Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv Jensen om regjeringens coronahåndtering

- Krever klare råd og kraftpakke

Siv Jensen krever entydige nasjonele helseråd om corona-viruset og en kraftpakke for arbeidslivet. - Regjeringen har vært bakpå, sier Frp-lederen.

DOMMEN: Fram til i vinter var Siv Jensen og Bent Høie kolleger i regjeringen. Nå er Frp-leder Siv Jensen i opposisjon som kritiserefravær av helhetlig ledelse i håndteringen av coronavisuset. Her er Jensen på vei til talerstolen i Stortinget etter å ha hørt helseminister Bent Høies redegjørelse. Foto: Vidar Ruud
DOMMEN: Fram til i vinter var Siv Jensen og Bent Høie kolleger i regjeringen. Nå er Frp-leder Siv Jensen i opposisjon som kritiserefravær av helhetlig ledelse i håndteringen av coronavisuset. Her er Jensen på vei til talerstolen i Stortinget etter å ha hørt helseminister Bent Høies redegjørelse. Foto: Vidar Ruud Vis mer

Fram til januar var Siv Jensen finansminister og del av regjeringen som nå må håndtere coronaviruset. Nå er Frp-lederen i opposisjon. Hun mener Erna Solbergs regjering er bakpå.

- Mangler helhetlig ledelse

- Frps hovedinnvending er fravær av helhetlig ledelse, sa Frp-lederen fra Stortingets talerstol i formiddag.

- Jeg synes regjeringen har vært litt bakpå. Det er bra at de nå varsler konkrete tiltak for arbeidsplasser og bedrifter. Det gjenstår å se hvor konkrete tiltakene blir. Jeg har ikke tro på en etappevis greie. De må komme med kraftigere lut. Og det må komme nå, sier Jensen til Dagbladet.

CORONAVIRUSET: Alt du trenger å vite om coronaviruset. Kan barn gå på skolen? Kan man bryte en karantene? Bør gravide være mer bekymret? Lege Harald Meling Dobloug gir deg svarene. Vis mer

- Når det gjelder helserådene, så har Stortinget i dag vært klare på at det må komme mer entydige råd til befolkningen. Folk er urolige. I en slik situasjon lytter folk til myndighetene, men vi får ikke tak i hvordan vi skal opptre.

- Venter kraftpakke

- Det er opp til hver enkelt organisasjon og bedrift om hva de skal avlyse, og opp til hver kommune hva slags tiltak de skal treffe. Dette er ikke tydelig nok. Her må regjeringen få opp farta og ta grep, sier Jensen.

- Når det gjelder tiltakene for bedriftene og arbeidsplassene, så må de virke med én gang. Her er det mange ulike næringer som har alvorlige problemer allerede. Tida er en vesentlig faktor, derfor må tiltakene komme nå. Jeg forventer en kraftpakke fredag, sier Jensen.

- For ullent

Finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug sier tiltakene som finansminister Jan Tore Sanner orienterte om i dag, var for ulne.

- Jeg er glad for at regjeringen er på banen, men jeg hadde forventet konkrete svar på hva de vil gjøre med permitteringsregelverket og hva annet regjeringen vil gjøre. I enkeltbransjer er situasjonen dramatisk, og hver dag spiller en rolle.

FOR ULNE SVAR: Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug er ikke forhøyd med regjeringens krisetiltak så langt. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
FOR ULNE SVAR: Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug er ikke forhøyd med regjeringens krisetiltak så langt. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

For flybransjen, og reiseliv og industri haster det veldig. Hvis Frp hadde sittet i regjeringen nå, hadde vi stått i bresjen for konkrete forslag for bedriftene. Det vil koste langt mer å ikke gjøre grep nå og sørge for at bedriftene kommer over kneika enn at man at man går konkurs og må betale måtte betale ledighetspenger for ansatte, sier Listhaug.

- Foreldre må få svar

Hun mener regjeringen allerede nå burde hatt tydelige svar til foreldre som må være hjemme fra jobben fordi skoler er stengt og barna er i karantene.

- I en så ekstraordinær situasjon som vi er nå, må staten ta regningen. Foreldrene må ha lønn for å betale sine regninger. Her bør det være tydelig at staten betaler. Det svaret må komme rastk, sier Listhaug.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum etterlyser strakstiltak for flybransjen. Han mener regjeringen må kutte flyseteavgiften og kutte moms. Dette vil han gi statsminister Erna Solberg beskjed om når hun møter de parlamentariske lederne til krisemøte i dag.

- Må komme brennkvikt

- De må komme med tiltak brennkvikt, for flybransjen er i en veldig krevende situasjon fra før. Flytrafikken er samfunnskritisk struktur. Det handler ikke om syden-ferie, men om å binde Norge sammen, sier Vedum.

Ett av regjeringens tiltak er at bedriftseiere kan få utsatt formuesskatt på grunn av coronaviruset. Det siste næringslivet trenger, sier Kari Elisabeth Kaski (SV).

Gavepakke til de rikeste

- De rikes regjering kommer med gavepakke til de rikeste, i stedet for den krisepakken norsk økonomi trenger. Norsk økonomi trenger ikke kutt i formuesskatten, den trenger en krisepakke som redder jobbene til folk flest og fører til omstilling slik at den norske økonomien blir mer grønn og mindre oljeavhengig, sier Kaski.

Dette er regjeringens tiltak for økonomi og arbeidsplasser så langt:

  • Nødvendige strakstiltak for å unngå unødvendige konkurser og oppsigelser. Dette vil komme allerede på fredag.
  • Ytterligere konkrete tiltak for bransjer og bedrifter som er spesielt hardt rammet. I tillegg til flybransjen og reiselivsnæringen, er det bedrifter som opplever sviktende leveranser av innsatsvarer, eller at avsetningen stopper opp på grunn av situasjonen i verdensøkonomien.
  • Mer generelle og langsiktige tiltak for å opprettholde aktiviteten i økonomien, om nødvendig.
SMITTSOMT: Helseminister Bent Høie sier Norge var forberedt på coronaviruset, og mener fortsatt beredskapet for viruset er bra. Reporter: Marie Røssland. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

De konkrete tiltakene er en endring av permitteringsreglene, der staten vil ta en større andel av kostnadene, og endringer i skattereglene.

Regjeringen åpner for at bedrifter som går med underskudd, skal få utsatt betaling av formuesskatt. Regjeringen vil også se på tiltak for å bistå den hardt rammede flybransjen. Rett før statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanners pressekonferanse tirsdag ettermiddag annonserte Norwegian at de kansellerer 3000 nye avganger.

- Alvorlig situasjon

Sanner sier at situasjonen er alvorlig. Han understreker at det viktigste er å hindre at viruset ikke rammer liv og helse.

- Samtidig ser vi at flere deler av norsk næringsliv, særlig reiselivsbransjen, rammes og at flere melder om permitteringer. Det er vanskelig å si hvor store konsekvensene vil bli, men det er sannsynlig at det blir verre før det blir bedre. Det er stor usikkerhet om utviklingen, noe som skaper uro i finansmarkedene.

Per tirsdag klokka 16 var antall bekreftede smittede i Norge 227, ifølge Folkehelseinstituttet. FHI kommer med nye oppdateringer hver dag klokka 18.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart