Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever Huawei-svar fra Erna Solberg

Sp-politiker Sigbjørn Gjelsviks ber om nye svar fra Erna Solberg i saken rundt tidligere statssektretær i Frp Vidar Brein-Karlsens overgang fra justisdepartementet til Huawai.

VIL HA ERNA PÅ BANEN: Stortingspolitiker Sigbjørn Gjelsviks i Senterpartartiet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
VIL HA ERNA PÅ BANEN: Stortingspolitiker Sigbjørn Gjelsviks i Senterpartartiet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fordi han over tid hadde hatt innsyn i saker av stor betydning for nasjonal sikkerhet og beredskap, ble Brein-Karlsen ilagt strenge restriksjoner da han gikk inn i stillingen som samfunnsdirektør i Huawei Norge i januar.

I tillegg til karantenetida, som nå er gått ut, ble han ilagt forbud mot å ha noe å gjøre med saker som kommer inn under Justisdepartementets og Samferdselsdepartementets saksområde helt fram til juli 2019.

Derfor reagerte Sigbjørn Gjelsviks da Brein-Karlsen inviterte ham på et møte et møte om «Sikkerhet i norsk telenett», et møte Karantenemnda seinere har sagt at hadde vært et regelbrudd om det var blitt gjennomført.

Regjeringen avviste i forrige runde å svare på Sp-politikerens spørsmål fordi Karantenenemnda hadde saken til behandling.

Nå som de har konkludert, ber han om svar på nytt.

Ber Erna følge opp

I et skriftlig svar til statsministeren spør han om hun «som øverste ansvarlig for norsk sikkerhet og beredskap» er «bekymret for at sensitiv informasjon fra fra innsiden av den norske regjering lekker til kinesiske aktører», og om hun vil «følge opp det åpenbare karantenebruddet fra tidligere statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet».

- Huawei er et selskap som sikkerhetsmyndighetene har advart mot ved flere anledninger, og Kina er et land som regnes for å stå bak et av de største etterretningstruslene mot Norge. Vi må ikke være naive her, sier han til Dagbladet om hvorfor han fortsetter å forfølge dette.

- Må en ikke kunne stole på at en tidligere betrodd politiker, oppfører seg profesjonelt selv om han får en ny jobb?

- Utfordringen er at kineserne i fjor vedtok en ny lov, der kinesiske selskaper og private er pliktig å gi informasjon til etterretningen om den er av nasjonal interesse. Han vil veldig fort kunne komme i en lojalitetskonflikt mellom sin tidligere arbeidsgiver som har vært Erna Solberg, og sin nye arbeidsgiver som er et kinesisk selskap.

Grunnløse anklager

Spørsmålet som i tråd med regelverket må besvares av regjeringen innen seks virkedager, er nå overført til kommunalminister Monica Mæland.

- Det er nok en gang ansvarsfraskrivelse fra Erna. Det er hun som har det øverste ansvaret for norsk sikkerhet og beredskap. Det er hun som må ta grep overfor Brein-Karlsen, sier han.

Brein-Karlsen på sin side oppfatter premissene i spørsmålet som anklager, som han avviser blankt.

- Jeg har registrert spørsmålet og anklagene fra Gjelsvik, og mener de er åpenbart grunnløse, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Karantenenemnda har fått den informasjonen de har bedt om, og jeg forholder meg til deres konklusjon om at verken karantenen eller saksforbudet er brutt, skriver han videre.

Den tidligere statssekretæren, har stilt spørsmål ved om nemnda har hjemmel til å pålegge ham så omfattende restriksjoner på hans arbeid som de har gjort, og mener det i praksis gjør det umulig for ham å utføre sine sentrale arbeidsoppgaver.

I et brev til Karantenenmnda understerker han likevel at han vil forholde seg lojalt til vedtaket.

Hele Norges coronakart