Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset struper inntektene og øker utgiftene til kommunene

Krever krisepakke til kommunene

Arbeiderpartiet forlanger at regjeringen sørger for en egen krisepakke til kommunene. - Dette er førstelinjen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

KLARE FORSLAG: Ap-leder Jonas Gahr Støre var i forrige uke klar på hva som måtte endres i regjeringens krisepakke for næringslivet. Nå forlanger han full kompensasjon også til kommunene. Video: Per Ervland / Reporter: Mats Rønning Vis mer

- Vi må ikke glemme det viktigste i kampen mot viruset: Alle dem som står i førstelinjen. Kommunene er bekymret for mangel på testutstyr og smittevernutstyr, sier Støre til Dagbladet.

Mens finanskomiteen på Stortinget onsdag ettermiddag og kveld samles for å diskutere ukas andre krisepakke kommer Ap-lederen med et krystallklart krav:

- Det er avgjørende å sikre at kommunene får trygghet for sin økonomiske situasjon. Nå svikter inntektene, samtidig som det kommer uforutsette utgifter som følge av krisen, sier Støre.

Kommune-krise

Tiltakene som diskuteres på Stortinget nå er knyttet til økonomi og næringsliv, som er kastet ut i sin største krise siden finanskrisen.

Det er ventet at Stortinget vil vedta ekstraordinære bevilgninger i 100 milliarder kroners klassen i morgen, samtidig som regjeringen får flertall for sin nye krisefullmaktslov.

Fra Arbeiderpartiets side er forventningene klare til hva kommunene bør vente seg.

- De må få en tydelig beskjed om at det kommer ekstrabevilgninger som gjør at de kan opprettholde tjenestetilbudet til innbyggerne. Vi har lett for å glemme at kommunene er samfunnets førstelinje for å ta vare på de mest sårbare - nemlig unge, eldre og mennesker med særskilte behov.

Ikke noe tall

Slik tilfellet var på mandag da Stortinget vedtok den første krisepakka, klarer ikke Støre å tallfeste hvor stor ekstrabevilgningen til kommunene vil bli.

- Det er umulig å komme med et tall. Men når ordførere som Jørgen Vik på Lillestrøm uttrykker at kommunen mangler beskyttelsesutstyr, så minner det oss om hvor slaget står akkurat nå, sier han.

Bankgarantier, tiltak for luftfarten, ekstraoverføringer til kommunene, sykehusene og Nav er blant det som etter planen skal behandles på Stortinget torsdag.

Mens det på mandag ble prioritert å få på plass tiltakene en umiddelbar inntektssikring for folk, er skal en nå se på de litt mer langsiktige problemene, og i tillegg tette noen hull fra mandag.

Dette går blant annet på studenter og tilkallingsvikarer som ikke har rett til dagpenger. Også forslaget som kom fra regjeringen tirsdag, om at kommunene skal ta regningen for barnehager og SFO mens disse er stengt, skal vedtas i Stortinget.

Irritasjon over regjeringen

Dagbladet kjenner til at det har vært irritasjon over at regjeringen la fram dette, samt en egen kompensasjonsordning for kulturen og frivilligheten, før en enighet med Stortinget ble presentert, fordi dette skal ha vært et forslag som ble spilt inn til regjeringen fra opposisjonen.

Som på mandag, har de fire største opposisjonspartiene, Ap, Frp, Sp og SV dannet en felles blokk mot regjeringen.

Opposisjonen er etter det Dagbladet forstår også rimelig samstemte i at et kriterium for å motta kriselån, skal være et en ikke tar ut utbytte, noe også Frp tok til orde for i Klassekampen i dag.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum var krystallklar på dette punktet i et intervju med Børsen og Dagbladet tidligere i dag: Gi faen i utbyttefesten, fastslo han.

Hele Norges coronakart