Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever informasjon fra Trump

Utenriksministeren er bekymret for utviklingen i Midtøsten, og sier Norge ikke har fått den fulle bakgrunnen for likvideringen av general Soleimani.

BEKYMRET: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier utviklingen i Midtøsten er alvorlig.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKYMRET: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier utviklingen i Midtøsten er alvorlig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er en svært alvorlig og bekymringsfull utvikling.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) orienterer i dag Stortinget om situasjonen i Midtøsten.

- Ytterligere opptrapping kan skje, forteller Søreide til Stortinget.

Hun sier at grupper som IS kan kunne styrke seg i kaoset som har oppstått i regionen. Regjeringen har oppfordret partene til å roe ned situasjonen, opplyser Søreide.

Rakettangrep

Redegjørelsen kommer etter det iranske rakettangrepet mot amerikanske baser i Irak hvor 70 norske soldater ble rammet. Ingen ble skadet i angrepet.

Iraks regjering opplyser at Iran varslet om angrepet i forkant, og det er ikke kommet meldinger om drepte eller sårede fra noen av landene i koalisjonsstyrkene.

TALTE: Trump talte etter angrepene mot de amerikanske militærbasene i Irak. Video: AP Vis mer

- Vil ha mer informasjon

Rakettangrepene var ment som gjengjeldelse etter at USA drepte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep i Irak. Etter likvideringen gjorde Iraks nasjonalforsamling et vedtak om at de USA-ledede styrkene i Irak bør sendes hjem.

Qasem Soleimani ble likvidert i et amerikansk angrep 3. januar.

- Vi er ikke kjent med den fulle bakgrunnen for angrepet på Soleimani og har bedt USA om mer informasjon, sier Søreide i dag.

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt uttrykket siden skepsis til om likvideringen var innenfor folkeretten. Hun støttes av Liv Signe Navarsete (Sp) like etterpå.

- USA har i mange år tatt rollen som elefanten i glassbutikken gjennom sin opptreden i Midtøsten, sa Audun Lysbakken (SV).

- Redusert spenning

Christian Tybring-Gjedde (Frp) hevdet fra talerstolen det motsatte fra Søreide:

- Angrepet på Soleimani har bidratt til å redusere spenningen i regionen, paradoksalt vil nok noen si, sa Tybring-Gjedde.

Tybring-Gjedde gikk også til angrep på påstander framlagt i NRK om at Soleimani var «høyt elsket av sitt folk».

- General Soleimani var ikke noe uskyldig offer. (...). Hans oppgave var å bekymret revolusjonens fiender.

USAs president Donald Trump sier han vil be Nato om å øke sin involvering i Midtøsten. Søreide sier norske styrker i Irak blir værende fram til irakiske myndigheter eventuelt ber dem dra.

- Behovet for vår tilstedeværelse er fortsatt til stede, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media