KREVER ÅPENHET: Venstres leder Trine Skei Grande sammen med nyvalgt stortingsrepresentant Abid Raja vil nå ha full åpnehet om lobbyistenes bevegelser på Stortinget, i departementene og på Statsministerens kontor. Partilederens rådgiver Jan-Christian Kolstø til venstre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
KREVER ÅPENHET: Venstres leder Trine Skei Grande sammen med nyvalgt stortingsrepresentant Abid Raja vil nå ha full åpnehet om lobbyistenes bevegelser på Stortinget, i departementene og på Statsministerens kontor. Partilederens rådgiver Jan-Christian Kolstø til venstre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Krever lobbyregister på Stortinget

Venstre viser til «flere forhold som aktualiserer forslaget om å innføre et lobbyregister».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forslaget ble fremmet i Stortinget i formiddag, og er signert Abid Raja, Pål Farstad og Venstre-nestleder Terje Breivik.

Lobbyist-striden har rast siden den nye regjeringen tiltrådte for en uke siden.

Statsminister Erna Solberg (H) har blant annet hentet tidligere JKL-lobbyist Julie Brodtkorb (H) som statssekretær ved Statsministerens kontor, og tidligere First House-lobbyist Sylvi Listhaug til jobben som landbruksminister.

I tillegg er det nye regjeringsapparatet proppfullt av folk som inntil nylig jobbet i ulike roller i kommunikasjonsbransjen.

Opplever stor pågang - Vi har merket en helt annen pågang på Venstre som på parti etter valget, sier nestleder Terje Breivik, som er én av forslagsstillerne.

Venstre har en rekke ganger fremmet forslag om å etablere et lobbyregister for Stortinget, og for departementene og Statsministerens kontor, sist i 2010. Forslagene har blitt nedstemt hver gang. For Venstre, som åpenhetsparti, er etablering av lobbyregister en sentral ambisjon, ifølge Breivik.

- Dette er høyaktuelt nå, ikke minst fordi Stortinget nå blir en langt viktigere politisk arena enn det har vært de siste åtte årene, og en arena som får langt større interesse fra dem som ønsker å påvirke politiske beslutninger. Det bør være i alles interesse å ha et slikt register. Det vil forebygge og motvirke unødvendig usikkerhet og mistillit, sier Breivik.

Les hele forslaget her.

- Aktuelt forslag I forslaget pekes det direkte på sakene som har preget nyhetsbildet den siste tida.

«I den siste tiden har det vært flere forhold som aktualiserer forslaget om å innføre et lobbyregister gjennom diskusjonen om overgang fra en bransje innen politisk kommunikasjon til politiske stillinger i posisjon. Diskusjonen har også vært knyttet til overgang fra regjering og storting til andre yrker, særlig innen kommunikasjonsbransjen.»

Venstre frykter at utstrakt lobbyisme først og fremst gir makt til dem med økonomisk styrke, på bekostning av andre. I forslaget heter det:

«Et godt samspill mellom beslutningstakerne og dem beslutningene angår, er viktig i et levende demokrati. På den annen side er det politiske systemet under stadig økende press av sterke profesjonsinteresser, ulike former for organiserte særinteresser og maktkonsentrasjon i næringslivet. Utstrakt lobbyisme vil gi størst påvirkningskraft til økonomisk sterke og velorganiserte særinteresser på bekostning av andre viktige interesser.»