Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar kontantstøttekamp til Venstre-landsmøtet:

Krever kutt i kontantstøtten
mot bedre pappaperm

Venstres Guri Melby ber partiledelsen ta kampen om kontantstøttekutt i regjeringen, for å få slutt på pappa-diskriminering i foreldrepengeordningen.

VIL HA KONTANTSTØTTEKUTT: Venstres Guri Melby tar kampen for en mer likestilt foreldrepermisjonsordning under Venstres landsmøte på Gardermoen denne helga. Her er hun på fjorårets Venstre-landsmøte, som ble avholdt i Ålesund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL HA KONTANTSTØTTEKUTT: Venstres Guri Melby tar kampen for en mer likestilt foreldrepermisjonsordning under Venstres landsmøte på Gardermoen denne helga. Her er hun på fjorårets Venstre-landsmøte, som ble avholdt i Ålesund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre jubler over at de nå har lyktes med å innføre tredelt foreldrepermisjon i Norge - men stortingsrepresentant Guri Melby ser ingen grunn til å hvile på laurbæra i likestillingskampen.

- Venstre er ikke ferdig med arbeidet med likestilling og har programfestet at kontantstøtten skal fjernes. Det vil være en viktig sak for oss framover, nettopp fordi den virker negativt for likestillingen og integreringen, sier stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Guri Melby til Dagbladet.

På Venstres landsmøte i helga, vil hun utfordre Venstre-leder Trine Skei Grande til å sørge for kutt i kontantstøtten mot at fedre får selvstendig opptjeningsrett til foreldrepenger.

Behørig kritisert

I dag avhenger fedres rett til foreldrepenger av hva mor gjør før og etter fødsel, noe som gjentatte ganger er blitt omtalt som pappadiskriminering fra EFTAs overvåkningsorgan ESA.

Regjeringen har likevel ikke ønsket å endre ordningen fordi det anslås å koste drøyt 800 millioner kroner.

Det til tross for at nær sagt alle partier på Stortinget har programfestet at skeivheten skal rettes opp.

- Venstre har programfestet dette, i likhet med andre partier, så grunnen til at jeg fremmer denne uttalelsen er jo ikke for å endre partiets holdning, men for å minne våre statsråder på saken og bidra til at de kjemper for den innad i regjeringen, sier Melby, som ber partilederen sin om å løfte saken i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

- Denne runden er jo første gang Venstre er inne i budsjettforhandlingene helt fra starten av, med større mulighet til å gjøre endringer enn før, og siden Krf har takket nei til regjeringsdeltakelse, så burde det jo være mulig å ta fra kontantstøtten, sier Melby.

Tosidig effekt

I forslaget til uttalelse påpeker Melby at man på den måten også vil oppnå en slags dobbel likestillingseffekt - ved at man kutter i noe likestillingshemmende for å bruke pengene på et tiltak som skal fremme mer likestilling:

«Ved å bruke kontantstøttepengene på å gjøre det lettere for flere fedre å ha lengre permisjon, vil effekten på likestilling og integrering være ekstra stor», skriver hun i uttalelsen, som er forfattet sammen med stortingsrepresentant Grunde Almeland (V).

Mens Venstre har programfestet å fjerne kontantstøtten, går Frp inn for å gjøre ordningen kommunal, mens Høyre vil beholde statlig kontantstøtte mot at man vurderer dagens innretning.

- Uaktuelt

Ordningen er særlig KrFs øyesten.

Når neste års statsbudsjett skal gjøres opp, vil også de sitte rundt forhandlingsbordet. Partiet har vært en tydelig forkjemper for en mer likestilt foreldrepermisjon, men liker ikke nedbetalingsplanen til Melby.

- Det er uansett uaktuelt å bytte kontantstøtte mot selvstendig uttaksrett eller barnehage, eller hva det måtte være. Kontantstøtte, familier valgfrihet, verken byttes eller forhandles bort, skriver familiepolitisk talsperson Geir Jørgen Bekkevold i KrF i en sms til Dagbladet.

Venstre-leder Trine Skei Grande omtaler det som spennende tanker fra Melby, men påpeker at det er opp til landsmøtet og redaksjonskomiteen i partiet å avgjøre om uttalelsen blir vedtatt politikk.

- Som Guri påpeker har Venstre over tid vært skeptisk til kontantstøtten fordi den hindrer integrering og likestilling. Vi ser også at det er bevegelse i andre partier i dette spørsmålet. Venstre er også for selvstendig opptjeningsrett til foreldrepermisjon for far, men det er relativt kostbart og må sees opp mot andre gode formål i budsjettet, sier Skei Grande til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!