Krever likene utlevert

Hundrevis av pårørende står utenfor politistasjonen i Nalchik. De får ikke begrave sine døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Minst 130 mennesker ble drept i kampene mellom militante islamister og militære i den russiske byen Nalchik i delprovinsen Kabardino Balkaria. Fåtallet av disse er begravet.

I formiddag møtte flere hundre pårørende opp utenfor den lokale poitistasjonen for å kreve likene av sine kjære utlevert. Men ifølge russisk lovgivning blir ikke likene av terrorister returnert til familiene.

Uskyldige i terror

Men de pårørende i Nalchik hevder politiet urettmessig holder tilbake likene, da mange av de drepte ikke var med terrorgruppa som angrep byen.

Asya Zhekamukova (21) er blant de mange som krever svar. Den 26 år gamle ektemannen hennes Vadim ble ifølge Asya drept da han skulle redde nevøen sin fra skuddramaet på den lokale barneskolen.

- han var ikke en ekstremist. Han avskydde dem. Han har aldri båret våpen, men da vi fant kroppen hans lå det et gevær ved siden av ham, sier Zhekamukova til nyhetsbyrået AP.

Planter bevis

Mange av de pårørende har liknende historier. De forteller om vilkårlige arrestasjoner og planting av bevis på muslimer som utøver religionen utenfor moskeene, og mener politiet gjør det samme mot uskyldige ofre nå.

Viseadministrator Asker Masayev ba de frammøtte om å gå hjem igjen. Fordi politiet ennå jobber med å skille terroristene fra de uskyldige ofrene, blir ingen lik utlevert.

Overfor nyhetsbyrået Itar-Tass benekter også Russlands forsvarsminister Sergej Ivanov at terroristene kom til Nalchik fra nærliggende Tsjetsjenia, slik enkelte separatister i området har hevdet.

- Alle de militante var allerede i Nalchik, og levde som lovlydige innbyggere, sier Ivanov.

- Men noen ga en ordre, og dermed ble kalashnikovene hentet fram. Så kjørte de til områdene de ble beordret, fortsette forsvarsministeren.

UNDERSØKER HVEM SOM VAR USKYLDIGE: Våpen beslaglagt etter anggrepet på byen Nalchik sør i Russland ligger foran den lokale politistasjonen. Nå står hundrevis av pårørende i kø utenfor for å få sine døde utlevert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer