Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kamp om EØS i Fellesforbundet

Krever klart svar fra Jonas

Når Jonas Gahr Støre taler til Fellesforbundets landsmøte, vil 535 delegater lytte nøye til Ap-lederens budskap om EØS, olje og industri. Nå starter slaget om EØS i LO.

TRENGER HVERANDRE: Fellesforbundet og Jørn Eggum trenger støtte fra Ap for å få politisk gjennomslag, men ifølge Eggum trenger Ap og Jonas Gahr Støre også støtte fra fagbevegelsen for å vinne valg. I morgen starter Fellesforbundets landsmøte. Tirsdag taler Støre til landsmøtet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
TRENGER HVERANDRE: Fellesforbundet og Jørn Eggum trenger støtte fra Ap for å få politisk gjennomslag, men ifølge Eggum trenger Ap og Jonas Gahr Støre også støtte fra fagbevegelsen for å vinne valg. I morgen starter Fellesforbundets landsmøte. Tirsdag taler Støre til landsmøtet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Flertallet i forbundsstyret vil ha en utredning om EØS, mens mindretallet vil ut av avtalen. Det går mot kampvotering. I morgen starter Fellesforbundets landsmøte.

MEKTIG FORBUND: Fellesforbundet er det største forbundet i privat sektor i LO. Nå innlemmes også Transportarabeiderforbundet. I dag åpner forbundsleder Jørn Eggum landsmøtet. EØS, klima- og industripolitikk og organisasjonsutviking er hovedsaker. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
MEKTIG FORBUND: Fellesforbundet er det største forbundet i privat sektor i LO. Nå innlemmes også Transportarabeiderforbundet. I dag åpner forbundsleder Jørn Eggum landsmøtet. EØS, klima- og industripolitikk og organisasjonsutviking er hovedsaker. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Hvis Jonas ikke ser hensikten med en slik utredning og ikke vil bidra, så vil Fellesforbundet, sammen med andre LO-forbund jobbe opp mot LO-kongressen i valgåret 2021. I andre forbund, for eksempel Fagforbundet, er det også stor usikkerhet om EØS-avtalen. Det som skjer på kongressen, er viktig for Ap, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til Dagbladet.

Fagforbundet er LOs største forbund, og Fellesforbundet er størst i privat sektor.

Ap er nøkkelen for å få politisk gjennomslag for en EØS-utredning. Ap-nestleder Bjørnar Skjæran har tidligere uttalt seg om Fellesforbundets forslag, lunkent, ifølge Eggum. Men nå venter han på partilederens svar. Støre taler tirsdag.

- Ap trenger LO-støtte

- Du mener at Ap er avhengig av fagbevegelsen for å vinne valget i 2021?

- De gangene Ap har gjort gode valg, har nøkkelen vært at LO-organiserte stemmer på Ap. Jeg har grunn til å tro at han er godt forberedt på at han kommer til å bli utfordret så det holder, sier Eggum.

I mai 2017 svarte 55,1 prosent av LOs medlemmer at de ville stemme Arbeiderpartiet. Men ved stortingsvalget stemte bare 38, 4 prosent av LO-medlemmene på Ap, viste undersøkelser LO fikk gjennomført. Det er nærmest opplest og vedtatt at Ap må sikre seg minst halvparten av LO-medlemmene for å gjøre gode valg.

- Hvorfor ønsker Fellesforbundet en utredning om EØS?

Innvandring og midlertidighet

- Det hersker i dag stor usikkerhet om hvor mye du kan gjøre av nasjonal lovgiving innenfor EØS-avtalen, hva slags handlingsrom vi har.

Representantskapet har én overskrift: Vi skal ha verdens beste markedsadgang, og verdens beste arbeidsliv. Når det gjelder markedsadgang, finnes det neppe bedre avtaler enn EØS-avtalen. Når det gjelder arbeidsliv, ser vi mer midlertidighet, sosial dumping og høy grad av arbeidsinnvandring gjennom EØS-avtalen.

- Så er man usikker på om det er fordi regjeringen bruker EØS-avtalen til å drive høyrepolitikk, eller på grunn av selve avtalen.

- I Tyskland kom de til et punkt i bygg og anlegg der de sa at de ville ha egne fagarbeidere, og innførte forbud mot innleie i byggebransjen. Og de har ikke blitt dømt noen steder. Vi ønsker å få utredet om vi kan gjøre noe av dette. EU har også handelsavtaler med land utenfor Europa. Vi vil ha med i vurderingen om Norge kan bli godt ivaretatt hvis vi går inn på noe slikt, sier Eggum.

Kampvotering

Det har vært stort flertall for utredning av EØS-avtalen i både forbundsstyret og representantskapet. Men det er langt fra gitt hva utfallet blir når landsmøtet voterer onsdag. Nytt av året er at Transportarbeiderforbundet er blitt en del av Fellesforbundet. De kommer med 60 delegater.

Han tror det kan gå mot delt innstilling og kampvotering når landsmøtet onsdag skal votere.

- Hvilken mobilisering som har vært gjort i forkant, vet jeg ikke, sier Eggum.

- Vi er klimaløsere

Gjennom landsmøtet skal Fellesforbundet vise seg fram som «klimaforbundet.» For ifølge Eggum er det bedriftene og «gutta på golvet» som kutter klimautslippene og er klimaløsere.

- Det er vi som gjør ord til handling. Der Miljøpartiet De Grønne og andre setter seg ambisiøse klimamål med utgangspunkt i internasjonale forpliktelser, finner våre folk sammen med arbeidsgiverne ute i bedriftene praktiske løsninger, sier Eggum.

Lederen for det største industriforbundet i LO er lei av at hans medlemmer blir sett på som klimasinker og bremseklosser i kampen mot utslippene og for et grønt skifte. Eggum erkjenner at forbundet har vært for dårlige på å vise fram sin klimainnsats. Det skal det nå bli en endring på.

- Ute i bedriftene har vi drevet praktisk klimaarbeid. Vi har blant annet jobbet for å presse fram beslutninger om investeringer i karbonfangst og lagring. Og så har vi sammen med arbeidsgiverne i bedriftene drøftet hvilke virkemidler vi trenger for en grønnere retning. Men vi har ikke vært gode nok på å fortelle om det, og vi har ikke hatt en helhetlig politikk.

- Likevel oppfatter jeg at mange mener at vi finner på vikarierende argumenter for å framstå grønne, mens vi egentlig ikke bryr vi oss. Det har vi tenkt å bruke dette landsmøtet til å motbevise, sier Eggum.

Kompetanse og trygghet

Men han understreker at «hans folk», de som har bygd opp olje- og gassnæringene som har skaffet landet milliarder på milliarder, må sikres kompetanse og et trygt arbeidsliv.

- Vi må møte framtida på annen måte enn fortida. Men det norske arbeidslivet skal være trygt. Da klarer vi omstilling. Folk skal kjenne seg igjen i det grønne skiftet og finne sin rolle. Den største konkurransefordelen vi har i Norge, sammenliknet med andre land, er at fagarbeidere, ingeniører og bedriftsledelse drøfter sakene sammen.

- Og vi må gå tariffveien og gjennom bedriftsdemokratiet. Som tillitsvalgte skal vi være tett på. Så så når lastebilsjåførene i Asko kjører batteridrevne busser, og når de første utslippsfrie limtrehusene bygges, skal vi lage regnskap og fortelle om det.

- Når politiske partier setter seg mål, skal de vite at fagarbeiderne som jobber på Vard, lager utstyrsskip som plukker opp plasten fra havet.

Vi vil gjøre en industriell klimapåvirkning og utvikle teknologi som er anvendelig for resten av verden, ikke bare komme med skrivebordsløsninger, sier Eggum.

Krass om MDG

Da Ap-topper som Espen Barth Eide, Raymond Johansen og Helga Pedersen har åpnet for regjeringssamarbeid med MDG, kom det sterke reaksjoner fra Eggum. I et intervju med Dagbladet under Ap's landsstyremøte kalte Eggum MDG i distriktene for «nikkersfolk».

- Jeg har vært krass, men jeg tar MDG på alvor. Det MDG skriver i sitt program, kan Fellesforbundet ikke sette noe godkjenningsstempel på. De vil jo legge ned arbeidsplasser. Men hvis det viser seg at de kan fire på kravet om å sette en sluttdato for oljevirksomheten, og de velger venstresiden i norsk politikk, så mener jeg det er bra. Det virker som de deler ønsket om et regjeringsskifte. Men de må ikke ødelegge arbeidsplassene våre, sier Eggum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media