Krever machete-forbud: - Folk er livredde

Jan Bøhler (Ap) krever machete-forbud og en nasjonal handlingsplan mot knivkriminalitet. Det er heller ingen som vet hvor stor økningen er i knivrelatert vold og trusler.

HANDLINGSPLAN: Jan Bøhler (Ap) sier han daglig er i kontakt med ungdom som forteller om hvordan knivrelaterte trusler og vold rammer. Han krever en nasjonal handlingsplan mot utviklingen. Foto: Jørgen Gilbrant
HANDLINGSPLAN: Jan Bøhler (Ap) sier han daglig er i kontakt med ungdom som forteller om hvordan knivrelaterte trusler og vold rammer. Han krever en nasjonal handlingsplan mot utviklingen. Foto: Jørgen GilbrantVis mer

- Noe av det første ungdomskriminelle sier til ofrene sine er: Ikke si det til politiet. Da kommer vi tilbake. Da tar vi deg.

Jan Bøhler står på Eventyrbrua helt i bunnen av Grünerløkka i Oslo. Det er bare to uker siden politiet i en dramatisk aksjon fikk stanset en knivdesperado nøyaktig på det stedet stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet befinner seg. Heldigvis gikk ikke liv tapt den dagen, men det var nære på.

Det er bare ett eksempel på en uhyggelig utvikling.

- Store mørketall

Men problemet er større, forteller Bøhler. Det handler også om ungdommen som går med kniv for å true og rane andre, det er han som kjøper seg en kniv for å kunne forsvare seg under neste ransforsøk.

- De som jobber i de utsatte ungdomskriminelle miljøene i politiet forteller meg at det er så mange kniver at hvis de skulle tatt alle, ville det vært det eneste de holdt på med. Det er veldig store mørketall, sier Bøhler.

Et av problemene Bøhler ønsker å gjøre noe med er at mørketallene riktignok er store, men tallene som skulle vært oppe i dagen er vanskelig å få tak i.

I 2015 kom den nye straffeloven og siden da finnes det ikke lenger statistikk i politiets «gullregister» Strasak over knivrelaterte hendelser. De må tas ut manuelt.

Dagbladet var i kontakt med Oslo-politiet denne uka og spurte om en oppdatert oversikt over alle knivrelaterte hendelser og utrykninger så langt i år. De fikk vi ikke, men ble henvist til et seminar politiet skal holde fredag der noen tall vil bli presentert.

Ingen oversikt

Tallene må nemlig tas manuelt ut av politiet.

- Så vidt jeg vet er de siste nasjonale tallene over knivrelaterte trusler og vold fra 2014. Oslo-politiet opplyste i begynnelsen av april i år at det så langt i år har vært 342 utrykninger som omfatter kniv - det tilsvarer tre hver dag. Og det er bare i Oslo, sier Bøhler.

Bøhler foreslår nå en nasjonal handlingsplan for å bekjempe kriminaliteten som gjør at mange unge vokser opp med alvorlige trusler i nærmiljøet. Han ønsker også å utvide listen over forbudte kniver til også å inkludere macheter, den mest utbredte kniven i kriminelle ungdomsmiljøer.

- Machete må føres opp på forbudslista. Dette er noe regjeringen selv kan gjøre raskt fordi det handler om et tillegg i en forskrift, sier Bøhler, og påpeker at i Granavoldenplattformen står forbud mot macheter oppført som et eget punkt.

Frp: Machete-forbud kommer

Verken justisminister Jøran Kallmyr (Frp) eller noen andre fra politisk ledelse i departementet hadde i går anledning til å kommentere Bøhlers forslag.

Himanshu Gulati (Frp) i justiskomiteen på Stortinget sier at Bøhler ikke behøver å vente stort lenger på et machete-forbud. Det er på vei.

- Vi deler bekymringen for vold med kniv, og derfor er både et macheteforbud snart på vei fra regjeringen og strengere regler og bøter for bruk av kniv nylig sendt ut av politiet, sier Gulati.

Som likevel ikke ønsker noen handlingsplan.

- Jeg tror ikke på at vi skal ha handlingsplaner på hvert enkelt kriminalitetsfenomen. Det er ikke den beste måten å bekjempe kriminalitet på. Det jobbes imidlertid med en helhetlig handlingsplan mot barne- og ungdomskriminalitet, sier Frp-politiker Gulati.