Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krever lovending for au pairer

—Vi må kalle en spade for en spade, mener LO og Kirkens Nødhjelp.

ORDNINGEN MÅ ENDRES: "Maria" forteller i dag sin historie i Dagbladet. Hun kom til en norsk vertsfamilie, og jobbet over 380 timer på seks uker. Nå etterlyser Kirkens Nødhjelp endringer i au pair-ordningen.
ORDNINGEN MÅ ENDRES: "Maria" forteller i dag sin historie i Dagbladet. Hun kom til en norsk vertsfamilie, og jobbet over 380 timer på seks uker. Nå etterlyser Kirkens Nødhjelp endringer i au pair-ordningen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

— Vi må kalle en spade for en spade, og endre norsk politikk deretter, sier Wenche Fone, utviklingspolitisk leder i Kirkens Nødhjelp.

—Det er uverdig at mulighetene for sosial dumping finnes i Norge, sier hun.

Avskaff ordningen
FAFO ga i går ut en rapport som slo fast at au pair-ordningen i Norge ikke virker etter intensjonene. FAFO mener norske familier vil ha hjelp i hus og hjem, og at ordningen ikke lengre har fokus på kulturutveksling:

Dagens ordning fungere ikke, og dette bekrefter noe regjeringen har visst lenge, men Arbeids- og inkluderingsdepartementet fortsetter å insistere på at dette skal være kulturutveksling. Det er på tide å avskaffe denne ordningen, og heller åpne for mer ufaglært
arbeidsinnvandring fra utviklingsland.

Ikke akseptabelt
Kirkens Nødhjelp er enig med FAFO-rapporten, som etterlyser at au pair-ordningen blir sett på som arbeid. Nå forventer organisasjonen snarlige tiltak som gir lovlig arbeidstillatelse til au pairer:

— Det er på tide å kalle dette arbeid, og ikke kulturutveksling. Vi må ha mer anstendighet på dette området.

-Siden au pairer ikke er arbeidstakere i lovens forstand, har de ikke samme rettigheter som andre arbeidstakere i forhold til for eksempel lønn og arbeidstid. Dette gjør at mange av disse jentene kan bli utnyttet, sier Fone.

— Det er ikke akseptabelt at det kommer arbeidskraft til Norge som har manglende rettigheter, sier hun.

— Nå må norske myndigheter snarest sørge for at unge jenter fra utviklingsland behandles som andre arbeidstakere.

Må rydde opp i utgått ordning
Også LO mener au pair-ordningen bør anses som arbeid:

—Denne rapporten avslører det vi allerede vet, at både au pairene og vertsfamiliene ser på dette som et arbeid. Hvis det er definert som arbeid vil det gi jenter som kommer til Norge rettigheter på lik linje med andre arbeidstakere. Dette er ikke en forsikring om at dårlig behandling vil stoppe, men da vil det være et arbeidstilsyn og en arbeidsmiljølovbestemmelser som også vil gjelde for jentene, sier Trine Lise Sundnes ved LOs ledelse.

—Under neste års generalforsamling i International Labor Organization (ILO) vil det utvikles et regelverk for såkalte domestic workers. Jeg synes det er viktig at norske myndigheter bruker tida nå til å rydde opp i ordningen som tydelig har gått ut på dato.

-Nå har de to valg: Radikalt innskrenke ordningen, eller kalle en spade for en spade, og definere dette som arbeid.

—Hva er au pairens mannlige motstykke? Butleren. Jeg tror ikke en butler kunne tenke seg å jobbe for 4000 kroner i måneden. Det store spørsmålet er om familiene vil ordne seg på andre måter, og betale det det koster med hjelp i hjemmet. Hvis au pair-ordningen blir å regne som arbeid vil det bli dyrere med au pair, sier Sundnes.

Vil åpne opp
Statssekretær Libe Rieber-Mohn sa i går til Dagbladet at dette er uaktuelt:

—Det er en uaktuell strategi å åpne for ufaglært arbeidskraft. Vi kan ikke åpne opp for at bare ufaglærte hushjelper, og ingen andre ufaglærte, skal få komme hit.

Fone mener dette er en feil holdning:
— Jeg er uenig med Rieber-Mohn, og synes dette er skuffende.

— Etterspørselen etter au pairer viser at Norge har et økende behov for ufaglært arbeidskraft, noe dagens regler for arbeidsinnvandring ikke er tilrettelagt for, sier Fone.

VIL ÅPNE OPP: Wenche Fone hos Kirkens Nødhjelp mener Norge må åpne opp for ufaglært arbeidskraft.
VIL ÅPNE OPP: Wenche Fone hos Kirkens Nødhjelp mener Norge må åpne opp for ufaglært arbeidskraft. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling