ØNSKER OPPRYDNING NÅ: Audun Lysbakken mener Bent Høie må be Helsetilsynet kartlegge reservasjonslegene. Her i samtale med blogger Susanne Kaluza om reservasjonsmuligheten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
ØNSKER OPPRYDNING NÅ: Audun Lysbakken mener Bent Høie må be Helsetilsynet kartlegge reservasjonslegene. Her i samtale med blogger Susanne Kaluza om reservasjonsmuligheten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Vis mer

Krever kartlegging av reservasjonslegene

Ingen vet hvor mange reservasjonsleger som finnes. SV og Arbeiderpartiet krever at Helsetilsynet tar grep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Audun Lysbakken (SV) og Torgeir Micaelsen krever at helseministeren kartlegger omfanget av leger som reserverer seg mot henvisning til abort og insetting av spiral. En kartlegging Dagbladet har gjort viser at reservasjonsleger fortsetter praksisen selv etter at helseminister Bent Høie har gitt beskjed om at dagens lovverk skal følges, at kommunelegene ikke vet hva som foregår og at fylkeslegene ikke aner hvor mange reservasjonsleger som finnes.

- Dette viser at også regjeringspartiene har interesse av å få dette i orden før den nye loven trer i kraft. Den er et sterkt argument for å støtte vårt forslag, sier SV-leder Lysbakken.

I et nytt representantforslag ber han helseministeren sørge for at reservasjonspraksisen i hele landet kartlegges og sanksjoneres av Helsetilsynet.

- Hvis Bent Høie skal komme seg gjennom denne saken med troverdigheten i behold, må han gjøre det. Kunnskapen om omfanget foreligger ikke, og de som burde slå ned på reservasjon, gjør det ikke. Alle bør være interessert i å få fakta på bordet. Helseministeren har full mulighet til å instruere Helsetilsynet til å gjøre dette, hvis han mener alvor. Et landsomfattende tilsyn vil kunne avdekke lovbruddene. Deretter bør legene få en advarsel, sier Lysbakken.

KREVER HELSETILSYNET PÅ BANEN: Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet. Foto: Morten Holm/ Scanpix.
KREVER HELSETILSYNET PÅ BANEN: Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet. Foto: Morten Holm/ Scanpix. Vis mer

Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen, som sitter i helsekomiteen på Stortinget, mener også at Helsetilsynet må gripe inn.

- Det virker som om fylkeslegene tilpasser seg et lovverk før det er vedtatt. Siden det kommer gjennom til høsten, så er det liksom ikke så farlig. Men dette er en typisk sak der vi skal stå opp for de svake. At de abortsøkende pasientene ikke klager, betyr bare at de ikke tar belastningen ved å klage. Vi kan ikke falle til ro med det. Helsetilsynet må sende ut brev til de legene vet om som bryter loven i sitt distrikt og verne om lovverket, sier Micaelsen.

Bent Høie til Dagbladet at han ikke vil gjøre noen kartlegging. Han mener det nye lovforslaget som kommer til høsten vil rydde opp i praksisen. I mellomtida ber han kommunelegene sørge for at alle fastleger følger gjeldende regler, som ikke gir adgang til reservasjon.

LITEN OVERSIKT: Ifølge Foreningen for helsepersonells reservasjonsrett, er det rundt 200 reservasjonsleger i landet. Men fylkeslegene kjenner bare til i underkant av 20. Grafikk: Kjell Erik Berg/ Dagbladet.
LITEN OVERSIKT: Ifølge Foreningen for helsepersonells reservasjonsrett, er det rundt 200 reservasjonsleger i landet. Men fylkeslegene kjenner bare til i underkant av 20. Grafikk: Kjell Erik Berg/ Dagbladet. Vis mer