HENVISER SPØRSMÅL: Justisminister Tor Mikke Wara satt ved PST-sjef Benedricte Bjørnlands side da hun advarte mot Huawei mandag. Men Wara vil ikke svare på opposisjonens spørsmål om den kinesiske telegiganten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
HENVISER SPØRSMÅL: Justisminister Tor Mikke Wara satt ved PST-sjef Benedricte Bjørnlands side da hun advarte mot Huawei mandag. Men Wara vil ikke svare på opposisjonens spørsmål om den kinesiske telegiganten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Huawei-bråket:

Krever Huawei-svar, men Wara vil ikke ta spørsmålet

Ap mener justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) finter seg unna sikkerhetsspørsmål når de henviser Huawei-spørsmål til den nye digitaliseringsministeren.

Mandag presenterte PST-sjef Benedicte Bjørnland sikkerhetstjenestens årlige trusselvurdering.

På pressekonferansen som fulgte, gikk hun ut og advarte mot å bruke det kinesiske selskapet Huawei som leverandør til den kommende utbyggingen av 5G-nettet i Norge.

Ved PST-sjefens side da hun gikk ut mot Huawei, var justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Han har tidligere gått ut og sagt at regjeringen nå vurderer hvorvidt Huawei skal få delta i 5G-nett-utbyggingen. Men Wara vil ikke svare opposisjonen på hvilke tiltak regjeringen vurderer, ei heller når regjeringen ønsker at en slik vurdering skal være klar.

Henviser spørsmålet

KREVER SVAR: Leder av Stortingets justiskomité Lene Vågslid (Ap). Foto: Stortinget
KREVER SVAR: Leder av Stortingets justiskomité Lene Vågslid (Ap). Foto: Stortinget Vis mer

Leder av Stortingets justiskomité Lene Vågslid fra Arbeiderpartiet sendte tidligere denne uka inn spørsmålet til Wara.

Det er nettopp i lys av PSTs trusselvurdering hun og partiet ønsker svar.

Men Wara og justisdepartementet har henvist spørsmålet til digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H).

Det får Vågslid til å reagere. Hun mener henvisningen er et eksempel på «pulverisering av ansvar» fra regjeringens side.

- Vi var bekymret for dette da Solberg-regjeringen økte antall statsråder, sier Vågslid til Dagbladet.

- Merkelig

At spørsmålet har havnet i et annet departement enn justisdepartementet, reagerer hun særlig på.

- Jeg hadde ikke blitt så overrasket hvis spørsmålet hadde havnet hos den nye samfunnssikkerhetsministeren Ingvil Smines Tybring‐Gjedde (Frp). At den går til Astrup, synes jeg er merkelig, all den tid jeg viser til PSTs trusselvurdering i spørsmålet mitt, sier hun og legger til:

- Dette er ikke et digitaliseringsspørsmål, det er et sikkerhetsspørsmål jeg har sendt. Jeg vil vite hva landets justisminister mener om dette i lys av PSTs alvorlige bekymring knyttet til Kinesisk etterretning.

- Hva vil Arbeiderpartiet gjøre i denne saken?

- Som Jonas Gahr Støre har tatt til orde for mener jeg regjeringen bør se på muligheten for å etablere et nordisk industrisamarbeid om utbygging av 5G-nettet.

- Slik det er nå er det omtrent bare svenske Ericsson og finske Nokia, i tillegg til kinesiske Huawei, som leverer utstyret til slike utbygginger. Vil ikke det i praksis stenge døra for Huawei?

- Vi tar ikke til orde for å stenge noen ute, det må ansvarlige myndigheter vurdere og de bør også lytte til PSTs vurderinger. Vi må selvsagt velge et alternativ som er teknisk på høyde og godt på pris. Men vi mener det nordiske alternativet bør prøves ut, det kan i tillegg gi spennende industrimuligheter

Mener kritikken bommer

Kommunal- og moderniseringsdepartementets mener det er helt naturlig at Nikolai Astrup (H) som svarer på spørsmålet fra Arbeiderpartiet.

- Digitaliseringsministeren har overtatt sektoransvaret for elektronisk kommunikasjon og sikkerhet i ekomnettene, herunder spørsmål knyttet til sikkerhet i mobilnett og 5G-utbyggingen, skriver departementet i en uttalelse til Dagbladet.

Digitaliseringsministeren stusser derfor over kritikken fra Vågslid.

- Som nevnt er sikkerhet i mobilnettene digitaliseringsministerens ansvarsområde og vi mener derfor at det er helt naturlig og riktig at dette spørsmålet som dreier seg om sikkerhet i mobilnettene besvares av digitaliseringsministeren, sier Astrup.

Justis- og beredskapsdepartementet har ikke besvart Dagbladets henvendelse.