FLØRTER: - Arbeiderpartiet må ta oss mer seriøst enn å komme tuslende med tilbud først etter at vi har klart å flytte Frp i asylbarnsaken. Det oppfatter vi mer som en flørt enn en reell medgift, sier første nestleder i KrF Dagrun Eriksen. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
FLØRTER: - Arbeiderpartiet må ta oss mer seriøst enn å komme tuslende med tilbud først etter at vi har klart å flytte Frp i asylbarnsaken. Det oppfatter vi mer som en flørt enn en reell medgift, sier første nestleder i KrF Dagrun Eriksen. Foto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer

Krever mer enn flørtende blunking fra Jonas: - Du kan beskylde KrF for mye, men vi er ikke lette på tråden

Krever at Ap blir med i kampen mot sorteringssamfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jonas kan blunke så mye han vil, men vi er ikke interessert før det kommer medgift på bordet, sier Dagrun Eriksen til Dagbladet.

Uttalelsen kommer etter flere håndsutrekninger fra både Arbeiderpartiet og KrF den siste tida.

- Det KrF bruker uker og måneder på å forhandle med Høyre og Frp om, kunne vi blitt enige om på et kvarter, sa Giske til Dagsavisen seinest på lørdag.

Akkurat den uttalelsen syns Eriksen lite om.

- De må ta oss mer seriøst enn å komme tuslende med tilbud først etter at vi har klart å flytte Frp i asylbarnsaken. Det oppfatter vi mer som en flørt enn en reell medgift, sier Dagrun Eriksen.

Tillitsvalgte har snudd I helga publiserte Dagbladet resultatene av en rundspørring sendt til KrF-tillitsvalgte, som viser at 55,8 prosent heller vil sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet enn med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Det er en helomvending fra mai 2012, hvor bare 35,7 prosent svarte det samme.

Flere fylkeslagsledere Dagbladet har snakket med, sier at det spesielt er Frp og Per Sandberg som sliter på samarbeidet med regjeringspartiene.

Partileder Knut Arild Hareide har åpnet døra på gløtt til Arbeiderpartiet, noe han har fått støtte for fra både Dagrun Eriksen og Kjell Magne Bondevik.

Men KrF er ikke den eneste som syns samarbeidet med regjeringspartiene Høyre og KrF er krevende. En måling TNS Gallup har laget for TV 2 viser at Høyre og Frp's velgere sier nei til å ha KrF i regjering. Det samme gjør Ap-velgerne, men det har ikke stoppet ledelsen i de to partiene fra å «flørte».

- Ikke lette på tråden Nå krever Dagrun Eriksen mer enn noen pene blunk fra Ap.

Hun vil ikke la seg sjekke opp på ett kvarter av Trond Giske etter at partiet hans i åtte år overså KrF helt.

- Man kan kritisere KrF for mye, men lette på tråden er vi ikke, sier Eriksen og ler.

Hun viser til at partiet foreløpig har fått gjennomført langt mer KrF politikk det siste halvannet året enn det de fikk til i de åtte foregående, med rødgrønn regjering.

- Det har vært frustrasjon i flere saker, det er det ingen tvil om, og det har vi også merket litt på landsmøtet. Men jeg har også vært med på en rødgrønn tid, og på det ene statsbudsjettet fikk vi bare flyttet 700 000 kroner. Det er ikke en invitasjon til at vi sammen kan forandre Norge. Foreløpig har vi fått mer gjennomslag med de blå, og det er ikke bare spill og uenighet som har preget samarbeidet, sier Eriksen og legger til:

- Vår henstilling til samarbeidspartiene er nå å legge mer på bordet.

- Arbeiderpartiets hovedproblem - Hva er den vanskeligeste saken for KrF med tanke på et samarbeid med Ap?

- Før Ap snudde, så var det den iskalde holdnignen til asylbarna. I tillegg er det bioteknologi.

Hun trekker blant annet fram historien om Marte Wexelsen Goksøyr, som har Downs syndrom.

I 2007 møtte Goksøyr statsminister Jens Stoltenberg, og han sa at han ikke ville forandre loven slik at det ble enklere å abortere fostre med Downs syndrom.

- Men Marte fulgte samfunnsdebatten, og så plutselig at Ap ville gå for tidlig ultralyd. Det er å gi et stikk motsatt signal til Marte, og det er Ap's hovedproblem.

Søndag vedtok KrFs landsmøte en reslousjon om aktiv livshjelp. De vil sikre retten til «aktiv livshjelp» ved livets slutt, for å demme opp for kravet om legalisering av aktiv dødshjelp.

Eriksen er spent på hvordan Ap vil forholde seg til dette.

- Når Ap har gitt etter på at man skal gi heroin i stedet for å hjelpe folk ut av rus, hvordan skal vi klare å møte en debatt om aktiv dødshjelp kontra aktiv livshjelp? spør hun.