør at man ikke kan ha de løftene i velferd som trengs nå, sier Kaski.

- Gir ikke mening

Som både eksperter og politikerkolleger er hun bekymret for at en stadig økende prisvekst kan føre til enda høyere renter, som vil ramme nordmenn med svak økonomi. Men Kaski mener det finnes andre måter å ta ned farten i norsk økonomi enn å kutte i velferdsstaten.

- Jeg er mest bekymret for at man ikke tør å gjøre skikkelige politiske valg, hvor man på den ene siden får ned aktivitetsnivået i norsk økonomi sånn at man kan forhindre renteøkninger, man bør politisk redusere aktiviteten i olje- og gassnæringen og bygg og anlegg. Parallelt må man prioritere velferd som kan forhindre økningen i fattigdom og investere i energikrisen vi står i.

Kort oppsummert presenterer Kaski budskapet sitt slik.

- Ikke kutt i velferden og øk skattene nettopp fordi vi vil ikke ha mer oljepenger inn i norsk økonomi. Det er ikke nødvendig hvis du bruker økte skatten for å finansiere mer velferd.

SV-profilen mener det nå er på tide at Jonas Gahr Støre og regjeringen viser hvilket politisk flertall det er på Stortinget.

- Vi får se hva som kommer. Jeg håper fortsatt at de går vekk fra skatteløfte fordi det faktisk ikke gir mening i dagens økonomiske situasjon. Det gir heller ikke så mye mening å ha et rødgrønt flertall på Stortinget hvis man ikke får ned fattigdommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer