Svein Ludvigsen

Krever Ludvigsen for over 850 000: - Helt ufattelig grovt

Mann (25) hevder han ble seksuelt utnyttet i over seks år. Bistandsadvokat med hardtslående prosedyre i retten.

FORNÆRMET: Den 25 år gamle mannen lider av psykiske problemer og har fått varige mén etter det han har beskrevet som seksuell utnyttelse. Ludvigsen nekter straffskyld. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix
FORNÆRMET: Den 25 år gamle mannen lider av psykiske problemer og har fått varige mén etter det han har beskrevet som seksuell utnyttelse. Ludvigsen nekter straffskyld. Tegning: Ane Hem / NTB scanpixVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Den nå 25 år gamle mannen som hevder å ha blitt utnyttet til et seksårig seksuelt forhold med tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72), krever 350 000 kroner i oppreisning.

Det er også fremmet krav om erstatning for varige mén. Bergan la ned en påstand om menerstatning på 573 025 kroner, der ansvaret i så fall vil ligge på Ludvigsen. Dersom retten skulle komme til en menerstatning på 573 025 kroner, mener Bergan at oppreisningskravet kan reduseres til 300 000.

Kravet fra den ene fornærmede mot Ludvigsen er da på over 850 000 kroner. De to andre bistandsadvokatene anbefalte et oppreisningskrav på 175 000 for hver av sine klienter, men ville la beløpet være opp til rettens skjønn. Dermed kan beløpet strekke seg for over 1,2 millioner kroner for Ludvigsen.

Tidligere i dag la statsadvokaten ned påstand om 5,5 års fengsel for den tidligere fiskeriministeren og fylkesmannen.

LUDVIGSEN-SAKEN: Politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim tror alle potensielle utfall fra Ludvigsen-saken vil få dramatiske konsekvenser. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Kravet fra 25-åringen ble fremmet av hans bistandsadvokat Gunhild Bergan i Nord-Troms tingrett i dag.

- Min klient representerer noen av de svakeste i samfunnet. Det Ludvigsen har gjort er særdeles grovt. Det er helt ufattelig grovt, etter min syn. Det er bare én som har skyld i dette. Det er Svein Ludvigsen, sier Bergan.

KRAV: Bistandsadvokat Gunhild Bergan i Advokatfirmaet Elden krevde i dag over 850 000 fra Svein Ludvigsen på vegne av hennes klient. Her flankert av statsadvokat Tor Børge Nordmo og Ludvigsens forsvarer Kai Vaag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KRAV: Bistandsadvokat Gunhild Bergan i Advokatfirmaet Elden krevde i dag over 850 000 fra Svein Ludvigsen på vegne av hennes klient. Her flankert av statsadvokat Tor Børge Nordmo og Ludvigsens forsvarer Kai Vaag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Der er det gjort tre forskjellige beregninger på henholdsvis 222 843 kroner, 413 851 kroner til ménerstatning.

- Grove, gjentatte overgrep

Ludvigsen ble tydelig ukomfortabel under bistandsadvokatens prosedyre.

- Han ble manipulert til å gjøre som Ludvigsen sier og hadde ikke mulighet til å ta egne valg. Det var grove, gjentatte seksuelle overgrep over en lang periode, sier hun.

Ifølge 25-åringens forklaring var det snakk om tilfeller av vold, tvang og at han ble holdt igjen. Statsadvokaten har ikke tatt ut tiltale på voldtekt, men Bergan mener det som er forklart kan være innenfor bestemmelsene.

- Ludvigsen var snill i det ene øyeblikket. Etterpå var han noe som i min klients øyne kan minne om et monster, sier hun.

Hun viser til at hennes klient har varige og betydelige skader som følge av overgrepene han skal ha blitt utsatt for. Ludvigsen nekter straffskyld, og hevder det var tre tilfeller av frivillig seksuell omgang etter at han var ferdig som fylkesmann.

