Krever hver eneste aksje på Stortingets bord i dag

Sp vil ha «ny» maktelite under lupen. - Nå skal de slippe å glemme aksjer.

- ALT PÅ BORDET:  Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) kommer med forslag til 0-grense og utvidet liste i 12. time foran tirsdagens behandling i Stortinget. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
- ALT PÅ BORDET: Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) kommer med forslag til 0-grense og utvidet liste i 12. time foran tirsdagens behandling i Stortinget. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag tirsdag skal Stortinget stemme over forslag om at stortingsrepresentanter må opplyse om absolutt alle aksjer de eier - i motsetning til dagens nedre registreringsgrense på 90 068 (grunnbeløpet i folketrygden - 1G - sist justert 1. mai 2015).

Fem av seks medlemmer i Stortingets presidentskap med presidenten selv, Olemic Thommessen (H), i spissen har tidligere gått inn for å bevare dagens ordning med et «fribeløp» på 1G.

Dagen før behandlingen av aksjeeierregisteret, har Dagbladet avslørt at stortingspresident Thommessen selv, har latt være oppgi egne aksjer til en verdi av 362 500 kroner.

- Mitt inntrykk er at representantene tar regelverket på alvor. Selv om jeg ikke har vært oppmerksom nok når det gjelder denne saken, noe jeg beklager, skal både jeg og mine medrepresentanter ta det ansvaret regelverket gir oss, skriver Thommessen til Dagbladet.

Det var SV som først la fram forslag om å fjerne dagens «frigrense» helt.

Helt på tampen mandag ettermiddag har også leder av Næringskomiteen, Geir Pollestad, på vegne av Senterpartiet fremmet et 0-forslag til tirsdagens behandling av folkevalgtes nyvurdering av egen opplysningsplikt.

Senterpartiets forslag er ifølge Pollestad litt mindre rigid enn forslaget til SV. For Senterpartiet er det ikke nødvendig at eierpostene dukker opp i alle sakspapirer - bare et registeret finnes lett tilgjengelig og at absolutt alle aksjer skal oppgis.

- Slipper å glemme
Sp foreslår i tillegg at alle departementsråder, de øverste administrative sjefene i hvert departement, også skal oppgi sine aksjer på linje med statsråder som kommer utenfra Stortinget.

- Hvorfor 0-grense, Pollestad ?

- Det er ikke endring av skatteregler dette dreier seg om, bare opplysningsplikten av hensyn til tilliten som folkevalgte må ha. Og med 0-grense slipper de å glemme noe, og slipper dessuten tillitstrøbbel dersom aksjeverdien går over dagens fribeløp.

- Og hvorfor departementsråder ?

- De sitter med veldig mye makt, og det er viktig at det ikke kan sås tvil om tilliten også til departementets øverste administrative ledelse.

Ap og Venstre

- Er det  noe som tyder på at SVs og Sps forslag kan få flertall ?

- Krfs Line Henriette Hjemdal har jo gått inn for full opplysningsplikt fra start i denne runden. Og det er tegn til støtte i Stortinget både fra representanter i Arbeiderpartiet og Venstre. Og så blir det spennende om den siste saken med Olemic Thommessens aksjeposter skaper noen bevegelse i Høyre og Fremskrittspartiet, sier Geir Pollestad (Sp) til Dagbladet.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) har fått støtte fra fire av de fem andre medlemmene i presidentskapet på at dagens grense på drøyt 90 000 kroner fortsatt bør gjelde:  Marit Nybakk (Ap), Kenneth Svendsen (Frp), Svein Roald Hansen (Ap) og  Ingjerd Schou (H).

 Line Henriette Hjemdal (KrF) er den eneste som støtter forslaget om å endre dagens regelverk.

10 millioner skjult
Dagbladet avslørte 24. september i fjor at flere stortingsrepresentanter, i strid med regelverket, hadde unnlatt å registrere store aksjeposter. Slik fikk ikke velgerne innsikt i økonomiske bindinger mellom dem og selskaper som kunne være berørt av lovgivning de vedtok eller oppgaver de utførte.

Ved å gjøre oppslag i aksjonærregisteret og ettergå funnene, kunne Dagbladet dokumentere at 10 millioner kroner var hemmeligholdt slik. 

Den største aksjeposten tilhørte medlem av Finanskomiteen Svein Flåtten (H) i Sparebank 1, til en verdi av 6,5 millioner kroner.

Oskar Jarle Grimstad (Frp) hadde unnlatt å føre opp en aksjepost til 1,8 millioner kroner i Agasti Holding ASA.

Fire dager seinere avslørte Dagbladet at flere medlemmer av Stortingets næringskomite hadde tjent penger på aksjer i selskaper som er direkte berørt av komiteens arbeid.

  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer