Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever Irak-granskning

To amerikanske presidentkandidater krever etterforskning av etterretningsopplysningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Howard Dean har flere ganger markert seg som motstander av Irak-krigen i løpet av sin kampanje for å bli valgt til demokratenes presidentkandidat. Nå ber han om at den eller de som var ansvarlig for å gi falsk informasjon til president George W. Bush, må gå av.

- Uansett hvem det var som holdt tilbake informasjon, så må vedkommende trekke seg fra sin stilling. Vi trenger en omfattende tverrpolitisk granskning, organisert utenfor Kongressen, sa Dean til TV-kanalen ABC.

Tidligere visepresident-kandidat Joseph Lieberman støtter ideen.

- Dette er urovekkende rapporter som krever full etterforskning. Hvordan det enn skjedde, så vet vi nå at informasjonen i president Bushs tale om rikets tilstand var falsk, og at den villedet det amerikanske folket, sier Liebermann, som også gjerne vil bli demokratisk presidentkandidat i 2004.

De siste dagene har flere tidligere amerikanske tjenestemenn og etterretningsfolk stått fram og sagt at Bushs påstand i januar om at Saddam Hussein hadde forsøkt å kjøpe uran i et afrikansk land ikke stemte, og at den amerikanske regjeringen på dette tidspunktet trolig visste at informasjonen ikke var til å stole på.

(NTB)