Krever Lofoten-nei

SV vil tvinge oljeselskapene over på fornybar energi.

KREVER... Lofoten-nei og fornybare energikilder. 
Foto: Knut Falch / SCANPIX .
KREVER... Lofoten-nei og fornybare energikilder. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I sine miljøkrav foran en eventuell ny rødgrønn regjeringsforhandling, vil SV tvinge oljeselskapene over på fornybar energi og gi Lofoten og Vesterålen varig vern.

Partileder Kristin Halvorsen minner imidlertid om at det kan bli vanskelig å få innført og opprettholdt vern mot oljeboring i de omstridte havområdene.

- Dette spørsmålet vil SV nå parkere en gang for alle, både av hensyn til føre-var-prinsippet og av hensyn til næringslivet i Lofton og Vesterålen. Men det blir tøft, presset for å åpne blir enda sterkere de neste fire årene. Og vi må ikke lure oss selv, et hvilket som helst fremtidig storting kan endre et vedtak om varig vern. Dette blir en kontinuerlig vokterjobb, sier Halvorsen til Aftenposten.

Partiet ønsker også å bruke forurensningsloven til å redusere store punktutslipp fra oljeindustrien, samt at Norge skal bli verdensledende på CO2-fangst og - lagring med 40 prosent kutt i CO2-utslipp innen 2020.

Partiet ønsker å pålegge oljeindustrien å investere i fornybar energi. De som får nye konsesjoner på norsk sokkel, skal investere minst én prosent av fortjenesten i fornybar energi. Miljøkravene til investeringer gjennom Oljefondet og statlig eierskap må også skrus flere hakk mot grønt, mener SV.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer