Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever meldeplikt for dyretragedier

Mattilsynet krever at det blir ulovlig å la være å melde fra dersom du vet om dyr som lider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet krever at det blir ulovlig å la være å melde fra dersom du vet om dyr som lider.

- Det viser seg at mange dyretragedier skyldes personlige tragedier med rusproblemer eller psykiske lidelser. Vi har erfart at helsepersonell noen ganger vet om disse tilfellene, men på grunn av taushetsplikten ikke kan si fra til oss, sier seksjonssjef Torunn Knævelsrud til Nationen.

Forslaget til lovendring er særlig aktuellt for personell i helse-, sosial- og trygdeetatene. Men også naboer, slekt og venner vil få plikt til å melde fra om alvorlige tilfeller, hvis Mattilsynets krav kommer med i loven.

-Foreldet dyrevernlov

Mattilsynet håper at krav om meldeplikt blir tatt med i den nye dyrevernloven.

- Mattilsynet trenger ikke detaljer om folks helsetilstand, men et vink om hvilke dyrehold som burde kontrolleres nærmere. Den gamle dyrevernloven er 30 år og tar ikke høyde for slike ting, sier Knævelsrud, som også mener at folk som unnlater å melde fra bør kunne straffes i grove tilfeller.

Lægeforeningen uenig

Presidenten i Den Norske Lægeforening, Torunn Janbu, mener det er unødvendig med en lovendring.

VIL HA MELDEPLIKT: Mattilsynet håper at krav om meldeplikt blir tatt med i den nye dyrevernloven. Foto: KRISTIN SVORTE
VIL HA MELDEPLIKT: Mattilsynet håper at krav om meldeplikt blir tatt med i den nye dyrevernloven. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

- Helsepersonelloven gir åpning for at opplysninger gis videre hvis det er tungtveiende private eller offentlige grunner til det. En lege som får kjennskap til at en pasient vil kunne vanskjøtte dyrene sine, har dermed adgang til å varsle Mattilsynet, sier Janbu til Nationen .

 Det er usikkert når lovforslaget kommer på høring.

image: Krever meldeplikt for dyretragedier
Hele Norges coronakart