Regjeringsforhandlingene

Krever kort prosess

Fylkesråd i Viken, Tonje Brenna (Ap), mener oppløsning av Viken må konsekvensutredes. Det avviser Sp-representant fra Buskerud, Per Olaf Lundteigen, kategorisk.

KORT PROSESS: Sp-representant fra Buskerud, Per Olaf Lundteigen, vil at den nye regjeringen skal bestemme oppløsning av VIken, og mener det ikke trengs noen konsekvensutredning og lang prosess før de opprinnelige fylkene Buskerud, Østfold og Akershus er på plass igjen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KORT PROSESS: Sp-representant fra Buskerud, Per Olaf Lundteigen, vil at den nye regjeringen skal bestemme oppløsning av VIken, og mener det ikke trengs noen konsekvensutredning og lang prosess før de opprinnelige fylkene Buskerud, Østfold og Akershus er på plass igjen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan oppløsningen av de sammenslåtte fylkene Viken og Troms og Finnmark skal foregå, er tema i regjeringsforhandlingene mellom Ap og Sp.

I en orientering til fylkestinget etter valget sa fylkesråd Tonje Brenna at en oppløsning av storfylket Viken er komplisert og arbeidskrevende, at det må gjennomføres konsekvensutredning og høringer.

- Derfor er det viktig at fylkestingssaken er grundig belyst og utredet. Vi må sikre en ryddig, legitim og god prosess. Vi må sørge for at vi har all nødvendig kunnskap på bordet, slik at vi våre demokratiske organer fatter gode og velbegrunnede avgjørelser, sa hun.

LOVET OPPLØSNING: 1. oktober 2019 presenterte et rødgrønt flertall i Viken sin plattform. Et av løftene var oppløsning av storfylket. Fra venstre Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Tonje Brenna (Ap), Kristoffer Robin Haug (MDG) og Camilla Sørensen Eidsvold (SV). MDG og SV gikk ut av fylkesrådet for drøyt ett år siden. Foto: Berit Roald / NTB
LOVET OPPLØSNING: 1. oktober 2019 presenterte et rødgrønt flertall i Viken sin plattform. Et av løftene var oppløsning av storfylket. Fra venstre Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Tonje Brenna (Ap), Kristoffer Robin Haug (MDG) og Camilla Sørensen Eidsvold (SV). MDG og SV gikk ut av fylkesrådet for drøyt ett år siden. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Altfor lang tid

Ifølge Brennas plan kan fylkestinget tidligst 22. februar starte prosessen med oppløsning.

Det er en tidsplan Sp-veteran Per Olaf Lundteigen fra Buskerud overhodet ikke er fornøyd med. Han forventer at Sp og Ap under regjeringsforhandlingene på Hurdal blir enige om å oppløse Viken, slik at det allerede i høst kan settes ned en oppløsningsnemnd.

- Nei, nei, nei. Dette tar altfor lang tid. Denne saken må nå avklares politisk i regjeringsplattformen og så gjennomføres. Nå har det vært nok prat, sier Lundteigen til Dagbladet.

I orienteringen til fylkestinget sa Brenna at fylkesrådet vil sikre en rask utredning av konsekvensene ved en oppløsning av Viken.

God prosess

- En slik utredning må ta for seg forslag til prosess, nye grenser, konsekvenser for blant annet økonomi, ansattes trygghet, bærekraft, lokaldemokrati, oppgaveløsning og at man sikrer fremdeles gode tjenester til våre innbyggere, sa Brenna i redegjørelsen som er gjengitt på Vikens hjemmesider.

En del av utredningen skal også dreie seg om kostnadene ved oppløsning. Det anslås at sammenslåingen har kostet nærmere 340 millioner kroner, får Dagbladet opplyst.

Brenna ønsker ikke å kommentere saken under regjeringsforhandlingene.

- Var et kupp

Lundteigen avviser behov for konsekvensutredning.

- Det var ingen konsekvensutredning før sammenslåingen, og vi trenger det heller ikke nå. Viken ble kuppet gjennom, nå må det ryddes opp. Viken skal oppløses slik at vi har tre fylker, Buskerud, Akershus og Østfold ved valget i 2023, sier Lundteigen.

Han slår fast at den nye regjeringen kan bestemme oppløsning uten forbehold om lokale vedtak.

Viken styres av Ap og Senterpartiet, etter at SV og MDG gikk ut av fylkesrådet for drøyt ett år siden. Nestleder i Sp, Anne Beathe Tvinnereim, er fylkesråd for klima og miljø.

I fylkesrådets politiske plattform står det: «Med et nytt storting etter valget i 2021, vil fylkesrådet legge fram en sak for fylkestinget med anmodning til Stortinget om å oppløse Viken.»

FORSINKET: Trygve Slagsvold Vedum er sent ute til å forsette sonderingene om å danne regjering. Video: Dagbladet TV Vis mer

Konsekvenser og muligheter

Brenna sa i redegjørelsen at stortingsvalget, som ga nytt flertall, gjør at fylkesrådet, i tråd med plattformen, går i gang med å forberede oppløsning. Hun vil sikre «god og grundig faglig analyse av konsekvenser og muligheter ved en oppløsning. Det sørges for god medvirkning og tett dialog med de ansatte og deres organisasjoner.»

Det er om lag 12 000 ansatte i Viken som vil bli berørt av oppløsningen.

Dette er planen:

* Fylkesrådet forbereder en sak om oppløsning med en god og grundig faglig analyse av konsekvenser og muligheter ved en oppløsning.

* Når det faglige saksgrunnlaget er klart, vil fylkesrådet gjøre sin vurdering og innstille i saken.

* Saken sendes deretter til behandling i fylkestinget og dets komiteer. Dette vil trolig skje tidlig i januar neste år.

* Parallelt med behandlingen av saken i fylkestingets komiteer, kan det gjennomføres en høringsrunde med kommunene i Viken og andre relevante samarbeidspartnere.

* Med denne framdriften forventes saken å kunne behandles i fylkestinget tidligst i februar 2022.

* Dersom fylkestinget velger å sende en søknad om oppløsning, vil fylkesrådet sette i gang eget utredningsarbeid for å bidra inn i departementets utredning, og lage en hensiktsmessig organisering av arbeidet med oppløsning.

* Videre prosess etter dette vil avhenge av saksgang i Stortinget.

Dette har Arbeiderpartiet programfestet: «Dersom tvangssammenslåtte fylker ønsker å endre sine grenser for å bedre kunne løse oppgavene, vil Arbeiderpartiet i regjering gå i dialog med fylkene for å få til dette på en fornuftig, helhetlig og ansvarlig måte.»

Dette har Sp vedtatt: «Oppheve sammenslåinger vedtatt i stortingsperiodene 2013–2021 dersom tidligere kommuner og/eller fylker ønsker det, om nødvendig med folkeavstemning.»

I valgkampen slo Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast at prosessen med oppløsning av «tvangssammenslåtte» Troms og Finnmark må starte med en gang. Han har ikke vært like bastant om prosessen i Viken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer