Strømpriser

Krever kontantstøtte for hjelp til strømregninga

Nå må regjeringen sette seg ned med SV og å finne løsninger for hvordan vi kan gi økonomisk støtte til folk som trenger hjelp til å betale strømregninga.

ØKER STADIG: Strømprisene har aldri vært høyere enn hva de er nå. Foto: Marius Helge Larsen /NTB
ØKER STADIG: Strømprisene har aldri vært høyere enn hva de er nå. Foto: Marius Helge Larsen /NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skyhøye strømpriser får opposisjonen til å reagere. SV vil ha med regjeringen på en kontantstøtte for å hjelpe folk med regningen.

- Nå må regjeringen sette seg ned med SV og å finne løsninger for hvordan vi kan gi økonomisk støtte til folk som trenger hjelp til å betale strømregninga, sa Lars Haltbrekken (SV) til NRK onsdag kveld.

Flere partier på Stortinget har varslet forslag i forbindelse med torsdagens finansdebatt. SV jobber også med et forslag, opplyser Haltbrekken.

- Det vil være en kontant utbetaling, som gis til personer og familier som strever med strømregninga. Dette må omfatte flere enn dem som får bostøtte, sier Haltbrekken til NTB.

VIL HA KONTANTSTØTTE: Lars Haltbrekken i Sosialistisk Venstreparti foreslår kontantstøtte på grunn av de høye strømprisene. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
VIL HA KONTANTSTØTTE: Lars Haltbrekken i Sosialistisk Venstreparti foreslår kontantstøtte på grunn av de høye strømprisene. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Han skisserer en løsning med en støtteordning som gis til alle som tjener under et visst beløp, cirka 500-600.000 kroner.

- Vi tenker at det haster, det bør på plass før jul, sier han.

Utbetalingen vil dermed skje over budsjettet for i år, ikke for 2022. 2021-budsjettet skal gjennom en såkalt nysaldering på Stortinget før jul.

Mange forslag

Så godt som alle opposisjonspartiene på Stortinget har lansert forslag for å hjelpe folk i møte med de høye strømprisene som er varslet å fortsette gjennom vinteren. Dermed kan det bli fremmet en rekke forslag i forbindelse med finansdebatten i Stortinget torsdag.

  • Frp foreslår å betale 4.000 kroner i strømstøtte til hver husstand i Norge.
  • Venstre, Høyre og KrF foreslår å gi studenter 1.000 kroner ekstra i stipend, ifølge VG.
  • Rødt vil foreslå å gi de ekstra momsinntektene og det økte utbyttet fra Statkraft til befolkningen, ifølge E24.

Bostøtte og elavgift

Regjeringen har alt kommet med flere tiltak. Elavgiften er kuttet kraftig i vintermånedene. Dessuten fikk de av dem som mottar bostøtte, og som bor i deler av landet der strømregninga er ekstra høy, en ekstra utbetaling i november. Mange har likevel ment at det ikke er nok.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) åpner for å gi mer hjelp.

- Jeg vil vurdere alle forslag som kommer, både fra posisjonspartiene og opposisjonspartiene, sånn at vi kan finne den beste løsningen, sier hun til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer