Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever ikke bombestopp mot sivile mål

Norge mener NATOs bombing i Jugoslavia har beveget seg inn i et grenseland, men statsminister Kjell Magne Bondevik kommer under helgens NATO-toppmøte i Washington ikke til å kreve at NATO stopper bombingen av sivile mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO ødela Milosevics residens

Det sier statssekretær Åslaug Haga ved statsministerens kontor til NTB. Haga sier at hun antar at diskusjonen om bombingen av sivile mål vil komme opp på NATO-møtet.

- Såvidt jeg kjenner til, kommer ikke statsministeren til å rette noen kritikk mot NATO for bombingen av sivile mål. Men siden det vil bli full gjennomgang av krigen på møtet, går jeg ut fra at det da vil være naturlig å også diskutere bombemål, sier Haga.

Hun tror derfor ikke at regjeringen trenger å ta initiativ til en slik diskusjon. Haga kjenner ikke til at bombingen av sivile mål eller mål som ligger i grenseland har vært drøftet internt i regjeringen.

Ristet på hodet

Erfaringer fra tidligere kan tyde på at det vil være vanskelig for regjeringen å komme med kritikk mot NATO i krigen. Diplomater ved NATO-hovedkvarteret ristet på hodet av utenriksminister Knut Vollebæk da han tirsdag rettet kritikk mot alliansen.

Vollebæk sa at det må være noe alvorlig galt med informasjonsrutinene etter at NATO i starten ga forvirrende svar i spørsmålet om bombingen av en flyktningekolonne i Kosovo.

- Vollebæks internasjonale stjerne stiger ikke akkurat som følge av dette, sa en kilde ved NATO-hovedkvarteret til Aftenposten.

Ikke fullmakt

Haga sier til Nationen at hun oppfatter at bruken av bomber mot partikontorene til Jugoslavias president Slobodan Milosevic ligger i grenseland og at det er nødvendig å diskutere hvor grensen skal gå.

Hun utelukker ikke at USA kan ha egeninteresse i å styrte Milosevic, uten at Norge noen gang har gitt en slik tilslutning.

- Så vidt meg bekjent har ikke Norge gitt NATO noen fullmakt til å bombe sivile mål, sier hun.

Haga understreker at Norge på toppmøtet vil holde fanen høyt for å drive fram diplomatiske løsninger, basert på FNs generalsekretær Kofi Annans fredsplan.

Den krever at Milosevic trekker sine styrker ut av Kosovo, at flyktningene får vende hjem og at en fredsbevarende internasjonal styrke får adgang til provinsen.

Både statsministeren, utenriksministeren og forsvarsministeren skal delta på NATO-toppmøtet i helgen. Etter planen skal Bondevik møte Annan før NATO-toppmøtet starter.