Bistandsadvokatene til de to andre fornærmede, Ole Magnus Strømmen og Beate Arntzen, kom også med krav på vegne av sine klienter.

- Hykleri av verste sort

HYKLERSK: Bistandsadvokat Ole Magnus Strømme mener Svein Ludvigsen har utvist hykleri av verste sort, og at det er straffeskjerpende. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HYKLERSK: Bistandsadvokat Ole Magnus Strømme mener Svein Ludvigsen har utvist hykleri av verste sort, og at det er straffeskjerpende. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Strømmen representerer en lettere psykisk utviklingshemmet mann som hevder at han ble tilbudt 15 000 kroner av den tidligere fylkesmannen for å utføre oralsex på ham på et hotellrom i Oslo i 2014. Ludvigsen nekter for den seksuell omgangen og hevder fornærmede lyver.

Bistandsadvokaten mener Ludvigsen tilpasser sin forklaring etter bevisene og anklager andre for å lyve. Den tidligere fylkesmannen har flere ganger sagt at han ikke kjente den fornærmede mannen, men det er avdekket omfattende kontakt mellom dem.

- Hvorfor forteller han ikke sannheten om sitt kjennskap? Etter min mening, er det ikke troverdig når han sier han ikke husker fornærmede. Spørsmålet er hvorfor, sier bistandsadvokaten.

LUDVIGSEN-SAKEN: Bistandsadvokat Ole Magnus Strømmen mener Svein Ludvigsen har endret forklaring. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Dette er en overlagt handling. For å bruke reine ord for penga, er det en person som går systematisk til verks mot de svakeste i samfunnet for å få utløp for egne behov. Det er et hykleri av verste sort når man vet det engasjementet han har vist for disse utsatte gruppene og er etter min oppfatning svært skjerpende, sier Strømmen.

Han mener et utgangspunkt på 175 000 kroner skal være riktig oppreisning for hans klient, men ber om at oppreisningen fastsettes etter rettens skjønn.

- Presset og overtalt

Beate Artnzen, som representerer en mann i 30-åra, som har forklart seg om tre hendelser av seksuell omgang med Ludvigsen, la ned samme påstand. Mannen hadde blant annet uavklart asylstatus, og Ludvigsen skal ha tilbudt ham hjelp.

- Ifølge fornærmedes forklaring ble han overtalt og presset under den seksuelle omgangen, samt at det ble brukt makt.

Hun sier videre at saken har vært en stor belastning for hennes klient.

Varige men

Statsadvokat Tor Børge Nordmo holdt tidligere i dag sin prosedyre, der han argumenterte for at Ludvigsen må dømmes etter alle tiltalepunktene til fem og et halvt års fengsel.

Bistandsadvokat Bergan argumenterte for at den fornærmede 25-åringen har fått varige mén som følge den påståtte seksuelle utnyttelsen. Hun viser til at han har slitt mye psykisk, og at årsaken til det er overgrepene han sier seg utsatt for.

Mannen, som kom til Norge som asylsøker, har også forklart at andre fra samme land som ham har fått seg utdannelse og familie.

- Hadde han også kunnet fått et godt liv om han ikke hadde møtt Ludvigsen? spør Bergan.

LUDVIGSEN-SAKEN: Forsvarsadvokat Gunhild Bergan fikk seg en overraskelse under utspørringen av hennes klient, Svein Ludvigsen, i dag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Bestevennen til kongen mot den svakeste

Bistandsadvokaten viste til de sakkyndige som har vitnet i saken og som mente at det ville ta lang tid før hennes klient blir bedre.

- Ludvigsen ble og var klar over hans sårbarhet i det han oppsøkte ham på asylmottaket og etablerte seksuell kontakt. Det er et argument å se på maktforholdet: Bestevennen til kongen mot den aller svakeste. I det Ludvigsen er klar over hans sårbarhet, må han også være klar over skadefølgene han påfører ham, sier bistandsadvokaten.