Krever hundesertifikat

Pjokken (6) var for snill som jegerhund. Derfor ville ikke eieren ha ham lenger. Aldri før har så mange nordmenn kvittet seg med kjæledyra sine rett før ferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omplasseringshjemmene er smekkfulle, og dyrevernerne er sjokkert over holdningene til norske hunde- og katteeiere. Mange av dem har også forlatt dyra langs veien.

- En av hundene vi tok imot i vår, sto bundet fast til et autovern med en skolisse. Det er et av flere stygge eksempler vi har sett der folk bare forlater dyra sine, sier Vigdis Amundsen, leder i Dyrebeskyttelsen i Tromsø.

En ny til høsten

Marianne Øyen i Foreningen for Hundeomplassering er rystet over mange nordmenns forhold til dyr.

- Vi har utrolig stor pågang, og mange kriseløsninger. Det er veldig mange som ønsker å kvitte seg med hunden sin nå, sier Øyen. Advokaten mener det burde innføres et hundesertifikat, og strengere krav til dem som aler opp hunder.

- Det skulle vært vanskeligere å skaffe seg hund. Selv om det er vanskelig å måle, burde en vise modenhet før en fikk ha hund, og en form for et hundesertifikat ville vært en god idé, sier Øyen.

- Det er altfor mange hunder og for mange hundeoppdrettere. I dag trenger en ikke engang en konsesjon for å ale opp hunder, sier Øyen oppgitt.

Ikke effektiv nok

Seks år gamle Pjokken, av rasen hamiltonstøver, ble nylig overlatt til Foreningen for Hundeomplassering i Nittedal da eieren ønsket seg en bedre jaktbikkje.

- Pjokken var ikke effektiv nok på fjellet, og da var eieren dessverre ikke interessert i å ha den lenger. Den er en helt nydelig hund, som ikke gjør en flue fortred. Og fordelen for nye eiere er jo at den er ferdig dressert og fortsatt har mange fine år igjen, sier Line Hofsøy til Dagbladet. Hun bruker svært mye tid på å omplassere hunder om dagen, og håper på å finne et nytt hjem for Pjokken i nær framtid.

Hundevenn Knut Borge mener det er helt barbarisk av hundeeiere å forlate hunden.

- Det er for meg helt uforståelig at folk klarer å bare dra fra hunden sin. Det er kolossalt hjerteløst og helt barbarisk, mener Borge.

Han har hatt hund de siste 30 åra. De sju siste har mopsen Peggy vært han og konas kjære følgesvenn.

- For enkelt

- Når vi reiser bort, plasserer vi den hos naboer eller venner som også har hunder, sier han. Borge mener det er på høy tid å innføre hundesertifikat for dem som tenker på å anskaffe seg hund.

- Det er blitt altfor enkelt å skaffe seg hund, og tydeligvis altfor enkelt å kvitte seg med dem. Tror mange ikke er klar over ansvaret de påtar seg, mener 54-åringen.

KRISESENTER: Ellen Simonsen og Britt Østli ved Foreningen for Omplassering av Dyr (FOD) på Enebakk omplasserte 350 hunder det siste året, og nå før ferien står folk i kø for å skaffe hundene sine nye eiere.
HJEMLØS: Linda Aas i Foreningen for hundeomplassering, avdeling Nitte dal, er bekymret for at de ikke skal klare å få et nytt hjem til Pjokken. Her er de hjemme i stua til hundens midlertidige matmor, Line Hofsøy.