Krever «Løven fra Herat» løslatt

Ismail Khan - kjent som «Løven fra Herat» - stod sentralt i den afghanske kampen mot russerne under deres okkupasjon av landet. En løslatelse av den populære motstandsmannen skal være ett av kaprernes krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fortsatt usikkert hvilke krav kaprerne av det afghanske flyet har, men ifølge britisk presse og NTB krever kaprerne blant annet at Ismail Khan blir løslatt fra fengsel.

«Løven fra Herat», som leder en av motstandsgruppene mot Taliban-regimet, sitter nå i et Taliban-fengsel i Kandahar. Han klarte å rømme fra Taliban i 1995, men ble arrestert igjen i 1997 etter å ha blitt forrådt av en annen opposisjonsleder.

Han er en av veteranene fra krigen mot russerne og en helt for store deler av det afghanske folket. Han har ry for å være en glimrende soldat og en from guvernør som sørget for at byen Herat ble gjenoppbygd og bevart.

«Løven fra Herat» er tajik og snakker blant annet persisk. Ifølge den britiske avisa The Guardian har noen av gislene som kaprene har løslatt, fortalt at kaprerne tilhører Tajik-minoriteten og har en persisk dialekt.