MANGLER FØRSKOLELÆRERE: Barnehagen skal ha et pedagogisk innhold, men uten nok førskolelærere frykter både politikere og foreldre for kvaliteten i barnehagene. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell lover snarlig bedring. Foto: Heiko Junge/Scanpix
MANGLER FØRSKOLELÆRERE: Barnehagen skal ha et pedagogisk innhold, men uten nok førskolelærere frykter både politikere og foreldre for kvaliteten i barnehagene. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell lover snarlig bedring. Foto: Heiko Junge/ScanpixVis mer

Krever kvalitetsreform for barnehagene

- Uten førskolelærere er det bare barnepass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jaget for å nå full barnehagedekning har gått ut over tilbudet til barna, mener KrF. Partiet er spesielt bekymret for mangelen på førskolelærere.

- Dette er regjeringens ansvar, og statsråden må ta det store underskuddet på førskolelærere inn over seg og rette opp i dette snarest, sier May-Helen Molvær Grimstad (KrF).

Grimstad som leder Stortingets familie- og kulturkomité, mener regjeringen må iverksette strakstiltak for å øke antallet førskolelærere og etterlyser en kvalitetsreform for barnehagesektoren.

- Bedre lønns- og arbeidsvilkår vil gjøre det mer attraktivt å jobbe som førskolelærer. Det må komme en likelønnspott allerede i vårens lønnsoppgjør, sier hun.

Manko på 4.400

Tall fra kommunenes innrapporteringssystem Kostra viser at 4.400 pedagogiske ledere i norske kommunale og private barnehager manglet førskolelærerutdanning i 2008. Det er en økning på drøyt 5 prosent fra året før.

- Regjeringen har sagt i Soria Moria-erklæringen at den vil øke andelen førskolelærere i barnehagen. Likevel står rundt 40.000 barn uten et fullverdig barnehagetilbud, sier leder Helga Hjetland i Utdanningsforbundet.

Hun mener barnehager uten førskolelærere ikke kan kalles barnehager.

- Det er mer et «offentlig barnetilsyn» som ikke kan gi den gode kvaliteten barn og foreldre har krav på, sier Hjetland.

Hun viser til at det finnes om lag 20.000 førskolelærere i Norge, som ikke jobber i barnehage.

- Noen av dem kunne vi fått tilbake til barnehagen om det ble lagt til rette for det. Den store barnehagesatsingen har vært helt nødvendig, men det er ikke nok å bygge, vi må også bemanne, sier hun.

- Blir bedre

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) viser til at prosentandelen styrere og pedagogiske ledere uten førskolelærerutdanning har gått ned, selv om antallet øker.

- Mange hadde spådd at mangelen på førskolelærere ville fortsette å gå opp. Men antallet studieplasser på førskolelærerutdanningen er økt ganske kraftig, med nesten 500 plasser bare i Oslo. I absolutte tall ser vi at det er blitt mange flere i 2008 enn i 2007. Vi ser konturene av at vi neste år skal greie å ta igjen mye av gapet, sa statsråden til Dagsavisen tidligere denne uka.

Fra 1. august i år har alle barn som fyller ett år innen 30. august, lovfestet rett til barnehageplass. Ifølge Statistisk sentralbyrå fikk 12.400 nye barn plass i barnehage fra 2007 til 2008. Dekningsgraden på landsbasis var i fjor på 87,2 prosent for barn mellom ett og fem år.

(NTB)