Krever leder-diskusjon nå

Arbeiderpartiet må ta en åpen diskusjon om lederspørsmålet, ikke bare om Thorbjørn Jaglands posisjon, men også om Jens Stoltenberg, Hill-Marta Solberg, sentralstyret og landsstyret i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier tre av Ap's mest framtredende medlemmer av Ap's sentralstyre, LO-stat-leder Terje Moe Gustavsen, fylkesleder og tidligere finanspolitisk talsmann, Bjørnar Olsen og stortingsrepresentant Grete Knudsen.

  • Arbeiderpartiet må få alt rotet på bordet før vi rydder opp.

  • Allerede når Ap's landsstyre møtes i neste uke, må utluftingen og oppryddingen starte.

Dagbladet har snakket med flere medlemmer av den innerste kjernen i Ap, partiets sentralstyre. Alle er enige i at lederspørsmålet må debatteres. Så blir det opp til Ap's landsmøte neste høst å ta endelig stilling til hva som bør skje. Og det dreier seg ikke bare om Jagland, Stoltenberg eller Hill-Marta Solberg. Utluftingen må omfatte både sentralstyre og landsstyre.

En av Thorbjørn Jaglands nærmeste politiske medspillere, lederen av LO-stat, Terje Moe Gustavsen, sier til Dagbladet at partiet må starte en kritisk gjennomgang av både lederspørsmålet og partiets politiske strategi.

Åpen runde

- Thorbjørn Jaglands stilling vil bli et element, men jeg tenker på hele Ap's ledelse - inklusive sentralstyre og landsstyre. Det må være en åpen diskusjon, sier Moe Gustavsen. Selv er han en trofast Jagland-tilhenger. Han mener en det er irrelevant å be Jagland om å fortsette som leder mens en annen overtar som statsministerkandidat.

- Det er på en måte bare å fortelle Jagland at han duger halveis, og jeg tror ikke det er veien å gå, sier han.

- Men de som tenker annerledes enn meg om lederspørsmålet, får fremme sine synspunkter på en ordentlig måte, så får landsmøtet ta stilling til det neste høst.

- Og der er LO-leder Yngve Hågensen leder av valgkomiteen?

- Ja, det er tradisjon for at LO-lederen er valgkomiteens leder.

Terje Moe Gustavsen er ikke tilhenger av en kunstig ro i partiet.

- Det kan bare bli ro i partiet når roen er basert på et skikkelig fundament. Først utlufting, så ro. Jeg regner med at det starter allerede på landsstyremøtet i neste uke, men vi får ikke luftet ordentlig ut på et to-dagers møte. Dette vil ta tid, og vi må gi denne prosessen tid, sier han.

Må rydde opp

Bjørnar Olsen, tidligere finanspolitisk talsmann for Ap og sentralstyremedlem, er tilhenger av en åpen og fordomsfri debatt, men han er noe reservert til at debatten skal føres i avisspaltene.

- Alle må få si fra, derfor må vi skape en arena i partiapparatet der alle føler at de får si det de mener. Ap må rydde opp, men før vi kan starte ryddeprosessen, må alt rotet på bordet, sier han.

Bjørnar Olsen er også skeptisk til Ap's måte å drive politisk arbeid på, blant annet har tida løpt fra samråd og studiesirkler.

- Mange henger fortsatt igjen i en tid der de søker tilflukt i studiesirkler og samråd. Jeg tror vi må finne nye og bedre arenaer for vår politiske debatt, sier han.

Sentralstyremedlem og stortingsrepresentant Grete Knudsen sier Ap må gjennom en debatt der man må lufte både holdningen til ledelsen og den politiske strategien. Dette må starte allerede på landsstyremøtet neste uke. Sammen med sentralstyremedlemmene Solbjørg Lervik, Karita Bekkemellem Orheim og Susanne B. Grannes, står Knudsen fram og tar på seg skylda for Ap's elendige valgresultat. De var delaktige i å legge strategien, da må de ta selvkritikk etterpå, sier de.

Vi må få en kritisk gjennomgang av både lederspørsmålet og partiets politiske strategi.

<B>UTLUFTING: </B>Fremtredende medlemnmer av Ap's sentralstyre mener at allerede på det kommende landsstyremøtet til uka må lederspørsmålet utluftes.