BOMBEEKSPERT: Per Nergaard er leder for sikkerhet og kriseberedskap i Norsk Folkehjelp. Han syns det er urovekkende at så mye kunstgjødsel kan bli stjålet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
BOMBEEKSPERT: Per Nergaard er leder for sikkerhet og kriseberedskap i Norsk Folkehjelp. Han syns det er urovekkende at så mye kunstgjødsel kan bli stjålet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.Vis mer

- Krever ikke mye ekspertise for å lage en bombe

Det sier bombeekspert Per Nergaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over ett tonn kunstgjødsel og flere hundre liter bensin er stjålet fra Felleskjøpet i Kristiansund, melder Tidens Krav. PST er koblet inn i saken.

Varene, som er kjente ingredienser i hjemmelagde bomber, var innelåst i en container da de ble stjålet. Containeren var igjen bak et gjerde.

Per Nergaard er leder for sikkerhet og kriseberedskap i Norsk Folkehjelp. Han hadde ikke fått lest saken om tyveriet, men sier at mengdene kunstgjødsel og bensin som er stjålet potensielt kan bli en stor bombe.

- Dette er kjempestore mengder gjødsel og bensin. Anders Behring Breivik hadde i sammenligning 950 kilo med kunstgjødsel i bomben han brukte på Regjeringskvartalet, sier Nergaard.

Krever liten ekspertise Nergaard er overrasket at så mye gjødsel fikk ligge såpass ubeskyttet.

- Jeg kan ikke si så mye om kvaliteten på gjødselen uten å ha kunnskap om saken, men det er klart det er urovekkende at så mye kunstgjødsel kan komme på avveie, sier Nergaard.

Han forteller også at det ikke kreves mye ekspertise for å lage en bombe. Mye på grunn av internett.

- Det kan være enkelt å lage en bombe av dette. Det finnes oppskrifter på nett som forteller hva du skal gjøre, sier han.

Kan ta kort tid Uten å si hvordan man lager en bombe ut av kunstgjødsel og bensin, forteller Nergaard at det kan ta kort tid.

- Dette brukes også i anleggssprengning. Der kan de lage bomber på relativt kort tid hvis de har de rette verktøyene, sier han.

Han forteller også at man under framstillingen vil miste en del av innholdet, og at det derfor er vanskelig å si hvor en bombe dette tyveriet kan tilsvare.

Politiet ønsker tips Ingen er så langt mistenkt i saken. og politiet er svært interessert i tips i saken.

- Er det noen som vet noe, så ikke nøl med å ta kontakt, sier kriminalavdelingssjef Alf Rune Rolland på politistasjonen i Kristiansund.

Politiet kan nås på telefon 02800.