Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever lovens strengeste straff for Danielsen

Aktor la ned påstand om 21 års forvaring i Aksla-saken.

KREVER FORAVRING: Aktor i Aksla-saken, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim legger ned hva hun mener er passende straff for Steven Dan Danielsen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KREVER FORAVRING: Aktor i Aksla-saken, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim legger ned hva hun mener er passende straff for Steven Dan Danielsen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND ( Dagbladet): Nå legger aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, ned påstand om straff for Steven Dan Danielsen (24) i Aksla-saken i Sunnmøre tingrett.

24-åringen innrømmer voldtekt og drap av Anja Weløy Aarseth, men nekter for ransforsøk mot en kiosk i forkant av drapet.

Aktor Nordheim krever at Danielsen skal dømmes til 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

- Vi har å gjøre med en tilregnelig person som må ta sitt straffansvar. Tiltalte må dømmes etter tiltalebeslutningen for ranet, voldtekt og drap.

Også i forhold til truslene og volden mot polititjenestemennene i desember 2012 mener aktor at han skal dømmes som tilregnelig og edru.

- Det er ingen holdepunkter for at han er med, eller er noen leder for MS-13. Det er heller ingen tegn på at han har møtt noen «Mr.X», sier Nordheim.

Danielsen har hevdet at drapet ble gjort på oppdrag for noen andre, at han leder for den latinamerikanske gategjengen MS-13 i Møre og Romsdal og at en person han har kalt «Mr. X» var med på drapet.

Aktor er ikke nådig i sine beskrivelser av gjerningsmannen.

- Det er umulig å beskrive fornærmedes opplevelse av de handlingene gjerningspersonen utsatte henne for. Han har skremt et helt lokalsamfunn som levde i spenning på grunn av en gjerningsperson på frifot. Han tar lett på gjerningen, men opphever seg selv til en fantasifigur. Han gir ikke de pårørende noen svar. Og han oppfører seg støtende i retten, sier Nordheim.

Til tross for at tiltalte erkjente de mest alvorlige forholdene i tiltalen på et tidlig tidspunkt, er det minimalt med rom for tilståelsesrabatt i denne saken, mener hun.

Forvaringspåstanden begrunnes først og fremst med at hun mener det er stor gjentakelsesfare og beskrives Danielsen med disse ordene:

- Kald, likegyldig, ansvarsløs, ignorerer normer og forpliktelser, lav terskel for vold og aggressjon og mangler evne til skyldsfølelse, og gir gjerne andre skylda, samt at han er dysfuksjonell, oppsummerer påtalemyndigheten.

Danielsen har under opplesningen av påstanden forholdt seg rolig og ikke reagert spesielt det som har blitt lest opp om og mot ham.

Bistandsadvokat Einar Råen har lagt ned erstatningskrav på vegne av foreldrene til Anja Weløy Aarseth.

Råen krevde oppreisning på 200.000 kroner for hver av de to forldrene.
I tillegg la bistandsadvokaten fram dokumenterte krav for gravferdsseremioni, gravstein, dekning av flybilletter, Anjas telefon som fortsatt ikke er kommet til rette, traumebehandling og en del andre utgifter familien har hatt.

Råen sa at summen for dette er 130.625 kroner.
Dermed er det totale erstatningskravet ovenfor Steven Dan Danielsen på 530.625 kroner.

Forsvarsadvokat Per Herman Thori-Aamodt er ikke enig i aktors påstand om det foreligger et massivt bevisbilde mot Danielsen i ranssaken.  

Forsvarsadvokaten kritiserte politiet for å ikke etterforske saker som pekte mot at det var Danielsen som var ranspersonen, men at de har konsentrert seg om det som talte for.  

Han mener flere av de bevisene aktor la fram for å knytte Danielsen til ranet ikke holder mål, og siktet da til klærne ransmannen hadde, tatoveringen vitner sier det er mange som har, og at Danielsen har tre svært synlige prikker tatovert på høyre hånd.
Disse mener han ransvitnet burde sett og lagt merke til.  

Han stilte også tvil til formålet Danielsen skulle ha ved å lyge da han påstår at han har vært på kjøretur i en Toyotamodell som ikke er av det mest vanlige slaget.

At Danielsen har søkt etter "how to rob" på Youtube mener forsvareren er naturlig ut fra det spillet Danielsen spilte på PC det aktuelle tidspunktet.

Forsvarsadvokaten krever frifinnelse for det som er post 3 i tiltalen, altså ranet.

Thori-Aamodt støtter seg også på vitner, deriblant NAV som sier de møtte en 24-åring som hadde et ærlig ønske om å endre seg, og da spesielt sin russituasjon.
Advokaten ber derfor retten behandle tiltalte på mildest mulig måte.

- Domsavsigelse i saken skjer mandag 3.mars klokken 17.00, sa tingrettsdommer Kjetil Gjøen før han klokken 15.30 avsluttet rettsforhandlingene.

RISIKERER FORVARING: Steven Dan Danielsen (24). Tegning: Fedor Sapegin
RISIKERER FORVARING: Steven Dan Danielsen (24). Tegning: Fedor Sapegin Vis mer
Hele Norges coronakart